Jongtips

DANS n Weggewaaid (4+) door Meekers Uitgesproken Dans. Een bijzonder gewone familie waarin iedereen gelukkig lijkt. Papa bromt, mama zingt en de kinderen dansen....

n Dance4ever(8+) gaat over dansen voor de lol en dansen met een doel, op Argentijnse, Indiase en Chinese muziek, door het Internationaal Danstheater voor de Jeugd. Op 18 mei in Drachten (de Lawei), 10 juni in Apeldroon (Orpheus).

n Alle 15 goed (6+) door het Introdans Ensemble voor de Jeugd, met een mix van hoogtepunten uit de afgelopen jaren. Van moderne dans op muziek van Talking Heads tot Bach. Met werk van Hans van Manen, William Forsythe, Nils Christe en Robert Battle. Zondag in Nijmegen (Stadsschouwburg), op 16 mei in Den Haag (Lucent Danstheater), op 22 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

T H E AT E R n Vernon God Little (15+) door Huis a/d Amstel. Satire naar het boek van D. B. C. Pierre. De lotgevallen van een onfortuinlijke puber, met muziek van de band Storybox. Regie: Liesbeth Coltof. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Rozentheater).

n Max, de held van Siddeburen (8+) door Toneelgroep Kwatta. Tekst: Tjeerd Bisschof. Regie: Josee Hussaarts. Als Max bij zijn opa logeert ontdekt hij dat zijn opa wordt belaagd door vreemde gasten. Zaterdag in Apeldoorn (Orpheus), 18 mei in Groningen (Het Kruitshuis), 22 mei in de Arnhemse Schouwburg.

n De smerigste en vieste boterham van het heelal (6+) door Theater Artemis. Tekst: Erik Ward Geerlings. Regie: Floor Huygen. Een voorstelling over fantasie en opschepperij en het verlangen groot te worden. Op 16 mei in Hengelo (Rabotheater Hengelo), 18 mei in Waalwijk (De Leest), 20 mei in Enschede (Podium Twente), 22 mei in Oirschot (De Enck), 28 mei in Gemert (De Eendracht), 29 mei in Den Bosch (Ve r k a d e f a b r i e k ) .

n Gang of four (12+) door Dox en Stip producties. Vertelt het verhaal van de vriendschap, angst en de poging te overleven van zes jonge bendeleden. Regie: Marjan Barlage. Vrijdag in Breda (Chassé), 18 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 19 mei in Groningen (Het Kruithuis), 31 mei en 1 juni in Utrecht (Theater Kikker).

n Prikkebeen (6+) door Toneelgroep Oostpool in regie van Evert van der Meulen. Voorstelling voor opa's en kleinkinderen. Dat opa's mooi verhalen kunnen vertellen is bekend. Opa Dirk vertelt over de beroemde avonturen van mijnheer Prikkebeen die op jacht naar vlinders gaat, maar dat niet mag van zijn zuster Ursula. Oma's mogen naar binnen met een plaksnor. Op 18, 22 en 25 mei in Arnhem (Huis Oostpool).

M U Z I E K T H E AT E R n Arthur & De Queeste (8+) door Laika, muziektheater Transparant en De Queeste in regie van Christophe Aussems. Achttien kinderen en jongeren zetten hun tanden in het verhaal van Koning Arthur. Over stoere ridders die de wereld willen verbeteren, maar niet precies weten hoe een betere wereld eruit ziet. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 24 mei in Arnhem (Schouwburg), 27 mei in Dordrecht (Kunstmin), 31 mei en tot slot op 1 juni in Amsterdam (Brakke Grond).

n Van heksensoep en reuzenpoep (6+) door Jitka Lejdarovà (poppenspel) en pianisten Klaas Bakker, Jeroen Sarphati, David Bollen en Ernst Binnekamp. Over een heksje dat per ongeluk een piano in een gevaarlijke draak verandert. Op 22 mei in Enschede (Podium Twente).

n Het Monster van het Labyrint (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Vrijdag in Hoorn (Het Park), 22 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 27 mei in Zaandam (Zaantheater).

n De Kat (10+) door Xynix Opera. Libretto: Jurrian van Dongen. Muziek: Fons Merkies. Een komische opera over een zanglerares met twee dochters, de ene is poeslief, de ander een kat. Vrij naar De Getemde Feeks van Shakespeare. Zondag in Plaza Futura in Eindhoven.

n Disney Live! Winnie de Poeh Te i -getje, Knorretje, Iejoor, Konijn, Kanga, Uil en Roe bereiden een verrasingsfeest voor Poeh voor. 'Live'familieshow waarin het publiek zich met Poeh en zijn vrienden waant in het Honderd Bunderbos en volop met hen mee kan dansen en stuiteren, t/m 16 mei in Den Bosch (Brabanthallen), van 18 t/m 22 mei in Den Haag (Nederlands Congres Centrum).

TENTOONSTELLINGEN n In Mokum staat een huis kinderrondleiding door een huis met een levende Joodse cultuur. Kinderen maken uitgebreid kennis met de bewoners, leren Hebreeuwse letters schrijven, matzes bakken en kunnen naar muziek of verhalen luisteren. Zondag in het Joods Historisch Museum om 11u. Tel. 020-5310380 of www. jhm. nl.

n Het raadhuis van Dudok (12-) Kinderrondleiding waarbij er iets wordt verteld over de architect W. M. Dudok en de architectuur van het wereldberoemde raadhuis uit 1931. Ook krijg je meer te horen over wat er allemaal in een raadhuis gebeurd, zoals dat er wordt getrouwd. Op 15 mei om 13u. Informatie: Tel. 035-6292826.

n Super Terpen, leven en overleven op de Friese terpen van 660 v. Chr.

tot 1000 n. Chr. Met geluidsfragmenten, animaties en diverse doe-dingen. Van 8 tot 14 jaar, t/m 31 december 2008 in Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) Tel. 058-2555500 (w w w. f r i e s m u s e u m . n l ) .

n De Omweg (4-14 jr.) over wat je kunt beleven als je een omweg maakt. Kunstenaars tonen je hun fascinatie voor plekken, onderweg zijn en de manier waarop je je kunt verplaatsen. Workshops op woensdagmiddag en in het weekend. T/m 4 september in Villa Zebra in Rotterdam (Kop van Zuid). Tel. 010-2411717 (www. villazebra. nl).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden