Jongtips

DANS n Weggewaaid (4+) door Meekers Uitgesproken Dans. Een bijzonder gewone familie waar iedereen gelukkig lijkt, in het natte winderige Nederland waar papa bromt, mama zingt en de kinderen dansen....

T H E AT E R n Macbeth (6+) van Carla van Driel door Jeugdtheater Hofplein. Het vervloekte toneelstuk. De Schotse ridder Macbeth vermoordt op aandringen van zijn vrouw de koning om zijn plaats op de troon in te nemen. Hij durft dit omdat drie heksen hem ooit hebben voorspeld dat hij onkwetsbaar is, maar klopt dit nog steeds? Vrijdag, zaterdag en zondag, 3, 4 en 5 juni en 10, 11 en 12 juni in Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam.

n De hongerende weg (10+) naar het boek van Ben Okri door Huis aan de Amstel. Regie: Rieks Swarte en Liesbeth Coltof. Reprise van de bejubelde voorstelling waarin toneelspelers, muzikanten en poppenspelers vertellen over een Afrikaanse weg die tegelijkertijd een levensweg is voor de mensen die er wonen. Woensdag in het Rozentheater in Amsterdam.

n Het goud van Winschoten (8+) van Jan Veldman door De Citadel. Regie: Frederieke Vermeulen. Een jongen komt terecht in het verleden, bij een joods echtpaar in 1935. Hij ziet de dreiging waaronder zij leefden en de ontmoeting is van grote invloed op zijn leven nu. Zaterdag en zondag in de Pfaff-fabriek in Winschoten.

n De smerigste en vieste boterham van het heelal (6+) door Theater Artemis. Tekst: Erik Ward Geerlings. Regie: Floor Huygen. Een voorstelling over fantasie en opschepperij en het verlangen groot te worden. Zaterdag in Gemert (De Eendracht), zondag in Den Bosch (Verkadefabriek).

n Gang of four (12+) door Dox en Stip producties. Vertelt het verhaal van de vriendschap, angst en het overleven van zes jonge bendeleden. Regie: Marjan Barlage. Op 31 mei en 1 juni in Utrecht (Theater Kikker).

n Prikkebeen (6+) door Toneelgroep Oostpool in regie van Evert van der Meulen. Voorstelling voor opa's en kleinkinderen. Oma's mogen naar binnen met een plaksnor. Opa's kunnen mooie verhalen vertellen. Opa

nen Dirk vertelt over de beroemde avonturen van mijnheer Prikkebeen die op jacht naar vlinders gaat, maar dat niet mag van zijn zuster Ursula. Zondag in Arnhem (Oostpool).

M U Z I E K T H E AT E R n Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Vrijdag in het Zaantheater in Zaandam, zondag in het Chassé Theater in Breda, woensdag in de Stadsschouwburg in Velsen, 4 juni in Venlo (de Maaspoort).

n Wereldkinderfestival staat dit jaar in het teken van Marokko. Met de dans en muziekgroep Wakha Wakha, de acrobaten van Souk Circus en nog veel meer bruisende voorstellingen. Vrijdag in de Leidse schouwburg, zondag in Rotterdam (Dunya Kinderfestivalterrein) en in Den Haag (De Regentes), 1 juni in Venlo (De Maaspoort), 5 juni in Alkmaar (Terra Festival). Informatie: www.wereldkinderfestival.nl.

n Arthur & De Queeste (8+) door Laika, muziektheater Transparant en De Queeste in regie van Christophe Aussems. Over stoere ridders die de wereld willen verbeteren, maar niet precies weten hoe een betere wereld er dan uitziet. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin) en tot slot op 31 mei en 1 juni in Amsterdam (Brakke Grond).

TENTOONSTELLINGEN n Super Terpen, leven en overleven op de Friese terpen van 660 v. Chr.

tot 1000 n. Chr. Met geluidsfragmenten, animaties en diverse doe-dingen. Van 8 tot 14 jaar, t/m 31 december 2008 in Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) Tel. 058-2555500 (w w w. f r i e s m u s e u m . n l ) .

n De Omweg (4-14 jr.) over wat je kunt beleven als je een omweg neemt. Kunstenaars tonen hun fascinatie voor plekken, onderweg zijn en manieren waarop je je kunt verplaatsen. Workshops op woensdag en in het weekend, t/m 4 september in Villa Zebra in Rotterdam (Kop van Zuid). Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl). n In Mokum staat een huis (8-12 jr.) tentoonstelling over de levende joodse cultuur, opgebouwd als een huis. In alle kamers is iets te doen: Hebreeuwse letters leren schrijven, matzes bakken en naar muziek of verhalen luisteren. Informatie: tel. 020-5 310380.

n Het feest van Nijntje met een complete wereld van Nijntje. Tekenen en knutselen in de school van Nijntje, poppenkastvoorstelling en boekjes, foto's en een documentaire, t/m 31 mei in Madurodam in Den Haag. Tel. 070-4162400 (www.madurodam.nl).

n Audiotour Van Gogh Museum(7+), jonge bezoekers van het Van Gogh Museum kunnen gebruikmaken van een audiotour, ingesproken door Frank Groothof; op zaterdag en zondag bestaat de mogelijkheid om o.l.v. een museumdocent deel te nemen aan kinderworkshops (6+). Tel. 020-5705243 (www.vangoghmuseum.nl).

n Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran met duizenden-één voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren, klanken, smaken en handen die maken. De tegelkunst, miniatuurkunst, poëzie, kalligrafie, muziek, kleding en dans tonen de culturele diversiteit van Iran. Rondleidingen op wo za zo vanaf 11u; tel. 020-5688233 (w w w. t r o p e n m u s e u m j u n i o r. n l ) .

n Het Van Kinderenmuseum aan de Haagse Waldeck Pymontkade is een museum met kunst voor en door kinderen. Geopend: wo 14u-17u zo 12-16u; voor jongeren (12+) vr 19-22u. Tel. 070-3236175 (www.zo-en-zo.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden