Column

Jood als FIFA-baas is ondenkbaar

Michael van Praag (L) tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA.Beeld anp

Iemand die heeft gewerkt voor een Europese organisatie van publieke omroepen vertelde me een interessant verhaal. Diegene had tot taak de kinderprogramma's te beoordelen van de aangesloten landen. Afspraak was om die kinderprogramma's aan elkaar te verkopen, maar er zou wel een kwaliteitsnorm worden gehanteerd. Dat betekende dat een programma met een hoge waardering een betere kans had verkocht te worden dan een programma met een lage waardering. Hogere waardering, meer inkomsten.

U voelt hem al aankomen. In de Scandinavische landen was er geen probleem. Viel een inzending tegen, volgend jaar beter. Maar kwam je in een land als Griekenland, dan ging het anders. Je werd naar een vijfsterrenhotel gebracht en daar kwam een official van de omroep vertellen dat hun inzending nog moest worden gemaakt, maar dat ze wel vast rekenden op een hoge waardering. De beoordelaar werd een fijn douceurtje in het vooruitzicht gesteld. Volgens degene die me dit vertelde, is alles wat in Europa ten zuiden van Parijs ligt, gevoelig voor dit soort praktijken.

Vanuit dat perspectief bezien is het niet verbazingwekkend dat een deel van de Europese voetbalbond (UEFA), ondanks de afspraak tot eensgezindheid, toch gewoon op Sepp Blatter heeft gestemd bij de verkiezing tot voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Je hoeft maar een blik te slaan op de Corruption Index om te beseffen dat maar in een klein deel van de wereld wordt gepoogd de handen zo schoon mogelijk te houden. Een beetje Noordwest-Europa, Noord-Amerika en Australië. Dan zijn er, in meer of mindere mate, nog Chili, Uruguay, de Verenigde Emiraten, Botswana - en dan heb je het wel gehad. Het merendeel van die 209 voetballanden ligt in het rood en in het nog dieper rood.

Even wilde Platini zich afscheiden van de FIFA, maar dat werd door niemand serieus genomen. Platini's eigen zoon Laurent schijnt een goed betaald baantje te zijn toegeschoven in Qatar, waar al die doden vallen bij de bouw van voetbalstadions. Bovendien berichtte The Sunday Times onlangs dat Platini zelf van Poetin een Picasso cadeau had gekregen. Platini ontkende, maar een echt onderzoek is er niet geweest. En dan is er een andere Fransman, Jérôme Valcke. Deze man, die wordt beschouwd als de rechterhand van Blatter, zou degene zijn die miljoenen dollars aan smeergeld heeft overgemaakt. Kijkt u er dan nog van op dat Noël Le Graët, de huidige voorzitter van de Franse voetbalbond, ook gewoon op Blatter heeft gestemd? Zoiets geeft sterk het gevoel dat de corruptiegrens niet ten zuiden, maar ten noorden van Parijs loopt.

Michael van Praag reageerde ontdaan op de stem van de Franse voetbalbond: 'That's the limit.' Erg naïef. De kandidatuur van Van Praag werd in de vaderlandse pers tot een heldhaftige poging verheven, maar zij was vooral wereldvreemd. Het moet gezegd: het is ondenkbaar dat een Jood gekozen zal worden tot baas van een grote internationale organisatie. Zo liggen de verhoudingen in de wereld nu eenmaal.

Op zichzelf was het een mooi gebaar van Van Praag dat hij zich terugtrok ten gunste van Ali Bin Al-Hussein, maar je kunt je ook afvragen of de samenwerking met Van Praag de Jordaanse prins wel goed heeft gedaan. In elk geval kreeg Ali, ondanks optimistische geluiden, zo weinig stemmen dat hij het niet eens meer op een tweede stemronde heeft laten aankomen. De beste manier om iemand te breken, is te zeggen dat je hem steunt, om hem vervolgens achter zijn rug te laten vallen.

Als het met de Wereldvoetbalbond net zo gaat als met de Wereldschaakbond (FIDE), dan komt het nooit meer goed. Toen Campomanes van de Filipijnen - 85ste op de Corruptie Index - in 1982 werd gekozen tot voorzitter van de FIDE, is de corruptie binnen gemarcheerd. Daarna werd het voorzitterschap overgenomen door Iljoemzjinov, president van Kalmukkië, misschien wel het corruptste oord ter wereld. Deze Iljoemzjinov heeft steeds de steun gehad van Rusland - 136ste op de Corruptie Index - in het bijzonder van Poetin, u weet wel, die man die het ook meteen voor Blatter opnam. Poetin heeft zelfs zijn eigen wereldkampioenen Karpov en Kasparov ten gunste van Iljoemzjinov laten vallen.

Een paar maal leek het erop dat de FIDE uiteen zou vallen in een integere en in een corrupte bond. Achteraf bezien was het misschien beter geweest als dat ook was gebeurd. Richt daarom een nieuwe voetbalbond op, want over tien jaar zit bij de FIFA iemand die nog veel erger is dan Blatter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden