Jongtips

DANS Dubbelbloed door Danstheater Aya van Wies Bloemen met teksten van Enver Husicic. Een zoektocht naar wat vreemd en vertrouwd is in de verschillende culturen in Nederland....

T H E AT E R Cel (12+) door Likeminds. Hoe reageren vijf jongens die elkaar lang en té goed kennen als er een nieuwkomer in bij komt. Over leiderschap en anarchie, de dwang van het collectief en de wil hieraan te ontsnappen. Van 7 t/m 11 juni in Amsterdam (Frascati). Macbeth (6+) van Carla van Driel door Jeugdtheater Hofplein. Het vervloekte toneelstuk. De Schotse ridder Macbeth vermoordt op aandringen van zijn vrouw de koning om zijn plaats op de troon in te nemen. Hij durft dit omdat drie heksen hem ooit hebben voorspeld dat hij onkwetsbaar is, maar klopt dit nog steeds? Vrijdag, zaterdag en zondag en 10, 11 en 12 juni in Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam.

De hongerende weg (10+) naar het boek van Ben Okri door Huis aan de Amstel. Regie: Rieks Swarte en Liesbeth Coltof. Reprise van de bejubelde voorstelling waarin toneelspelers, muzikanten en poppenspelers vertellen over een Afrikaanse weg die tegelijkertijd een levensweg is voor de mensen die er wonen. Vanavond, vrijdag en zaterdag en 10 en 11 juni in het Rozentheater in Amsterdam.

Het goud van Winschoten (8+)

van Jan Veldman door De Citadel. Regie: Frederieke Vermeulen. Een jongen komt terecht in het verleden, bij een joods echtpaar in 1935. Hij ziet de dreiging waaronder zij leefden en de ontmoeting is van grote invloed op zijn leven nu. Vrijdag. zaterdag en zondag, 10 en 11 juni in de Pfaff-fabriek in Winschoten. M U Z I E K T H E AT E R Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Zaterdag in De Maaspoort in Venlo, zondag in het Stadstheater in Zoetermeer, 12 juni in Leiden (Schouwburg), op 24 juni in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Wereldkinderfestival staat dit jaar in het teken van Marokko. Met de dans en muziekgroep Wakha Wakha, de acrobaten van Souk Circus en nog veel meer bruisende voorstellingen. Zondag in Alkmaar (Terra), 12 juni in Utrecht (Vredenburg), 15 juni in Zoetermeer (Stadstheater), 19 juni in Amsterdam (Kids@ Roots). Informatie: w w w. w e r e l d k i n d e r f e s t i v a l . n l .

TENTOONSTELLINGEN Verteldag Bijbel Museum meesterverteller Walter Roozendaal vertelt joodse verhalen voor jong en oud. Hij wordt daarbij begeleid door het melancholieke geluid van zijn accordeon. Op 5 juni 'De melodie van de Meester', om 12u30. Ook is er de Verhalenzolder (6+) waar je met je koffer in je hand door de woestijn naar het land van Abraham/Ibrahim reist. het eindpunt is Jeruzalem. Informatie: 020-6242436 (www. bijbelsmuseum. nl).

Super Terpen, leven en overleven op de Friese terpen van 660 v. Chr.

tot 1000 n. Chr. Met geluidsfragmenten, animaties en diverse doe-dingen. Van 8 tot 14 jaar, t/m 31 december 2008 in Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) Tel. 058-2555500 (w w w. f r i e s m u s e u m . n l ) .

De Omweg (4-14 jr.) over wat je kunt beleven als je een omweg neemt. Kunstenaars tonen hun fascinatie voor plekken, onderweg zijn en manieren waarop je je kunt verplaatsen. Workshops op woensdag en in het weekend, t/m 4 september in Villa Zebra in Rotterdam (Kop van Zuid). Ook zijn er foto's te zien gemaakt door en van de Marokkaanse acrobaten

van Souk Circus van het Wereldkinderfestival dat momenteel door nederland reist. Tel. 010-2411717 (w w w. v i l l a z e b r a . n l ) .

In Mokum staat een huis (8-12 jr.) tentoonstelling over de levende joodse cultuur, opgebouwd als een huis. In alle kamers is iets te doen: Hebreeuwse letters leren schrijven, matzes bakken en naar muziek of verhalen luisteren, t/m 4 september. Informatie: tel. 020-5 310380.

Het feest van Nijntje met een complete wereld van Nijntje. Tekenen en knutselen in de school van Nijntje, poppenkastvoorstelling en boekjes, foto's en een documentaire, t/m 31 mei in Madurodam in Den Haag. Tel. 070-4162400 (www. madurodam. nl).

Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran met duizenden-één voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren, klanken, smaken en handen die maken. De tegelkunst, miniatuurkunst, poëzie, kalligrafie, muziek, kleding en dans tonen de culturele diversiteit van Iran. Rondleidingen op wo za zo vanaf 11u; tel. 020-5688233 (w w w. t r o p e n m u s e u m j u n i o r. n l ) .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden