Jongtips

THEATER Lente-uitjes, vijf voorstellingen van Utrechtse groepen tijdens de voorjaarsvakantie in Utrecht: Altijd weer (6+) door Produktiekern/Bouwhoek op 22, 24 en 25 februari in de Blauwe Zaal; Assepoes (6+) door Het Filiaal, op 22 en 23 februari in Theater Kikker; Oink (6+) door Lab, 23 en 24 februari in Theater...

Jongerentheaterdag 2004 (14+), een presentatiedag van nieuw theater-en muziekaanbod voor jongeren. Zondag van 13 tot 22 uur in Theater Zuidplein in Rotterdam.

Zus & Mathilde (8+) door Kalebas. Regie: Theo Fransz. Twee zusjes blijven op en ze vertellen elkaar in die doorwaakte nacht al hun geheimen. Zaterdag in De Krakeling in Amsterdam, 29 februari in De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Smoor (12+) door Muztheater. Regie: Kees Jan Hundling. Een gevoelig portret van twee vijftienjarige meisjes. Vanavond in Het Kruithuis in Groningen, zaterdag in Casca in Heemstede, woensdag en 26 februari in De Krakeling in Amsterdam, 28 februari in Theater Achterom in Hilversum.

W3 (4+) door Het Waterhuis.

Tekst: Kees van Loenen. Regie: Roel Twijnstra. Drie figuren komen in het hiervoormaals en horen klanken die nieuw leven voorbereiden. Woensdag in De Meervaart in Amsterdam, 29 februari in Zjaak in Rotterdam.

De broertjes en de strijd om de ring (7+) door Frank Groothof. Een bewerking van Wagners bekende opera met Frank en Renroothof en Erna Sassen. Vrijdag in De Nieuwe Doelen in Gorinchem, zondag in het Zaantheater in Zaandam, 27 februari in Isala Theater in Capelle a/d IJssel, 29 februari in Schouwburg Amstelveen.

Ode ((15+) door Stella Den Haag. Regie: Erna van den Berg. Een concert voor een regenachtige middag met monologen en live muziek. Vrijdag in Stella Theater in Den Haag, zaterdag in Stadsschouwburg Utrecht, woensdag in het Kruithuis in Groningen.

Zero BPM (15+) door Het Laagland. Regie: Silvia Andringa. Een discotheek, waar je kunt ondergaan in het ritme tot je alleen bent met jezelf, in de stilte van de nacht. Vanavond en vrijdag in De Krakeling in Amsterdam, dinsdag in De Lawei in Drachten.

Poppentje on tour (4+) door Speeltheater Edam. Tekst: Saskia Janse. Regie: Onny Huisink. Poppentje, de held van de tv treedt op met een zangeres en een pianist. Zaterdag in De Tamboer in Hoogeveen, zondag in de Rotterdamse Schouwburg, 26 en 27 februari in Theater a/h Spui in Den Haag, 28 februari in Schouwburg Amstelveen.

Lef - een groot ons (7+) door Theater Gnaffel. Een jongen woont in de wereld van 3004. Zaterdag in De Lindenhoeve in Oud Beijerland, zondag in het Ostadetheater in Amsterdam, 29 februari in het Sporttheater in Nijverdal.

Dolfje Weerwolfje (6+) is een lieve griezelvoorstelling naar het gelijknamige boek van Paul van Loon. Op 21 februari in De Muzeval in Emmen, 22 februari in De Vest in Alkmaar, 23 februari in de Rijswijkse Schouwburg, 24 februari in Lucent Danstheater in Den Haag, 29 februari in 't Speelhuis in Helmond, 1 maart in De Meerse in Hoofddorp, 3 maart in De Lawei in Drachten.

DANS Beestjes (6+) door Introdans Ensemble voor de Jeugd, vijf verschillende choreografieover dieren: van Patrick Delcroix, Robert Battle, Nacho Duato, Ton Wiggers en David Parsons. Op 26 februari in Parkstad Theaterin Kerkrade.

MUZIEKTHEATER De Sneeuwkoningin (7+) door Jeugdtheater Sonnevanck. Regie: Flora Verbrugge. Muziektheater over een onverbrekelijke vriendschap. Zondag in het Kennemer Theater in Beverwijk, woensdag in het Spuitheater in Den Haag, 29 februari in Stadsschouwburg Utrecht.

De Tweeling (6+) door Xynix Opera. Regie: Joke Hoolboom. Twee zangeressen willen beroemd worden. Woensdag in Cultura in Ede, 28 februari in Junushoff in Wageningen, 29 februari in LAKtheater in Leiden.

Assepoes (6+) door Het Filiaal. De stiefzusjes en de stiefmoeder zijn lekker gemeen. Op 21 februari in de Leidse Schouwburg, 26 februari in de Veste in Alkmaar, 27 februari in de Metropole in Almere, 29 februari in De Stoep in Spijkenisse.

De Scheepsjongens van Bontekoe (8+). Familiemusical naar het boek van Johan Fabricius. De oude geschiedenis van woeste baren en heldendaden op muziek van Fons Merkies, in regie van Peter de Baan. Vrijdag in Agora in Lelystad, 21 en 22 februari in Schouwburg Arnhem, 23 en 24 februari in de Rotterdamse Schouwburg, 25 februari in de Goudse Schouwburg, 27 februari in De Storm in Winterswijk, 29 februari in De Kolk in Assen.

MUZIEK 1001 Nacht - Oriental Dance and Music Event (14+) door Koninklijk Concertgebouworkest en Holland Symfonia, muzikaal evenement gepireerd op de verhalen uit Duizenden--nacht. Met bijdragen van o.a. solisten van het Nationale Ballet en dj Laidback Luke. Vanavond om 22 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Sprookjes, sprookjes en nog eens sprookjes, de Marinierskapel speelt muziek uit onder meer Lord of the Rings en de Rattenvanger van Hamelen, Edwin Rutten vertelt spannende verhalen. Zondag in De Doelen in Rotterdam.

Taraboemboemband (2-8), kinderfeest met liedjes en verhaaltjes, woensdag in Kunsthuis 13 in Velp. Tel. 026-3642613.

Zwaluwvlucht, kinderconcert door het Noord Nederlands Orkest, op 19 en 20 februari in de Oosterpoort in Groningen, 23 t/m 25 februari in De Harmonie in Leeuwarden.

Klankspeeltuin (7+), muzikale speeltuin met de klankinstallatie OMNI, de muzikale tegelvloer Parason en de XenaX, die kinderen laat tekenen met geluid. Tot en met 4 april achter de IJsbreker, Weesperzijde 23 in Amsterdam. Tel. 020-6681805 (www.klankspeeltuin.nl).

TENTOONSTELLINGEN Alice in Wonderland (4+), verwondertentoonstelling in het Zeeuws Biologisch Museum in Oostkapelle over de wonderen der natuur. Van 21 februari t/m 31 oktober; wo t/m zo 12-17u. Tel. 0118-582620 (www.zbm-westhove.nl).

Maak je eigen Escher (8-11, 11-15), tekenwedstrijd in Het Paleis aan het Haagse Lange Voorhout n.a.v. de tentoonstelling Escher in het paleis. De winnaars krijgen een Escher Tshirt. Van 21 februari t/m 7 maart;

di t/m zo 11-17u. Tel. 070-4233370.

Della Robbia (6+), beelden van Luca della Robbia en zijn leerlingen, in het Bijbels Museum (Herengracht 366) in Amsterdam. Op 22 en 29 februari en 3, 6 en 7 maart om 14 uur een workshop objecten beschilderen voor kinderen. Tel. 020-6242436 (www.bijbelsmuseum.nl).

Madurodam, vanaf 21 februari heeft deze miniatuurstad in Den Haag een speurtocht uitgezet die inzoomt op architectuur en design. Tel. 070-4162400 (www.madurodam).

Hoorspel maken (10+), op 24, 26 en 29 februari om 14 uur in het Museum voor Communicatie in Den Haag een workshop hoorspel maken. Na de workshop krijgen de kinderen de cd met het hoorspel thuisgestuurd. Tel. 070-3307500 (www.muscom.nl).

Het geheim van kapitein Wervelwind (7+), zoektocht in het Maritiem Museum in Rotterdam naar de scheepskist van kapitein Wervelwind, die tijdens zijn leven bijzondere voorwerpen heeft verzameld. Van 21 t/m 27 februari van 12 tot 16 uur. Tel. 010-4029264 (www.maritiemmuseum.nl).

Vissticks voor guppies (6+), kinderexpositie over de wonderlijke wereld van vissen in het Centraal Museum in Utrecht, i.h.k.v. de tentoonstelling Vis Vitalis aldaar. Vormgegeven door Hans Belleman. Elk weekeinde zijn er workshops. Tel. 030-2362307 of kids@centraalmuseum.nl.

Met Kuifje naar de Inca's (7+) in Leids Museum voor Volkenkunde. Kuifje fungeert als gids in deze tentoonstelling over de Inca's. Uitgangspunt vormen Herg boeken De zeven kristallen bollen en Kuifje en de zonnetempel. Tot en met 29 augustus; di t/m zo 10-17u.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden