Jongtips

DANS n Dubbelbloed door Danstheater Aya van Wies Bloemen met teksten van Enver Husicic. Een zoektocht naar wat vreemd en vertrouwd is in de verschillende culturen in Nederland....

n Weggewaaid door Meekers Uitgesproken Dans. Een bijzonder gewone familie waar iedereen gelukkig lijkt, in het natte winderige Nederland waar papa bromt, mama zingt en de kinderen dansen. Zondag in Enschede (Twentse Schouwburg), maandag in Rotterdam (De Castagnet), 4 mei in Alkmaar (De Vest), 8 mei in De Arnhemse Schouwburg.

n Alle 15 goed (6+) door Introdans Ensemble voor de Jeugd, een mix van hoogtepunten uit de afgelopen jaren met moderne dans op muziek van Talking Heads tot Bach. Met werk van Hans van Manen, William Forsythe, Nils Christe en Robert Battle. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), op 3 mei in Zwolle (Odeon), op 6 mei in Kampen (Stadsgehoorzaal), op 8 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), op 15 mei in Nijmegen (Stadsschouwburg). T H E AT E R n Vernon God Little (15+) door Huis a/d Amstel. Satire naar het boek van D. B. C. Pierre. De lotgevallen van een onfortuinlijke puber, met muziek van de band Storybox. Regie: Liesbeth Coltof. Vanavond in de Stadsschouwburg in Utrecht.

n Angel (15+) door Het Syndicaat. Tekst: Enver Husicic, regie: Daniëlle Wagenaar. Een avondvullende voorstelling over liefde waarin twee mensen zich wanhopig aan elkaar vastklampen. Vanavond en vrijdag in het Rozentheater in Amsterdam.

n Vriend van (14+) door Het Laagland. Regie: Annelies van Wieringen. Een cabareteske versie van een gebeurtenis uit de Griekse mythologie: de ontmoeting tussen Achilles en Patroklos. Vanavond in De Lieve Vrouw in Amersfoort, vrijdag in het Laaglandtheater in Sittard.

n Max, de held van Siddeburen (8+) door Toneelgroep Kwatta. Tekst: Tjeerd Bisschof. Regie: Josee Hussaarts. Als Max bij zijn opa logeert ontdekt hij dat zijn opa wordt belaagd door vreemde gasten. Zondag in De Agnietenhof in Tiel, woensdag in het Badhuis in Nijmegen. n Coming Out (15+) van Jeroen Kriek en Don Duyns door Growing Up in Public. In een zwemparadijs proberen zeven jongeren te ontsnappen aan de benauwende sfeer van gluren en begluurd worden. Reprise. Vanavond in Amsterdam (De Krakeling), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura).

n De smerigste en vieste boterham van het heelal (6+) door Theater Artemis. Tekst: Erik Ward Geerlings. Regie: Floor Huygen. Een voorstelling over fantasie en opschepperij en het verlangen groot te worden. Zondag in Utrecht (Schouwburg), 6 mei in Tilburg (Schouwburg), 8 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

n Siegfried de Drakendoder (5+) door Jeugdtheater Hofplein. Over Siegfried de drakendoder, magisch goud en mooie meisjes in een wereld van godinnen, dwergen, strijders en draken. Vrijdag, zondag en 6, 7 en 8 mei in Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. M U Z I E K T H E AT E R n Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Vrijdag in de Stadsschouwburg in Nijmegen, zondag in De Metropole in Almere, 8 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

n Kat (10+) door Xynix Opera. Libretto: Jurrian van Dongen. Muziek: Fons Merkies. Een komische opera over een zanglerares met twee dochters, de ene is poeslief, de ander een kat. Vrij naar De Getemde Feeks van Shakespeare. Zondag in Theater de Veste in Delft, maandag in het Zaantheater in Zaandam, dinsdag in de Toneelschuur in Haarlem.

n Disney Live! Winnie de Poeh Te i -getje, Knorretje, Iejoor, Konijn, Kanga, Uil en Roe bereiden een verrasingsfeest voor Poeh voor. 'Live'familieshow waarin het publiek zich met Poeh en zijn vrienden waant in het Honderd Bunderbos en volop met hen mee kan dansen en stuiteren. Van 3 t/m 8 mei in Amsterdam (Music Hall), van 11 t/m 16 mei in Den Bosch (Brabanthallen).

n Een sprookje van steen (4+) van Virga Lipman en STIPprodukties. Lars gaat op bezoek bij zijn vader in IJsland. Daar gaat hij op zoek naar vrolijke reuzen die daar onder de grond leven. Op 3 mei in Zaandam (Zaantheater), op 4 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg) en 8 mei in de Utrechtse Stadsschouwburg.

TENTOONSTELLINGEN n 1000 en 1 Nacht (6+) Oosterse sferen en geuren op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Luister naar Oosterse verhalen in een echte Haremtent, bereid een Oosterse maaltijd, maar een gesluierde tekenfilm of ga Arabisch schaduwdansen. Sluier en hoofddoekjes verplicht! Vandaag, vrijdag en zondag om 16u. Informatie en reserveren: Tel. 020-4274407.

n Super Terpen, leven en overleven op de Friese terpen van 660 v. Chr.

tot 1000 n. Chr. Met geluidsfragmenten, animaties en diverse doe-dingen. Van 8 tot 14 jaar, t/m 31 december 2008 in Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) Tel. 058-2555500 (w w w. f r i e s m u s e u m . n l ) .

n Viking on tour! kunstenaar Ben van der Meijden maakte zijn eigen Vikingschip, Vikingkostuums en wapens voor Kids Centraal in het Centraal Museum in Utrecht. Op woensdagmiddag en in het weekeinde om 14 uur workshops voor kinderen (6-12). Tot en met 8 mei. Tel. 030-2362362 (w w w. c e n t r a a l m u s e u m . n l ) .

n Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran met duizenden-één voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren, klanken, smaken en handen die maken. De tegelkunst, miniatuurkunst, poëzie, kalligrafie, muziek, kleding en dans tonen de culturele diversiteit van Iran. Rondleidingen op woensdagmiddag en zaterdag en zondag vanaf 11 uur; tel. 020-5688233 (w w w. t r o p e n m u s e u m j u n i o r. n l . )

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden