JONG

Jeugdtheaterschool ZH speelt zeven 'angstaanjagende, bonte, betoverende en koddige' volksverhalen, opgetekend door de Gebroeders Grimm. Grimmige sprookjes, vanmiddag in Bussum ('t Spant), op 26 en 27 december in Amsterdam (De Krakeling), 28 december in Nijmegen (De Lindenbergh), 29 december in Middelburg (Stadsschouwburg), 30 december in Etten-Leur (De Nobelaer), 2 en...

Tournee

Introdans Ensemble voor de Jeugd brengt Oliver Twist opnieuw uit, een eigentijdse versie van Charles Dickens' klassieker. Een familievoorstelling vanaf 8 jaar. Op 26 december in Den Helder (De Kampanje), 27 december in Arnhem (Schouwburg), 3 januari in Breda (Chassé Theater), 6 januari in Hoogeveen (De Tamboer).

Cowboys gaat over helden op paarden en helden op sokken. Een productie van Het Toneelschap en het Antwerpse Paleis met Jan Elbertse, Loek Beumer en Peter Drost. Regie: Lidwien Roothaan. Vanaf 8 jaar. Op 26 december in Dordrecht (Kunstmin), 30 december in Apeldoorn (Orpheus).

De Trullenhoedster is een avontuur van Bommel en Tom Poes naar een verhaal van Marten Toonder. Een bonte voorstelling door Opus One, op 25, 26 en 27 december in Haarlem (Stadsschouwburg), 30 december t/m 3 januari in Zeist (Theater Figi). Op 30 december is een doventolk aanwezig.

In een stationnetje aan de rand van de wereld wonen Sjef en Sjaan. Op een ochtend zit er een meisje met een grote koffer. Niemand weet waar ze vandaan komt of waar ze naar toe moet. Het Station (tekst Roel Adam, regie Liesbeth Coltof) door Huis a/d Amstel. Vanaf 5 jaar. Op 26 december in Schagen (Scagontheater), 27 december in Deventer (De Leeuwenbrug), 28, 29 en 30 december in Utrecht (Blauwe Zaal), 2 januari in Amsterdam (Huis a/d Amsteltheater), 3 januari in Enschede (Twentse Schouwburg).

Purcell componeerde een opera naar het beroemde ridderverhaal van Koning Arthur. Frank Groothof bewerkte die tot een familievoorstelling waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Vanaf 7 jaar. Op 26 december in Alkmaar (De Vest), 27 december in Heerlen (Stadsschouwburg), 29 december in Leeuwarden (De Harmonie), 30 december in Zaandam (Zaantheater), 2 januari in Tilburg (Schouwburg), 3 januari in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Stapelgek waren Medea en Jason op elkaar tot de ambitieuze Jason meer heil zag in een prinses. Medea neemt wraak door het liefste wat haar met Jason verbindt, te doden: haar kinderen. Theater Teneeter speelt de Griekse tragedie voor een publiek vanaf 14 jaar. Op 5 januari in Nijmegen (Badhuis), 6 januari in Oss (Lievekamp).

Hoe boks je als meisje van acht op tegen de herinnering aan je dode broertje? En tegen ouders die doen alsof het jongetje nog leeft? Hannah is een theatrale vertelling, geregisseerd door Inez Derksen. Vanaf 7 jaar. Op 2 januari in Amsterdam (De Krakeling), 3 januari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Kato is een jongen, Kati een meisje. Plotseling en onverklaarbaar wisselen ze van gedaante. Niemand heeft iets in de gaten, maar voor henzelf is het leven ineens heel ingewikkeld. Kati!?Kato!? door Het Speeltheater uit Gent (vanaf 9 jaar). Op 30 december in Enschede (Twentse Schouwburg), 3 januari in Tilburg (De Vorst).

Het is bedtijd, maar Joep knutselt verwoed aan een kijkdoos. Zijn moeder is morgen jarig, dan is zij de koningin van het huis. Maar wat is een koningin zonder prins? Theater Terra speelt Koninginnesoep, vanaf 4 jaar. Op 2 januari in Drachten (De Lawei), 3 januari in Groningen (De Oosterpoort).

Amsterdam

Theatergroep Wederzijds maakte Op Rantsoen/NTIWTSAFS speciaal voor asielzoekers. Als komedianten zetten ze hun publiek (van alle leeftijden) een theatraal gerecht voor, licht met een snuifje heimwee, met zwier opgediend. Vanaf 6 jaar. Op 29 en 30 december in De Krakeling.

Over de ontmoeting tussen een piloot die een noodlanding maakt en een jongetje dat afkomstig is van een verre planeet gaat De Kleine Prins. Theater Ka bewerkte het beroemde verhaal voor het toneel. Vanaf 6 jaar. Van 24 t/m 30 december in Kunstweb Theater, Overtoom 25.

De Meervaart organiseert op 2 en 3 januari het jaarlijkse Vertelfestival. Er zijn peutervoorstellingen, er worden verhalen verteld, Anansivertellingen, Ada Loeffen speelt een poppenvoorstelling, Jan Hoek is er met Het verhaal van Karelkees en Theatergroep Hesp met Kleur. Vanaf 2 jaar.

Na zijn huwelijk met Celeste wordt Babar koning van de olifanten en gaat hij een nieuwe stad bouwen voor zijn onderdanen. Het concert Koning Babar gaat over alles wat zich daar afspeelt. Quirijn van Regteren Altena speelt op de olifant onder de instrumenten: de contrabas. Op 3 januari om 11.30 en 14.15 uur in de Beurs van Berlage.

Den Haag

Aan de rand van het dorp staat een huis waar de mooie moeder Mathilde woont met haar zoon Dennie. In de kamer dreigt onheil en Dennie barricadeert de deur. Geitenjong is een nieuwe voorstelling van Hans van den Boom bij Stella Den Haag. Ter gelegenheid van Kerstmis wordt de voorstelling voorafgegaan door een rapconcert. Op 24 december in het Stellatheater.

Jeugdtheaterschool Rabarber brengt de familievoorstelling Midzomernachtsdroom (vanaf 6 jaar) in Theater a/h Spui, van 26 t/m 31 december om 14.30 en 19.30 uur.

In het Museon een monsterlijke tentoonstelling, Mythen en monsters. Met levensgrote reconstructies van mysterieuze schepsels, waarover soms al eeuwen verhalen de ronde doen, t/m 14 maart. In de kerstvakantie, t/m 3 januari bovendien dagelijks om 14 en 15.30 uur Koning Leeuw, poppentheater door Felicia van

Deth.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum elke woensdag- en zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur (tot half januari) een kinderatelier, waar je een idee kan krijgen van de manier waarop Arent de Gelder ooit les kreeg van Rembrandt.

Eindhoven

Van 3 t/m 17 januari in de Stadsschouwburg de jongerenmusical Jan Rap en z'n Maat door Stichting Theaterplan, naar het verhaal van Yvonne Keuls.

Groningen

Een speciale Kerstvoorstelling is Edel Gebedel van het Dastheater over een zekere Mack Cracker die de zorg heeft voor een groep straatschoffies, maar onverhoeds in de gevangenis komt. Een zeskoppige band begeleidt de liedjes. Van 24 t/m 30 december in de Stadsschouwburg.

Hoorn

In het Museum van de Twintigste Eeuw nog t/m 3 januari een tentoonstelling over Nijntje en andere boeken van Dick Bruna.

Leerdam

Ook Peter van Straaten, Marte Röling, Jan Sierhuis en Klaas Gubbels hebben tekeningen gemaakt toen ze nog jong waren. Jeugdwerk van bekende kunstenaars, samen met kunst van jongeren is te zien op De Koppoter voorbij in Museum Het Oude Raadhuis (t/m 6 januari).

Rotterdam

De familievoorstelling van het RO Theater heet Hondje en gaat over een straathond die de menselijke gekkigheid leert kennen. Een uitbundige voorstelling met poppenspelers, acteurs, poppen en muziek van Fay Lovsky. Mark Rietman en Rieks Swarte regisseren. Tot en met 3 januari in de Schouwburg.

De Vijanden is een theaterdansvoorstelling van het Onafhankelijk Toneel, naar een tekst van Armando. Een regie en choreografie van Ton Lutgerink. Tien jonge spelers komen samen op een plek waar ze dromen, herinneringen ophalen en hun krachten meten. Tot er een vijand opduikt. Op 26, 27, 29 en 30 december, 2 en 3 januari in Theater a/d Mullerpier.

Kerstactiviteiten in het Museum voor Volkenkunde: schminken, verkleden, een playbackshow, sokpoppen maken en dansen, van 26 t/m 31 december.

In Museum Boijmans Van Beuningen kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar potten maken van klei, 'Hoe zou jij zijn als je een pot was?' Op 22, 29, 30 december, 2 en 3 januari.

Jeugdtheater Hofplein bewerkte Collodi's verhaal over de goedgelovige Pinokkio tot een feestelijke commedia del arte-voorstelling met veel dieren, waarin ook rollen zijn weggelegd voor Harlechino en Columbine. Met muziek van Ton Scherpenzeel, van 23 t/m 31 december; in januari en februari steeds op vrijdag, zaterdag en zondag (t/m 21 februari).

Tilburg

Wie zoet is krijgt letters is een speel- en smultentoonstelling (t/m 10 januari) in het Scryption over chocoladeletters.

Utrecht

Ieder meisje wil wel Assepoes zijn. Drie danseressen wringen zich in haar jurk, in haar schoenen, maar de rol past hen geen van drieën. Geen Assepoes is een gedanst sprookje door Dansend Hart. Choreografie: Wies Merkx. Vanaf 7 jaar. Van 24 t/m 30 december, 2 en 3 januari in De Paardenkathedraal.

Zwolle

Kerstkijkdozen maken, op 23 december vanaf 14 uur in Museum De Stadshof. Op 30 december kunnen kinderen zelf een 'betoverde tuin' maken, nadat ze de tovertuin van Raâk hebben bezocht.

Zutphen

Kleng, pats, boem, taratata!, kinderboekillustraties van Jan Jutte, t/m 25 april in het Stedelijk Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden