Jongtips

DANS Dubbelbloed door Danstheater Aya van Wies Bloemen met teksten van Enver Husicic. Een zoektocht naar wat vreemd en vertrouwd is in de verschillende culturen in Nederland....

Dance4ever (8+) door het Internationale Danstheater voor de Jeugd gaat over dansen voor de lol en dansen met een doel, op Argentijnse, Indiase en Chinese muziek. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), 15 juni in Theater Caprera in Bloemendaal.

T H E AT E R De hongerende weg (10+) naar het boek van Ben Okri door Huis aan de Amstel. Regie: Rieks Swarte en Liesbeth Coltof. Reprise van de bejubelde voorstelling waarin toneelspelers, muzikanten en poppenspelers vertellen over een Afrikaanse weg die tegelijkertijd een levensweg is voor de mensen die er wonen. Vrijdag en zaterdag in het Rozentheater in Amsterdam.

Het goud van Winschoten (8+) van Jan Veldman door De Citadel. Regie: Frederieke Vermeulen. Een jongen komt terecht in het verleden, bij een joods echtpaar in 1935. Hij ziet de dreiging waaronder zij leefden en de ontmoeting is van grote invloed op zijn leven nu. Vrijdag en zaterdag in de Pfaff-fabriek in Winschoten.

Cel (12+) door Likeminds. Hoe reageren vijf jongens die elkaar lang en té goed kennen als er een nieuwkomer bij komt? Over leiderschap en anarchie, de dwang van het collectief en de wil hieraan te ontsnappen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati).

Macbeth (6+) van Carla van Driel door Jeugdtheater Hofplein. Het vervloekte toneelstuk. De Schotse ridder Macbeth vermoordt op aandringen van zijn vrouw de koning om zijn plaats op de troon in te nemen. Hij durft dit omdat drie heksen hem ooit hebben voorspeld dat hij onkwetsbaar is, maar klopt dit nog steeds? Vrijdag, zaterdag en zondag in Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam.

M U Z I E K T H E AT E R Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Zondag in Leiden (Schouwburg), op 24 juni in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Wereldkinderfestival staat dit jaar in het teken van Marokko. Met de dans en muziekgroep Wakha Wakha, de acrobaten van Souk Circus en meer bruisende voorstellingen. Zondag in Utrecht (Vredenburg), 15 juni in Zoetermeer (Stadstheater), 19 juni in Amsterdam (Kids@ Roots). Informatie: www. wereldkinderfestival. nl.

TENTOONSTELLINGEN In de Verhalenzolder (6+) reis je met je koffer in je hand reis door de woestijn naar het land van Abraham/Ibrahim. Het eindpunt is Jeruzalem. In het museum kun je op zoek naar de voorwerpen uit de verhalen. Informatie: 020-6242436 (w w w. b i j b e l s m u s e u m . n l ) .

Jongensdromen in Meccano in het Speelgoedmuseum kun je kijken en bouwen met Meccano. Het nog altijd populaire speelgoed bestaande uit strips, bouten en moeren, t/m 29 januari 2006 in het Speelgoedmuseum in Deventer. Informatie: tel 0570 -69 37 86 /83; info@ deventermusea. nl.

In Mokum staat een huis (8-12 jr.), over de levende joodse cultuur, opgebouwd als een huis. In alle kamers is iets te doen: Hebreeuwse letters leren schrijven, matzes bakken en naar muziek of verhalen luisteren, t/m 4 september in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Tel. 020-5310380 (www. jhm. nl).

De Omweg (4-14 jr.) over wat je kunt beleven als je een omweg neemt. Kunstenaars tonen hun fascinatie voor plekken, onderweg zijn en manieren waarop je je kunt verplaatsen. Workshops op woensdag en in het weekend, t/m 4 september in Villa Zebra in Rotterdam (Kop van Zuid). Ook zijn er foto's te zien gemaakt door en van de Marokkaanse acrobaten van het Souk Circus dat momenteel door Nederland reist. Tel. 010-2411717 (www. villazebra. nl).

PAUZE! (8-12 jr.) In de pauze op school kun je even echt 'los'; spelen, rennen, gillen en kletsen. In Kids Centraal in Utrecht kom je in de zomer tijdens de tentoonstelling U Z E ! door het hele museum vrolijke filmpjes tegen, t/m 21 augustus. Vanaf 11 juni (wo za en zo, 14u) verder eenworkshop waarbij je onder begeleiding van een medewerker van Kids Centraal zelf een film maakt. Reserveren: tel. 030-2362307 of kidscentraal@ centraalmuseum. nl.

Audiotour Van Gogh Museum (7+) jonge bezoekers van het Van Gogh Museum kunnen gebruikmaken van een audiotour, ingesproken door Frank Groothof; op zaterdag en zondag bestaat de mogelijkheid om o. l. v. een museumdocent deel te nemen aan kinderworkshops (6+). Tel. 020-5705243 (www. vangoghmuseum. nl).

Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran met duizenden-één voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren, klanken, smaken en handen die maken. De tegelkunst, poëzie, kalligrafie, muziek, kleding en dans tonen de culturele diversiteit van Iran. Rondleidingen op wo za zo vanaf 11u. Tel. 020-5688233 (w w w. t r o p e n m u s e u m j u n i o r. n l ) .

Bekijk het maar!, een blikverruimende tentoonstelling over visuele waarneming in het Museum voor Communicatie in Den Haag, t/m 31 juli; ma t/m vr 10-17 za zo 12-17u. Tel. 070-3307500 (w w w. m u s c o m . n l /b e k i j k h e t m a a r ) .

Het Van Kinderenmuseum aan de Haagse Waldeck Pymontkade is een museum met kunst voor en door kinderen. Geopend: wo 14u-17u zo 12-16u; voor jongeren (12+) vr 19-22u. Tel. 070-3236175 (www. zo-en-zo. nl).

Super Terpen, leven en overleven op de Friese terpen van 660 v. Chr.

tot 1000 n. Chr. Met geluidsfragmenten, animaties en diverse doe-dingen. Van 8 tot 14 jaar, t/m 31 december 2008 in Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) Tel. 058-2555500 (w w w. f r i e s m u s e u m . n l ) .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden