Jongtips

T H E AT E R De Parade elke middag vanaf drie uur is De Parade geopend voor kinderen. Je kunt schilderen, knutselen, meezingen met De Lollies, dansen in de stille disco en naar hoorsprookjes luisteren....

w w w. d e p a r a d e . n l .

Joepiedepoepie (3+) Jubileumtour van 'de fillum van Ome Willem', alias Edwin Rutten. Verlengd t/m 3 juli. Zondag in Zaandam (Zaantheater), op 2 juli in Bloemendaal (Caprera), 3 juli in Den Haag (Zuiderpark Theater).

Het goud van Winschoten (8+)

van Jan Veldman door De Citadel. Regie: Frederieke Vermeulen. Een jongen komt terecht in het verleden, bij een joods echtpaar in 1935. Hij ziet de dreiging waaronder zij leven en de ontmoeting is van grote invloed op zijn leven nu. Zondag en 1 juli in de Phaff-fabriek in Winschoten.

Heksenstreken (8+) door Theater Gnaffel. Over het meisje Zobeida dat haar heksenfantasie uit de hand ziet lopen. Tijdens een vollemaansfeest lopen de rituelen van Zobeida uit de hand. De dorpsbewoners zijn bang geworden en besluiten op heksenjacht te gaan. Steeds meer vrouwen worden beschuldigd. Kan Zobeida dit nog stoppen? Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag op locatie (Werf Eekwal) tijdens het festival 'De stad als theater'. T/m 26 juni in Zwolle. M U Z I E K T H E AT E R Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Wereldkinderfestival & staat dit jaar

in het teken van Marokko. Met de dans en muziekgroep Wakha Wakha, de acrobaten van Souk Circus en meer bruisende voorstellingen. Zondag is de finale in Amsterdam tijdens het Amsterdam Roots festival (Stadsschouwburg). Informatie:

w w w. w e r e l d k i n d e r f e s t i v a l . n l .

Kunstkoters# 2 (5+, 7+ en 8+) is een kinderfestival op en rond het Leidseplein in Amsterdam. Met de Spaanse speeltuin, Apekool met frietjes, Kids go paradiso, Ren je rot en Addio Mamma van Image Aigue dat theater maakt over het sluiten van vriendschap en verstoten worden. In elk land dat ze aandoen, vraagt de groep een aantal kinderen om in hun eigen taal met hun mee te spelen. Vanaf woensdag t/m 3 juli. Informatie: Tel. 020-6242311 en w w w. l e i d s e p l e i n t h e a t e r s . n l . TENTOONSTELLINGEN Nijntjes feestweekend met allerlei activiteiten rondom Nijn zoals de doorlopende workshop 'Maak je eigen nijn'. Ook wordt er op de museumboot, die vanaf 10 uur door de grachten vaart, voorgelezen uit Dick Bruna's boekjes. In de nijntje-tent op het Domplein kun je je eigen nijn-oren maken. Zaterdag en zondag in en rond het Centraal Museum. Vandaag opent ook de tentoonstelling De geboorte van Nijn, hier zijn voorbeelden te zien van de veranderingen die de familie Pluis in de afgelopen jaren heeft ondergaan, t/m 28 augustus in het Centraal Museum. Informatie: Tel. 030-2362307 of kidscentraal@ centraalmuseum. nl.

Kikker & Co (4-12 jr.) poppententoonstelling voor en door kinderen. Breng Kikker of de kraai uit Otje tot leven door er zelf een voorstelling mee te spelen. Of bekijk de handpoppen en marionetten van poppenspeler en ontwerper Rieks Swarte in de museumzaal. Ook is er een spel met de bekende figuren uit Pluk van de Petteflat en Sesamstraat, t/m 17 april 2006 in het Theatermuseum in Amsterdam. Tel. 020-5513300 (w w w. t i n . n l ) .

Kinderen kopen kunst (5-18 jr.). Kom kijken en kies je koopje uit ruim 150 kunstwerken van bekende kunstenaars. De namen van de kunstenaars zijn afgeplakt zodat je echt alleen het mooiste kiest uit de tentoonstelling. Verboden voor volwassenen. T/m 24 juni. Tel. 010-4419471 of educatie@ boijmans. rotterdam. nl.

Verhalenzolder (6+) op de verhalenzolder reis je met je koffer in je hand reis door de woestijn naar het

land van Abraham/Ibrahim. Het eindpunt is Jeruzalem. In het museum kun je op zoek naar de voorwerpen uit de verhalen. Tel. 020-6242436 (w w w. b i j b e l s m u s e u m . n l ) .

Jongensdromen in Meccano in het Speelgoedmuseum kun je kijken en bouwen met Meccano. Het nog altijd populaire buurvrouwen speelgoed bestaande uit strips, bouten en moeren, t/m 29 januari 2006 in het Speelgoedmuseum in Deventer. Tel 0570-69 3786/83; info@ deventermusea. nl.

In Mokum staat een huis (8-12 jr.), over de levende joodse cultuur, opgebouwd als een huis. In alle kamers is iets te doen: Hebreeuwse letters leren schrijven, matzes bakken en naar muziek of verhalen luisteren, t/m 4 september in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Tel. 020-5310380 (www. jhm. nl).

PAUZE! (8-12 jr.) In de pauze op school kun je even echt 'los'; spelen, rennen, gillen en kletsen. In Kids Centraal in Utrecht kom je in de zomer tijdens de tentoonstelling U Z E ! door het hele museum vrolijke filmpjes tegen, t/m 21 augustus. Reserveren: tel. 030-2362307 of via kidscentraal@ centraalmuseum. nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden