Jongtips

THEATER..

Jongerentheater 020 (voorheen Artisjok/020) bestaat 15 jaar en viert dat met Groeipijn (15+). Op 15 en 16 april (premi) en Seduction, een hiphopdansvoorstelling met afterparty, op 17 april in Cosmic in Amsterdam.

Peuter Festival (2+), het reizende festival met voorstellingen voor de allerkleinsten (o.a. Wie komt er in mijn huisje door Cinema de Liefde, Hijk 's door Dirk Scheele en de Liedjesband) staat op 21 april in de Vest in Alkmaar.

Het Landingsgestel (11+) door Het Waterhuis. Tekst en regie: Kees van Loenen. Het verhaal over de twee Guinese verstekelingen die in 1999 dood werden aangetroffen in het landingsgestel van een Belgisch vliegtuig. Maandag in Concordia in Enschede, 22 en 23 april in de Krakeling in Amsterdam.

De Nachtegaal (7+) van Theo Loevendie door Jeugdtheater Sonnevanck en het Valerius Ensemble. Het sprookje van Andersen vertolkt door zeven musici en twee acteurs. Zondag in de Vest in Alkmaar, woensdag in Podium Twente in Enschede.

De Moeder (8+) door Theater Artemis. Tekst: Paul Pourveur. Regie: Matthijs R Over moeders en vaders vanaf de jaren vijftig tot nu. Zondag in de voormalige Inter pharm-fabriek, Magistratenlaan 151 in Den Bosch.

Ik zou mezelf willen weggeven, maar ik weet niet aan wie (15+) door Huis a/d Amstel. Idee en regie: Lotte van den Berg. Wat gebeurt er als je het denken probeert stop te zetten? Vanavond in Provadja in Alkmaar, vrijdag in het Rabotheater in Hengelo, zaterdag in de Lieve Vrouw in Amersfoort, zondag in Theater Achterom in Hilversum.

Marathon (14+) door Dox. Fysiek theater door tien jonge mensen op zoek naar de grens van hun uithoudingsvermogen. Vanavond en vrijdag in de Krakeling in Amsterdam.

Smoor (12+) door Muztheater. Regie: Kees Jan Hundling. Een gevoelig portret van twee vijftienjarige meisjes. Ze vluchten voor de realiteit in een droomwereld. Vrijdag in het Stads theater in Zoetermeer, 22 april in Theater Zuidplein in Rotterdam.

Lijk (12+) door Het Syndicaat. Tekst: Esther Gerritsen. Regie: Danie Wagenaar. Een doorsnee familieweekend kantelt naar een griezelige thriller wanneer in de tuin een leeg graf wordt ontdekt. Vanavond in Het Kruithuis in Groningen, dinsdag in De Lawei in Drachten.

Moord en Brand (8+) door Toneelschap Beumer & Drost. Regie: Loek Beumer. Gebaseerd op een waar verhaal van een man die ter dood wordt veroordeeld. Tot driemaal toe lukt het ophangen niet. Dan krijgt hij levenslang. Vrijdag in De Meervaart in Amsterdam, zaterdag in de Poorterij in Zaltbommel, zondag in Theater De Kom in Nieuwegein.

Parcival (10+) van Peter de Graef door Huis a/d Amstel. Regie: Liesbeth Coltof. Gebaseerd op het eeuwenoude verhaal over het zoeken naar de graal. Parcival moet alles wat veilig leek overboord zetten om zichzelf te vinden. Vrijdag in Provadja in Alkmaar, zaterdag en zondag in Huis a/d Amsteltheater in Amsterdam.

Love (6+) door Theatergroep Max. Idee en regie: Moniek Merkx. Een voorstelling over de liefde, die met onverwacht geweld ineens binnen kan komen. Zondag in de Krakeling in Amsterdam, woensdag in de Veste in Delft, 22 april in Kikker in Utrecht.

Zero bpm (15+) door Het Laagland. Regie en idee: Silvia Andringa. Nils heeft besloten niet langer een gemiddeld mens te zijn. Hij jat een fles drank en dan wordt alles anders. Vanavond in De Groene Engel in Oss, dinsdag in Theater Kerkrade in Kerkrade, 22 april in de Lieve Vrouw in Amersfoort.

Zus & Mathilde (8+) door Kalebas. Regie: Theo Fransz. Twee zusjes blijven op en vertellen elkaar in die doorwaakte nacht al hun geheimen. Zaterdag in de Kijkdoos in Badhoevedorp, zondag in Stadsschouwburg Utrecht.

Dolfje Weerwolfje (6+) is een lieve griezelvoorstelling naar het gelijknamige boek van Paul van Loon. Op 17 april in het Singer Theater in Laren, 18 april in De Maagd in Bergen op Zoom, 21 april in Theater van Vlaardingen, 24 april in Schouwburg Cuijk.

MUZIEKTHEATER

De scheepsjongens van Bontekoe (8+). Familiemusical naar het boek van Johan Fabricius. Muziek: Fons Merkies. Regie: Peter de Baan. Vrijdag in De Willem in Papendrecht, 17 en 18 april in het Stadstheater in Zoetermeer, 21 en 22 april in Stadsschouwburg Amsterdam, 23 april in de Meervaart in Amsterdam.

Don Quichot van Cervantes door De Stilte en Filmorkest Max Tak, in een bewerking van Carel Alphenaar (tekst) en Pablo Escande (muziek). Familievoorstelling met dans, zang en live-muziek. Vrijdag in de Reggehof in Goor, 17 april in de Leidse Schouwburg, 18 april in Theater a/d Schie in Schiedam, 23 april in de Reehorst in Ede, 25 april in de Meerse in Hoofddorp.

Cyrano, de neus en het meisje (6+) door Xynix Opera. Libretto: Imme Dros. Muziek: Fons Merkies. Het beroemde verhaal van de romantische dichter met liefdesverdriet. Vrijdag in De Naald in Naaldwijk, zaterdag in Podium Twente in Enschede, zondag in de Schouwburg in Amstelveen.

DANS

Blikjesbende (6+) van Andreas Denk (Hans Hof Ensemble) door De Meekers. Een bende raakt betrokken bij de duistere praktijken van smokkelaars. Woensdag in het Kruithuis in Groningen, 24 april in Theater Kikker in Utrecht, 25 april in de Krakeling in Amsterdam.

Best Seller door De Meekers. Een dansvoorstelling voor alle leeftijden, gebaseerd op verhalen uit het Oude Testament. Op 18 april in het Grand Theatre in Groningen, 29 april in Theater Kerkrade in Kerkrade en 2 mei in de Toneelschuur in Haar-

lem.

MUZIEK

Sprookjes voor je Oren door blokfluitkwartet Vier op 'n rij, zaterdag en zondag om 13.30 en 15.30 uur in het Concertgebouw in Amsterdam.

TENTOONSTELLINGEN

De Kleine Biale (7+), kunst van tien internationale kunstenaars, onder wie Roy Villevoye, Sigurdur Gudmundsson en Marijke van Warmerdam, verstopt in de krochten van Fort bij Vechten in Bunnik. Tot en met 2 mei in Fort bij Vechten (Marsdijk 2), in Bunnik

(www.dekleinebiennale.nl).

Zomer . . . tijd! (8+), tentoonstelling over het fenomeen tijd. Voor onbepaalde tijd in Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12 in Rotterdam. Tel. 010-4761533 (www.hmr.rotterdam.nl).

Vissticks voor guppies (6+), over de wonderlijke wereld van vissen. Kinderexpositie in het Centraal Museum in Utrecht n.a.v. de tentoonstelling Vis Vitalis. Elk weekeinde zijn er workshops. Tel. 030-2362307 of kids@centraalmuseum.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden