Jongtips

DANS Boys & Girls door Onafhankelijk Toneel. Choreografie: Ton Lutgerink. Negen jonge mensen onthullen hoe ze in het leven staan met dans, muziek, taal en humor....

THEATER Schaap (4+) door Jeugdtheater Sonnevanck. Tekst: Sophie Kassies. Regie: Flora Verbrugge. Rond het schaap spelen acteurs, zangeressen en musici op cello en klavecimbel muziek van Monteverdi, Händel en Purcell. Zondag in het Rabotheater in Hengelo, woensdag in De Krakeling in Amsterdam.

Als je blaft (9+) door Toneelschap Beumer & Drost. Regie: Gijs de Lange. Onder het motto 'de mens denkt, het dier weet alles' wordt hier onderzocht wat het verschil is tussen mens en dier. Met Beumer, Drost en René van 't Hof. Vanavond in Schouwburg Amstelveen, zaterdag in De Kampanje in Den Helder.

Lizzy wil meer! (8+) door Theater Artemis. Regie: Floor Huygen. Een voorstelling gebaseerd op interviews met kinderen over alle techniek die ons omringt: televisie, auto, telefoon, computer. Zondag in 't Gouwe Huis in Gouda.

Wolf! (7+) door Toneelgezelschap Huis aan de Amstel is gebaseerd op het kinderboek Schaap met laarsjes. Wolf heeft honger, op zijn zoektocht naar eten komt hij een schaap tegen. Samen maken ze een onvergetelijke tocht door de nacht. Zondag in Schouwburg Amstelveen, woensdag in De Toneelschuur in Haarlem.

Van engelen en aardappelen (7+) door Het Laagland. Regie: Inez Derksen. Juul heeft veel vragen, zeker nu opa doodgaat. Maar de antwoorden passen niet altijd. Tot en met zondag in De Krakeling in Amsterdam, woensdag in De Lawei in Drachten.

Gizmo (14+) door het Muztheater. Tekst: Alan Ayckbourn. Regie: Kees Jan Hundling. Een snelle komedie over de genezing van een verlamde man door middel van een chip. Vanavond in de Twentse Schouwburg in Enschede.

Mijn avonturen door V. Swchwrm door Ro Theater en Het Paleis gaat over een jongetje dat het schrijven ontdekt. Naar het boek van Toon Tellegen. Regie: Guy Cassiers. Vanmiddag om 17 uur en vrijdag om 17 en 21 uur in de Balie in Amsterdam.

Hond in de Nacht (9+) door Speeltheater Holland. Regie, decor en poppen: Onny Huisink. Een theaterdetective met poppenspel, toneel en video animatie. Woensdag in De Harmonie in Leeuwarden.

De nieuwe kleren van de keizer (6+) door Het Woeste Woud. Regie: Judith Brokking. In deze bewerking is de keizer de directeur van een confectiebedrijf. Zondag in het Parktheater in Alphen a/d Rijn, woensdag in de Junushoff in Wageningen.

Toet, de kleine farao (4+) door Virga Lipman. Toet woont in het land van de pyramides, maar hij moet eten van de vuilnisbelt. Zaterdag en zondag in het Poppentheater in Amstelveen, woensdag in het Stadstheater in Zoetermeer.

Burengluren (6+) van Peter Zegveld gaat over buren en hun geluidjes, over roddel en afgunst. Zondag in de Toneelschuur in Haarlem.

Hit the road (8+) is een 'roadmovie' door Lieber Gorilla. Een stoere autofreak pikt een beetje gekke lifster op, waarna ze samen in rare situaties verzeild raken. Met dans en muziek. Zondag in Kikker in Utrecht.

De liefde van zeven poppen (7+) door Theater Gnaffel. Een poppenvoorstelling naar het boek van Paul Gallico. Over Mouche, die met poppen langs de kermissen trekt. Zondag in De Leeuwenbrug in Deventer.

MUZIEKTHEATER Hans en Grietje (6+) door jeugdtheater Sonnevanck en het Nieuw Ensemble. Regie en concept: Flora Verbrugge. Bejubeld muziektheater over het aloude sprookje in reprise. Woensdag in Stadsschouwburg Amsterdam. Marie-L (9+) door Stella Den Haag. Tekst en regie: Hans van den Boom. Over Marie Louise die in een klein ziekenhuis haar eigen wereld schept, Vrijdag en zaterdag in het Stella Theater in Den Haag.

Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende Griekse verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus, half mensen half dier. Vrijdag in Parkstad in Kerkrade, zondag in De Kom in Nieuwegein.

De Zevensprong (7+) is een familiemusical van Dick van den Heuvel naar het boek van Tonke Dragt over een gruwelijke graaf en een verborgen schat. Muziek: Fons Merkies; tekst: Koen van Dijk. Op 22 januari in Singer Theater in Laren, 23 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), 28 januari in Naaldwijk (De Naald).

Pippi Langkous (6+) is terug. Musical van Ivo de Wijs (teksten) en Ronny Mosuse (muziek). Op 23 januari in Alkmaar (Theater De Vest), 30 januari in de Arnhemse Schouwburg.

TENTOONSTELLINGEN Zaans & Zo (8+) is een moderne fabriek voor kinderen dat nieuwe producten ontwerpt, en waar van alles te zien en te beleven valt wat met het fabrieksleven te maken heeft, t/m 20 februari in het Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam. Tel. 075-6162862 (www.zaansmuseum.nl) Dag Licht! in Villa Zebra presenteert kunstwerken over licht en donker: foto's, schilderijen, films en prachtige apparaten.

Tot en met 20 februari in Villa Zebra, Museumpark 30, Rotterdam. Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden