nieuws

Jongste vijf kinderen steunen vader Ruinerwold, de oudste vier scharen zich achter aanklacht seksueel misbruik

De negen kinderen van de Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. hebben donderdag twee uiteenlopende verklaringen afgegeven. 

De boerderij in Ruinerwold waar vader Gerrit Jan van D. en vijf van zijn kinderen negen jaar hebben gewoond.Beeld Hollandse Hoogte

De vijf jongste kinderen, die negen jaar geïsoleerd op de boerderij verbleven, scharen zich achter hun vader en herkennen zich niet in de aanklachten, waar het Openbaar Ministerie de verdenking van seksueel misbruik aan heeft toegevoegd. De oudste vier kinderen, onder wie ook de weggelopen zoon, hebben juist veel vertrouwen in het OM.

De verklaringen zijn naar buiten gebracht door documentairemaakster Jessica Villerius.  Zij maakt een documentaire met de oudste vier kinderen. Donderdagmiddag liet het OM weten de 67-jarige vader van het gezin te verdenken van seksueel misbruik van twee van zijn oudste drie kinderen. De oudste drie verlieten eerder het gezin en hebben nooit op de boerderij gewoond.

‘Wij herkennen ons in de tenlastelegging en vertrouwen op een goed rechtsverloop’, zo laten de oudste vier kinderen weten. ‘Er wordt veel over ons gezegd en geschreven, en in sommige beschrijvingen herkennen we onszelf volledig, maar in andere totaal niet. We willen daar duidelijkheid over geven zodat we ons leven als gezamenlijke kinderen uit dit gezin uiteindelijk weer kunnen oppakken. Maar dan in ons tempo en op momenten dat wij daar aan toe zijn’. 

De jongste vijf kinderen kunnen zich juist niet vinden in de tenlastelegging aan hun vader. ‘Dat komt omdat wij een andere ervaring hebben dan onze oudste drie broers en zus. Onze levens hoeven we niet op te pakken, want ons levensdoel is niet veranderd, alleen onze omgeving. Het is voor ons hele gezin heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan tussen ons en onze oudste broers en zus.’

Dna

Naast seksueel misbruik wordt vader Gerrit Jan van D. ook nog steeds verdacht van witwassen en vrijheidsberoving en mishandeling van zijn in totaal negen kinderen. 

‘Ik wil niet te veel over de inhoud zeggen, want daar is vandaag al genoeg over gezegd’, reageert de advocaat van Gerrit Jan van D., Robert Snorn. Volgens hem kan Van D. vanwege een herseninfarct amper praten. Maar, zegt de advocaat: ‘Cliënt herkent zich niet in de hem verweten feiten. In alle feiten niet? Dat is in deze zaak een ingewikkelde kwestie. Een aantal dingen kloppen in zijn ogen wel, maar dat het strafbare feiten zijn, betwist hij.’

De boerderij was ingericht op het buiten houden van de buitenwereld, niet op het binnen houden van de binnenwereld, aldus Snorn. ‘En wat is precies ‘tegen je zin worden vastgehouden’ als je niet anders gewend bent?’ De advocaat benadrukt dat het dossier nog niet compleet is omdat er nog mensen gehoord moeten worden. ‘Of vader contact heeft met kinderen? Daar ga ik niks over zeggen.’

Inmiddels heeft het OM met dna-verwantschapsonderzoek kunnen vaststellen dat Gerrit Jan van D. de vader is van alle zes de kinderen die met hem in de boerderij woonden. Ook hebben ze dezelfde moeder. Die is volgens het OM al in 2004 in Zwolle overleden. 

Doordat bekend is wie de ouders zijn, heeft de officier van justitie de kinderen kunnen inschrijven bij de burgerlijke stand. Tot nog toe waren deze kinderen nergens geregistreerd en ontbrak er een officiële geboorteakte.

Vrijheidsberoving

Medeverdachte in de zaak is de 58-jarige Oostenrijkse klusjesman Josef B., die de huurder was van de boerderij waar het gezin verbleef. Josef B. en de vader worden er ook van verdacht in 2009 een 69-jarige Oostenrijker enkele maanden tegen zijn wil te hebben vastgehouden. Beide verdachten zitten nog in hechtenis. Op 21 januari is de eerste openbare zitting. 

De vader en de klusjesman werden in oktober vlak na elkaar aangehouden. In een ‘provisorische, af te sluiten ruimte’ trof de politie naast de 67-jarige vader vijf inmiddels meerderjarige kinderen aan. De oudste nog thuis wonende zoon van het gezin was eerder vanuit de boerderij naar het dorpscafé gevlucht en liet de politie inseinen. Hij zou zich zorgen maken over de situatie waarin zijn gezinsleden zich bevonden. De vader, Gerrit Jan van D., werd twee dagen later als verdachte aangemerkt.

LEES MEER OVER DE FAMILIE UIT RUINERWOLD:

Twee verdachten Ruinerwold blijven langer vastzitten
De vader van het gezin dat negen jaar in afzondering leefde in een boerderij in Ruinerwold, blijft negentig dagen langer in voorlopige hechtenis. Hetzelfde geldt voor de 58-jarige Oostenrijker die vaak bij het pand werd gezien.

In zijn boerderij in Ruinerwold schreef Gerrit Jan van D. aan zijn eigen evangelie op internet
Vanuit de boerderij in Ruinerwold waar Gerrit Jan van D. zich met zijn kinderen jarenlang terugtrok, ontwikkelde hij zijn eigen evangelie. Als John Eagles schreef Van D., die vandaag wordt voorgeleid, er duizenden artikelen over op internet.

Zoektocht naar het wereldbeeld van het gezin uit Ruinerwold leidt naar dit landgoed
Voordat Gerrit Jan van D. zich met zijn gezin in de boerderij in Ruinerwold terugtrok, had hij een lap grond achter Staphorst. Wat wilde hij daar? ‘Hij had hier zijn eigen, kleine Utopia.’

Digitale ontdekkingsreis leidde Jan uit Ruinerwold naar de buitenwereld
Het beeld van het gezin dat jaren onopgemerkt in een boerderij in het Drentse Ruinerwold verbleef, lijkt flink te moeten worden bijgesteld. Ten minste, als we afgaan op de digitale sporen die de oudste zoon de afgelopen maanden achterliet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden