Jongtips

THEATER Wilde Dingen (4+) door De Kopergieterij. Regie: Eva Bal. Een muziektheatervoorstelling over een jongetje, Boy. Hij vindt zichzelf een wolf en op zijn kamer kan hij zijn fantasie uitleven....

Smoor (12+) door Muztheater. Regie: Kees Jan Hundling. Een gevoelig portret van twee vijftienjarige meisjes. Vanavond in De Groene Engel in Oss, vrijdag in Provadja in Alkmaar, 4 en 5 februari in het Zaantheater in Zaandam, 6 februari in 't Gouwe Huis in Gouda.

W3 (4+) door Het Waterhuis.

Tekst: Kees van Loenen. Regie: Roel Twijnstra. Drie figuren komen in het hiervoormaals en horen allerlei klanken die nieuw leven voorbereiden. Woensdag in Theater het Kruispunt in Barendrecht, op 8 februari in de Rotterdamse Schouwburg, 11 februari in De Krakeling in Amsterdam, 15 februari in De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Beterschap (4+) door Peggy Olislaegers en Co. Hanne en Flip keren hun ziekenkamer binnenste buiten. Het bed wordt een boot, kussens veranderen in dieren en zelf verdwijnen ze in de kast. Zondag in Theater Achterom in Hilversum.

Het ontstaan van wit (4+) door Het Laagland. Regie: Bas Zuyderland. Een ontdekkingstocht door de wereld van kleur als een bewegend schilderij. Zaterdag in Schouwburg Amstelveen, zondag in het Laaglandpand in Sittard.

Wombas Dias (5+) door Ad van Iersel. Poppentheater waarin twee spelers met klanken, beelden en miniscuul materiaal een wonderlijke wereld cren. Zaterdag in Theater a/h Spui in Den Haag.

Lef een groot ons (7+) door Theater Gnaffel. Een jongen woont in de wereld van 3004. De dood bestaat niet meer, en het is nooit lelijk weer. Zaterdag in De Poorterij in Zaltbommel, zondag in Stadsschouwburg in Utrecht, woensdag in het Kruithuis in Groningen.

De broertjes en de strijd om de ring (7+) door Frank Groothof. Een bewerking van Wagners bekende opera met Frank en Renroothof en Erna Sassen. Zaterdag in Odeon in Zwolle, zondag in De Kolk in Assen.

MUZIEKTHEATER

De Wolkenberg (7+), kinderconcert door Peter van der Linden (tekst), Marieke Stordiau (fagot/contrafagot), Marijn Korff de Gidts (percussie) en Simon Burgers (regie/muziek), zaterdag en zondag om 13.30 en 15.30 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Mozart (4+), muziek en theater door Het Gelders Orkest o.l.v. Jaap ter Linden en m.m.v. Edwin Rutten (verteller). Vanavond in De Doelen Rotterdam.

Assepoes (6+) door Het Filiaal. De stiefzusjes en de stiefmoeder zijn zalig gemeen. Assepoes en de prins moeten de handen uit de mouwen steken voor hun geluk. Vrijdag in De Muzeval in Emmen, zondag in het Chassheater in Breda, 7 februari in De Naald in Naaldwijk, 8 februari in Het Kruispunt in Barendrecht, 11 februari in De Lawei in Drachten, 14 februari in in De Adelberg in Lommel, 15 februari in 't Vorhuys in Emmeloord.

Pluk van de Petteflet (6+) naar Annie M.G. Schmidt. Muziektheater waarin Pluk en zijn vrienden ten strijde trekken voor een betere wereld.Op 31 januari in De Willem in Papendrecht, 1 februari in Schouwburg Tilburg, 4 februari in De Meervaart in Amsterdam, 7 februari tot slot in De Hanzehof in Zutphen.

De scheepsjongens van Bontekoe (8+). Familiemusical naar het boek van Johan Fabricius. Muziek: Fons Merkies. Regie: Peter de Baan. Op 30 januari in de Twentse Schouwburg in Enschede, 31 januari en 1 februari in Stadsschouwburg Groningen, 3 en 4 februari in De Lawei in Drachten, 5 en 6 februari in De Klinker in Winschoten, 7 en 8 februari in De Purmaryn in Purmerend, 10 en 11 februari in Amphion in Doetinchem.

OPERA

De Tweeling (6+) door Xynix Opera. Regie: Joke Hoolboom. Twee zangeressen willen beroemd worden.

Op 1 februari in Theater Zwembad de Regentes in Den Haag, 8 februari in Theater de Omval in Diemen, 15 februari in Schouwburg Amstelveen, 18 februari in De Meervaart in Amsterdam.

MUZIEK

Klankspeeltuin (7+), muzikale speeltuin met de klankinstallatie OMNI, de muzikale tegelvloer Parason en de XenaX, die kinderen laat tekenen met geluid. Tot en met 4 april achter de IJsbreker, Weesperzijde 23 in Amsterdam. Tel. 020-6681805 (www.klankspeeltuin.nl).

TENTOONSTELLINGEN

Een schaap met witte voetjes (2+), een tentoonstelling over wiegeliedjes in Natuurmuseum Groningen. Tot en met 22 augustus 2004; di t/m vr 10-17 za zo 13-17u. Tel. 050-3676170 (www.natuurmuseum.org).

Met Kuifje naar de Inca's (7+) in Leids Museum voor Volkenkunde. Kuifje fungeert als gids in deze tentoonstelling over de Inca's. Uitgangspunt vormen Herg De zeven kristallen bollen en Kuifje en de zonnetempel. Tot en met 29 augustus 2004; di t/m zo 10-17u.

Max Velthuijs (4+), dubbeltentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag over Max Velthuijs, de geestelijke vader van de Kikker-boeken. Tot en met 29 februari; di t/m vr 10-17 uur za zo en feestdagen 12-17 uur. Tel. 070-3339666 (www.letterkundigmuseum.nl).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden