Jongtips

T H E AT E R Het goud van Winschoten (8+)..

van Jan Veldman door De Citadel. Regie: Frederieke Vermeulen. Een jongen komt terecht in het verleden, bij een joods echtpaar in 1935. Hij ziet de dreiging waaronder zij leefden en de ontmoeting is van grote invloed op zijn leven nu. Zondag, 26 juni en 1 juli in de Phaff-fabriek in Winschoten.

Heksenstreken (8+) door Theater Gnaffel. Over het meisje Zobeida dat haar heksenfantasie uit de hand ziet lopen. Tijdens een feest met vollemaan lopen de rituelen van Zobeida uit de hand en raken steeds meer meisjes bewusteloos. De dorpsbewoners gaan op heksenjacht. Steeds meer vrouwen worden beschuldigd. Kan Zobeida dit nog stoppen? Van 22 t/m 26 juni op locatie tijdens het festival 'De stad als theater' in Zwolle.

Oerol op het festival van Terschelling zijn verschillende voorstellingen te zien voor kinderen: Joplada gaat over een man en zijn auto en wordt gespeeld door de Belgische acrobaat Joppe Wouters. Met zijn circusact brengt hij een spektakel in overdrive. Op vrijdag en zaterdag; Assepoester op zolder (4-6 jr.) door het DNL Theatercollectief.

In dit sprookje is Assepoester niet het slachtoffer, maar een meisje dat haar lot in eigen hand neemt! Vrijdag en zaterdag op de Binnenzee (Westerkeyn); De Kroon en de Zot door Meatball en Van de Camp. Shakespeare stond al voor oeroude raadsels van geloof, hoop en liefde, die door de eeuwen heen niet zijn opgelost. Het zinderende circustheater van Broers Overboord wendt zijn zotte kunsten aan om die raadsels op te lossen. Geen grap is hun te dol. Ze spelen met zijn tweeën maarliefst negen rollen! Vandaag, vrijdag en zaterdag, Formerum (Wrakkenmuseum). Informatie: www. oerol. nl.

M U Z I E K T H E AT E R Rotbeesten (6-12 jr.) kinderconcert door het Nederlands Philharmonisch Orkest en acteurs Nienke Römer en Hugo Koolschijn. Over een giraffe, een varken en een muis die samen een heel bijzonder glazenwassersbedrijf beginnen. De eerste belangrijke klant is er al; de Hertog van Heiligerlee.

Dan zien de dieren dat de gevaarlijke krokodil Krokeledook onder het bed van de hertog zijn kleinkinderen zit. Op 22 juni om 13u en 15u in het Vondelpark

Openluchttheater. Informatie: w w w. o p e n l u c h t t h e a t e r. n l .

Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Op 24 juni in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Wereldkinderfestival staat dit jaar in het teken van Marokko. Met de dans en muziekgroep Wakha Wakha, de acrobaten van Souk Circus en meer bruisende voorstellingen. Zondag in Amsterdam (Kids@ Roots), 22 juni in Almere (De Kemphaan) en 26 juni in Amsterdam tijdens het Amsterdam Roots festival (Stadsschouwburg) Informatie:

w w w. w e r e l d k i n d e r f e s t i v a l . n l .

TENTOONSTELLINGEN De 50ste verjaardag van Nijntje, Dick Bruna leest dinsdagochtend in de Amsterdamse Bijenkorf samen met schoolkinderen voor uit zijn boeken. Ook is er taart. 's Middags is hij te gast in de Utrechtse Kinderboekhandel op de Gazenmarkt. Op woensdag is er een feest voor kinderen in het Centraal Museum in Utrecht.

Oerol Mijn Geheime Plek Een zoektocht naar de betekenis van een eigen Geheime Plek. Fotografe Marleen Noordergraaf vindt het antwoord door een geheim pact te sluiten met 120 eilander kinderen op Terschelling. Samen documenteren zij bestaande geheime plekken op het eiland waarbij zij zich laten inspireren door verhalen, herinneringen en avonturen van oude eilanders. Vandaag, vrijdag en zaterdag in Lies, Terschelling (Liesinger Plak).

Kikker & Co (4-12 jr.) poppententoonstelling voor en door kinderen. Breng Kikker, de kraai uit Otje tot leven door er zelf een voorstelling mee te spelen. Of bekijk de handpoppen en marionetten van poppenspeler en ontwerpster Rieks Swarte in de museumzaal. Ook is er een spel met de bekende figuren uit Pluk van de Petteflat en Sesamstraat, t/m 17 april 2006 in het Theatermuseum in Amsterdam. Tel. 020-5513300 (w w w. t i n . n l ) .

Kinderen kopen kunst (5-18 jr.). Kom kijken en kies je koopje uit ruim 150 kunstwerken van bekende kunstenaars. De namen van de kunstenaars zijn afgeplakt zodat je echt alleen

het mooiste kiest. T/m 24 juni.

Tel 010-4419471 of educatie@ boijmans. rotterdam. nl.

Verhalenzolder (6+) op de verhalenzolder reis je met je koffer in je hand reis door de woestijn naar het land van Abraham/Ibrahim. Het eindpunt is Jeruzalem. In het museum kun je op zoek naar de voorwerpen uit de verhalen. Informatie: 020-6242436 (w w w. b i j b e l s m u s e u m . n l ) .

In Mokum staat een huis (8-12 jr.), over de levende joodse cultuur, opgebouwd

als een huis. In alle kamers is iets te doen: Hebreeuwse letters leren schrijven, matzes bakken en naar muziek of verhalen luisteren, t/m 4 september in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Tel. 020-5310380 (www. jhm. nl).

De Omweg (4-14 jr.) over wat je kunt beleven als je een omweg neemt. Kunstenaars tonen hun fascinatie voor plekken, onderweg zijn en manieren waarop je je kunt verplaatsen. Workshops op woensdag en in het weekend, t/m 4 september in Villa Zebra in Rotterdam (Kop van Zuid). Ook zijn er foto's te zien gemaakt door de acrobaten van Souk Circus. Tel. 010-2411717 (www. villazebra. nl).

PAUZE! (8-12 jr.) In de pauze op school kun je even echt 'los'; spelen, rennen, gillen en kletsen. In Kids Centraal in Utrecht kom je in de zomer tijdens de tentoonstelling U Z E ! door het hele museum vrolijke filmpjes tegen, t/m 21 augustus. Vanaf 11 juni is er ook een workshop waarbij je onder begeleiding van een medewerker van Kids Centraal zelf een film maakt. Op wo za en zo om 14u verder Reserveren: tel. 030-2362307 of kidscentraal@ centraalmuseum. nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden