Jongtips

THEATER TweeTakt, het jeugdtheaterfestival in Utrecht, duurt nog t/m 25 april, in o.a. de Berenkuil, Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en het Akademietheater....

De Bezetting (14-19jr): Theater Zuidplein en de Rotterdamse Schouwburg zijn op 22 en 23 april bezet door jongeren die kunnen kiezen uit vier voorstellingen: vandaag Smoor door het Muztheater en 4-Ish door Ish; vrijdag Atlanta door Oostpool en Lijk door het Syndicaat. Rondom de voorstellingen zijn dans-, muziek-en theaterworkshops.

Het Landingsgestel (11+) door Het Waterhuis. Tekst en regie: Kees van Loenen. Het verhaal over de twee Guinese verstekelingen die in 1999 dood werden aangetroffen in het landingsgestel van een Belgisch vliegtuig. Gespeeld door twee percussionisten en een acteur uit Guinee met twee Nederlandse spelers. Vanavond en vrijdag in De Krakeling in Amsterdam, zondag in Tropenmuseum in Amsterdam.

De Nachtegaal (7+) van Theo Loevendie door Jeugdtheater Sonnevanck en het Valerius Ensemble. Het sprookje van Andersen vertolkt door zeven musici en twee acteurs. Zondag in De Stoep in Spijkenisse, woensdag in Theater Sonnevanck in Enschede.

De Moeder (8+) door Theater Artemis. Tekst: Paul Pourveur. Regie: Matthijs R Grootschalige voorstelling over moeders en vaders vanaf de jaren vijftig tot nu. Zondag in de voormalige Interpharm-fabriek, Magistratenlaan 151 in Den Bosch.

Baby's in het Stadhuis (6+) door Stella Den Haag. Tekst en regie:

Hans van den Boom. Een korte koptelefoonvoorstelling over babies in een mobiel theater. Dinsdag t/m vrijdag om 12, 13 en 14 uur in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag.

Aida (6+) van Verdi door Jeugdtheater Hofplein. De beroemde opera door twee zangers en meer dan tachtig leerlingen van de Jeugdtheaterschool. Vrijdag, zaterdag en zondag in het Hofpleintheater in Rotterdam.

De broertjes en de strijd om de ring (7+) door Frank Groothof. Een bewerking van Wagners bekende opera met Frank en Renroothof en Erna Sassen. Vrijdag in 't Voorhuis in Emmeloord, zondag in de Schouwburg in Rotterdam, maandag in Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade.

Moord en Brand (8+) door Toneelschap Beumer & Drost. Regie: Loek Beumer. Een man wordt ter dood veroordeeld. Tot driemaal toe weigert het luik. Dan wordt zijn straf omgezet in levenslang. Vrijdag in De Purmaryn in Purmerend, zaterdag in De Lawei in Drachten, zondag in De Hanzehof in Zutphen.

Poppentje on tour (4+) door Speeltheater Edam. Tekst: Saskia Janse. Regie: Onny Huisink. Poppentje, de held van de tv treedt op met een zangeres en een pianist. Wie is de grootste ster? Zondag in Stadsschouwburg Nijmegen, woensdag in De Meervaart in Amsterdam.

Dolfje Weerwolfje (6+) is een lievegriezelvoorstelling naar het gelijknamige boek van Paul van Loon. Op 24 april in Schouwburg Cuijk, 25 april in Schouwburg Arnhem, 28 april in de Lampegiet in Veenendaal.

MUZIEKTHEATER Nijntje is er weer (3+) door Stichting S.I.P over Dick Bruna's Nijntje. Ivo de Wijs schreef het script, Joop Stokkermans de muziek. Zaterdag in de Nieuwe Doelen in Gorinchem, 25 april in Stadsschouwburg Groningen, 28 april in Theater Kerkrade in Kerkrade, 30 april in 't Speelhuis in Helmond, 1 t/m 5 mei in het Oude Luxor in Rotterdam.

De scheepsjongens van Bontekoe (8+). Familiemusical naar het boek van Johan Fabricius. Muziek: Fons Merkies. Regie: Peter de Baan. Vanavond in Stadsschouwburg Amsterdam, 23 april in de Meervaart in Amsterdam, 24 april in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden, 28 april in het Munttheater in Weert, 30 april in de Kampanje in Den Helder.

Don Quichot van Cervantes door De Stilte en Filmorkest Max Tak, in een bewerking van Carel Alphenaar (tekst) en Pablo Escande (muziek). Op 23 april in de Reehorst in Ede, 25 april in de Meerse in Hoofddorp, 29 april in Het Park in Hoorn.

Cyrano, de neus en het meisje (6+) door Xynix Opera. Libretto:

Imme Dros. Muziek: Fons Merkies.

Het beroemde verhaal van de romantische dichter met de grote neus en het grote liefdesverlangen. Zondag in 't Speelhuis in Helmond, 2 mei in De Doelen in Rotterdam.

DANS Best Seller door De Meekers. Een dansvoorstelling voor alle leeftijden, gebaseerd op verhalen uit het Oude Testament. Op 29 april in Theater Kerkrade in Kerkrade en 2 mei in de Toneelschuur in Haarlem.

Junglebook door Opus One. Dansmusical. Vrijdag in de Klinker in Winschoten, 24 april in Schouwburg Deventer, 25 april in de Flint in Amersfoort, 1 mei in Schouwburg Venray.

TENTOONSTELLINGEN De Kleine Biale (7+), kunst van tien kunstenaars, onder wie Roy Villevoye, Sigurdur Gudmundsson en Marijke van Warmerdam, verstopt in de krochten van het Fort bij Vechten in Bunnik. Tot en met 2 mei (www.dekleinebiennale.nl).

Vissticks voor guppies (6+), over de wonderlijke wereld van vissen: kinderexpositie in het Centraal Museum in Utrecht n.a.v. de tentoonstelling Vis Vitalis. Elk weekeinde zijn er workshops. Tel. 030-2362307 of kids@centraalmuseum.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden