Jongtips

THEATER..

De Moeder (8+) door Theater Artemis. Tekst: Paul Pourveur. Regie : Matthijs R Voorstelling van tweealf uur over moeders en vaders vanaf de jaren vijftig tot nu. Zaterdag en zondag in de voormalige Interpharm-fabriek, Magistratenlaan 151 in Den Bosch.

Het Landingsgestel (11+) door Het Waterhuis. Tekst en regie: Kees van Loenen. Het verhaal over twee Guinese verstekelingen die in 1999 dood werden aangetroffen in het landingsgestel van een Belgisch vliegtuig. Gespeeld door twee percussionisten en een acteur uit Guinee met twee Nederlandse spelers. Zaterdag en zondag in Theater Cosmic in Amsterdam.

Love (6+) door Theatergroep Max. Idee en regie: Moniek Merkx. Een voorstelling over de liefde die met onverwacht geweld ineens naar binnen kan vallen, als een bom, heel onhandig. Woensdag in het Stadstheater in Zoetermeer, zondag in Bis in Den Bosch.

De broertjes en de strijd om de ring (7+) van Frank Groothof. Een bewerking van Wagners bekende opera met Frank en Renroothof en Erna Sassen. Zondag in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Moord en Brand (8+) door Toneelschap Beumer & Drost. Regie: Loek Beumer. Gebaseerd op een waar verhaal: Een man wordt ter dood veroordeeld. Tot driemaal toe weigert het luik. Dan wordt zijn straf omgezet in levenslang. Woensdag in het Isalatheater in Capelle a/d IJssel, zondag in Theater Markant in Uden, 28 mei in de Leidse Schouwburg.

Twee Prinsen (9+) door De Citadel. Tekst: Fenneke Wekker, regie: Rob Bakker. Bewerking van De Zwarte met het Witte Hart van Arthur Japin over het lot van twee Afrikaanse prinsen. Donderdag in de Hortus Botanicus in Haren.

Nijntje is er weer (3+) door Stichting S.I.P over Dick Bruna's Nijntje. Ivo de Wijs schreef het script, Joop Stokkermans de muziek. Vanmiddag in de Purmaryn in Purmerend, zaterdag in de Maaspoort in Venlo, zondag in Stadsschouwburg Eindhoven, 26 mei in de Leidse Schouwburg, 29 mei in het Chassheater in Breda.

De scheepsjongens van Bontekoe (8+). Familiemusical naar het boek van Johan Fabricius. Muziek: Fons Merkies. Regie: Peter de Baan. Vanavond in Schouwburg Venray, 20 en 21 mei in Theater Kerkrade, 22 mei in de Hofnar in Valkenswaard, 23 en 24 mei in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 28 en 29 mei in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

DANS Blikjesbende (6+) van Andreas Denk (Hans Hof Ensemble) door De Meekers. Een bende raakt betrokken bij duistere smokkelpraktijken. Zondag in Schouwburg Arnhem.

Beestjes (6+) door Introdans Ensemble voor de Jeugd, vijf dierenchoreografievan Delacroix, Battle, Duato, Wiggers en Parsons. Zondag in de Leidse Schouwburg, 28 mei in Stadsschouwbrug Amsterdam.

Junglebook door Opus One. Dansmusical. Op 22 mei in de Lampegiet in Veenendaal, 23 mei in de Metropool in Almere, 29 mei in het Ledeltheater in Oostburg.

TENTOONSTELLINGEN Amsterdam, Scheepvaartmuseum (Kattenburgerplein 1): De ontdekking van de wereld, in het kielzog van beroemde Nederlandse ontdekkingsreizigers. Interactieve familie-tentoonstelling over een spannende periode uit de Nederlandse geschiedenis (1590 tot 1650). Tot eind 2005; di t/m zo 10-17u. Tel. 020-5232222 (www.scheepvaartmuseum.nl).

Amstelveen, Cobra Museum (Sandbergplein 1-3): Donald Duck 70 jaar jong, de geschiedenis van Donald, de uitvindingen van Willie Wortel en demonstraties striptekenen, t/m 29 augustus; di t/m zo 11-17u. Tel. 020-5475050 (www.cobra-museum.nl).

Zomer . . . tijd! (8+), tentoonstelling over het fenomeen tijd. Voor onbepaalde tijd in Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12 in Rotterdam. Tel. 010-4761533 (www.hmr.rotterdam.nl).

Rooodkapje (4+), door de ogen van verschillende kunstenaars onder wie schrijver Edward van de Vendel, fotografen Ellie Uytenbroek & Ari Versluis, Chrystl Rijkeboer en Peter Bastiaanssen en Sanne Avenuis. Na de tentoonstelling kunnen kinderen zelf aan de slag met bijv. dansen met de wolf, een verhaal in stripvorm maken of stad van Roodkapje bouwen, t/m 5 september in Villa Zebra (Museumpark) in Rotterdam; di t/m zo 11-17u. Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl).

Vier de Middeleeuwen (8+), hoe leefden edelen, boeren, geestelijken en burgers 600 jaar geleden? Tot en met 9 juni in het Stedelijk Museum Zwolle; di t/m za 10-17u zo 13-17u. Tel. 038-4214650.

Het Van Kinderenmuseum (Waldeck Pymontkade), een nieuw museum met kunst voor en door kinderen en jongeren in Den Haag. Geopend: wo 14u-17u zo 12-16u; voor jongeren (12+) vr 19-22u. Tel. 070-3236175 (www.zo-en-zo.nl).

Vissticks voor guppies (6+), over de wonderlijke wereld van vissen. Kinderexpositie in het Centraal Museum in Utrecht n.a.v. de tentoonstelling Vis Vitalis. Elk weekeinde zijn er workshops. Tot en met 24 oktober. Tel. 030-2362307 of kids-@centraalmuseum.nl.

Met Kuifje naar de Inca's (7+), Kuifje fungeert als gids op deze tentoonstelling over de Inca's in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, t/m 29 augustus; di t/m zo 10-17u. Tel. 071-5168800.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden