Jong

Tournee..

Honderd jaar geleden schreef Herman Heijermans het beroemde vissersdrama Op hoop van zegen (8+). Jos van Kan bewerkte de tekst bij Theatergroep Maccus tot een stormachtige smartlap. Vrijdag in Waalwijk (De Leest), zaterdag en zondag in Rotterdam (Schouwburg).

Een man vindt op Curaçao het wrak waarin hij als kind speelde. Padu (7+) is een vertelvoorstelling van Wijnand Stomp naar het boek van Miep Diekmann. Zondag in Amsterdam (Brakke Grond), woensdag in Den Haag (Volksbuurttheater).

Philips II, koning van Spanje, krijgt een troonopvolger. Maar als de kleine Carlos een bochel heeft, moet hij niets van hem weten. Carlos ende Uilenspiegel is muziektheater van Frank Groothof, naar Verdi's opera, voor de hele familie. Vanavond in Drachten (De Lawei), zondag in Hoofddorp (De Meerse), dinsdag en woensdag in Rotterdam (Schouwburg).

Drie kinderen wonen in een vreemd huis. Ze raken een koffer kwijt en als ze het huis doorzoeken verandert dat in een berglandschap. Stapper (4+) van Unieke Zaken wordt geregisseerd door Ria Marks. Zondag in Breda (Chassé Theater), woensdag in Amsterdam (De Krakeling).

Amsterdam

Op een advertentie komen drie mensen af die zelfmoord willen plegen. In een huisje aan de voet van een vulkaan die op uitbarsten staat. Vesuvius door het Syndicaat. Woensdag in het Van Ostadetheater.

Eigenwijs als ze zijn staan de jongeren van Nultwintig een grote mate van vrijheid voor in een wereld die wordt geregeerd door hokjes en regels. Zone (12+), vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

Een dadaïstisch sprookje in beeld gebracht, naar de Russische absurdist Daniil Charms. De muts van de man zonder hoofd (6+) door Theater Artemis. Zondag in De Krakeling.

Frans Malschaert is nog altijd gefascineerd door blokken. In De Tocht spelen, dansen en bewegen actrices, danseressen en muzikanten rond een 3 x 3 x 3 meter grote kubus. Vanaf 7 jaar. Vrijdag in het Stedelijk Museum om 12 en 14 uur.

In De Meervaart zullen woensdagavond driehonderd Amsterdamse kinderen 'het lef uit hun lijf' dansen als onderdeel van het LEF-projekt van de Theaterschool.

Balen is de jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam. Over een jonge dichter die zowel de liefde als vriendschap verspeelt. Een tekst van Esther Pierik. Vanavond t/m 16 april in De Engelenbak.

Baarn

Op kasteel Groeneveld kunnen kinderen al wandelend de belevenissen van prinses Pelsdiertje volgen, uit het sprookje Bontepels (t/m 27 augustus).

Den Bosch

Nog tot en met zaterdag het festival Tweetakt met theater- en dansvoorstellingen, concerten en een schrijfworkshop. Festivalcentrum is Mariënburg, waar dagelijks talkshows zijn (door Adhoc), acts, muziek en filmpjes. Een greep uit het aanbod: Mevrouw Smit met Medusa (vanavond), Mariken van Inez Derksen (zaterdag), Blanca Li met Stress (14 en 15 april), Stella Den Haag (14 en 15 april), Laub/Tuerlings door Raz (14 en 15 april), IJzer door Drie Ons, 13, 14 en 15 april.

Haarlem

De Beer (14+) van het Muztheater gaat over een jonge, weduwe die zich afsluit van de wereld. Tot haar buurman haar om geld komt vragen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Toneelschuur.

Leeuwarden

In het Fries Museum Star Wars boven de 8, de collectie van een fervente Star Wars-verzamelaar, met originele rekwisieten, gesigneerde foto's en replica's. Tot en met 21 mei.

Leiden

Wat moet je als autosloper beginnen met een zeskoppige fanfare die niet meer uit je sloperij is weg te slaan? Fanfare is een slapstickfantasie van Toneelschap B & D. Voor de hele familie. Vrijdag in Leidse Schouwburg.

Asterix en Obelix zijn de gidsen op de tentoonstelling Asterix en Europa in het Rijksmuseum van Oudheden, die laat zien hoe de Galliërs en Romeinen leefden. Tot en met 1 oktober.

Utrecht

Om 5 geen sprookje (12+) te maken zijn de spelers van Huis a/d Amstel de straat op gegaan. Ze liepen mee met de politie, werkten in de snackbar, dansten in de disco en praatten met jongeren. Regie: Liesbeth Coltof. Vrijdag in de Schouwburg.

IJmuiden

Gebaseerd op het gelijknamige sprookjesboek van zijn broer de cineast Karim Traïdia maakte Hakim de voorstelling De Zandkroon (6+). In de woestijn moet hij in zeven dagen een kroon van zand vinden. Woensdag in de Stadsschouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.