Jongtips

DANS n Weggewaaid (4+) door Meekers Uitgesproken Dans. Een bijzonder gewone familie waar iedereen gelukkig lijkt, in het natte winderige Nederland waar papa bromt, mama zingt en de kinderen dansen....

n Alle 15 goed (6+) door Introdans Ensemble voor de Jeugd, een mix van hoogtepunten uit de afgelopen jaren met moderne dans op muziek van Talking Heads tot Bach. Met werk van Hans van Manen, William Forsythe, Nils Christe en Robert Battle. Zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg).

THEATER n Het goud van Winschoten (8+) van Jan Veldman door De Citadel. Regie: Frederieke Vermeulen. Een jongen komt terecht in het verleden, bij een joods echtpaar in 1935. Hij ziet de dreiging waaronder zij leefden en de ontmoeting is van grote invloed op zijn leven nu. Zaterdag in de Pfafffabriek in Winschoten.

n Het huis van de blauwe dames (8+) door Kwatta. Een dansvoorstelling waarin twee oude dames zwijgen, maar hun kunstgebitten aan één stuk door blijven kletsen. Zondag in het Badhuis in Nijmegen, woensdag in de Gruitpoort in Doetinchem.

n Max, de held van Siddeburen (8+) door Toneelgroep Kwatta. Tekst: Tjeerd Bisschof. Regie: Josee Hussaarts. Als Max bij zijn opa logeert ontdekt hij dat zijn opa wordt belaagd door vreemde gasten. Zondag in de schouwburg in Arnhem.

n De hongerende weg (10+) naar het boek van Ben Okri door Huis aan de Amstel. Regie: Rieks Swarte en Liesbeth Coltof. Reprise van de bejubelde voorstelling waarin toneelspelers, muzikanten en poppenspelers vertellen over een Afrikaanse weg die tegelijkertijd een levensweg is voor de mensen die er wonen. Vanavond in Frascati in Amsterdam, zaterdag en zondag in De Lawei in Drachten.

n De smerigste en vieste boterham van het heelal (6+) door Theater Artemis. Tekst: Erik Ward Geerlings. Regie: Floor Huygen. Een voorstelling over fantasie en opschepperij en het verlangen groot te worden. Vrijdag in Enschede (Podium Twente), zondag in Oirschot (De Enck), 28 mei in Gemert (De Eendracht), 29 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

n Gang of four (12+) door Dox en Stip producties. Vertelt het verhaal van de vriendschap, angst en het overleven van zes jonge bendeleden. Regie: Marjan Barlage. Vanavond in Groningen (Het Kruithuis), 31 mei en 1 juni in Utrecht (Theater Kikker).

n Prikkebeen (6+) door Toneelgroep Oostpool in regie van Evert van der Meulen. Voorstelling voor opa's en kleinkinderen. Oma's mogen naar binnen met een plaksnor. Dat opa's mooi verhalen kunnen vertellen is bekend. Opa Dirk vertelt over de beroemde avonturen van mijnheer Prikkebeen die op jacht naar vlinders gaat, maar dat niet mag van zijn zuster Ursula. Zondag en 25 mei in Arnhem (Huis Oostpool).

M U Z I E K T H E AT E R n Wereldkinderfestival staat dit jaar in het teken van Marokko. Met de dans en muziekgroep Wakha Wakha, de acrobaten van Souk Circus en nog veel meer bruisende voorstellingen. Zondag in Leeuwarden (De Prinsentuin), 27 mei in de Leidse schouwburg, 29 mei in Rotterdam (Dunya Kinderfestivalterrein), 1 juni in Venlo (De Maaspoort). Informatie: www. wereldkinderfestival. nl.

n Arthur & De Queeste (8+) door Laika, muziektheater Transparant en De Queeste in regie van Christophe Aussems. Achttien kinderen en jongeren zetten hun tanden in het verhaal van Koning Arthur. Over stoere ridders die de wereld willen verbeteren, maar niet precies weten hoe een betere wereld er dan uitziet. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 24 mei in Arnhem (Schouwburg), 27 mei in Dordrecht (Kunstmin) en tot slot op 31 mei en 1 juni in Amsterdam (Brakke Grond).

n Van heksensoep en reuzenpoep (6+) door Jitka Lejdarovà (poppenspel) en pianisten Klaas Bakker, Jeroen Sarphati, David Bollen en Ernst Binnekamp. Over een heksje dat per ongeluk een piano verandert in een gevaarlijke draak. Zondag in Enschede (Podium Twente).

n Het Monster van het Labyrinth (7+) door Frank Groothof. Op muziek van Bach vertelt en zingt Groothof het bekende verhaal over koning Minos van Kreta, de held Theseus en de minotaurus. Vrijdag in Hoorn (Het Park), zondag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 27 mei in Zaandam (Zaantheater), 29 mei in Breda (Chassé).

TENTOONSTELLINGEN n Super Terpen, leven en overleven op de Friese terpen van 660 v. Chr.

tot 1000 n. Chr. Met geluidsfragmenten, animaties en diverse doe-dingen. Van 8 tot 14 jaar, t/m 31 december 2008 in Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) Tel. 058-2555500 (w w w. f r i e s m u s e u m . n l ) .

n De Omweg (4-14 jr.) over wat je kunt beleven als je een omweg neemt. Kunstenaars tonen hun fascinatie voor plekken, onderweg zijn en manieren waarop je je kunt verplaatsen. Workshops op woensdag en in het weekend, t/m 4 september in Villa Zebra in Rotterdam (Kop van Zuid). Tel. 010-2411717 (www. villazebra. nl). n Het feest van Nijntje met een complete wereld van Nijntje. Tekenen en knutselen in de school van Nijntje, poppenkastvoorstelling en boekjes, foto's en een documentaire, t/m 31 mei in Madurodam in Den Haag. Tel. 070-4162400 (www. madurodam. nl).

n Paradijs & Co (6+), tentoonstelling over hedendaags Iran met duizenden-één voorwerpen, verhalen, gedichten, geuren, klanken, smaken en handen die maken. De tegelkunst, miniatuurkunst, poëzie, kalligrafie, muziek, kleding en dans tonen de culturele diversiteit van Iran. Rondleidingen op wo za zo vanaf 11u; tel. 020-5688233 (w w w. t r o p e n m u s e u m j u n i o r. n l ) .

n Bekijk het maar!, een blikverruimende tentoonstelling over visuele waarneming in het Museum voor Communicatie in Den Haag, t/m 31 juli verlengd; ma t/m vr 10-17 za zo 12-17u. Tel. 070-3307500 (w w w. m u s c o m . n l /b e k i j k h e t m a a r ) .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden