Jongste Schumacher leidt opnieuw 'dubbelslag' Formule 1

De tweede dubbelslag voor het team van BMW Williams. En ook weer in dezelfde volgorde: Ralf Schumacher won de Grote Prijs van Frankrijk in Magny-Cours....

De jongste Schumacher leidde, op de gebruikelijke wijzigingen onmiddellijk na de pitstops na, van start tot finish. De grootste bedreiging kwam halverwege de race uit het eigen kamp. De felle Colombiaan Montoya kon Schumi jr. heel dicht naderen, maar zag af (wellicht op instigatie van de teamleiding) van een gevecht type dood-of-de-gladiolen. 'Ik wist', aldus Montoya, 'dat ik er niet langs kon komen en heb Ralf laten gaan.'

De nu structureel geworden opmars van BMW Williams maakt de strijd om het constructeurskampioenschap een stuk spannender dan eind vorig jaar was verwacht. Ferrari heeft in dat klassement nog 103 punten, maar BMW Williams zit er met 100 punten pal achter. Ook het 'vanzelfsprekende' persoonlijk wereldkampioenschap van Michael Schumacher wordt een wankele kwestie. Vorig jaar behaalde hij in ditzelfde Magny-Cours zijn 5de wereldtitel. Nu, aldus Schumacher zelf realistisch, zou de strijd wel eens tot het bittere eind (van het seizoen) kunnen voortduren.

Echt enerverend kon je deze race intussen nauwelijks noemen door de suprematie van de combinatie uit München en Didcot (weer voorbeeldig geholpen met 'schoeisel' van Michelin). Voor de Franse toeschouwers was het een schok dat bijna op hetzelfde moment de Renaults van Fernando Alonso en Jarno Trulli ontploften. En de mislukte tweede pitstop van David Coulthard (op dat moment nog strijdend om een podiumplek) zal nog vaak in beeld verschijnen als voorbeeld van wat er tijdens zo'n race mis kan gaan tijdens het tanken.

De eerste bezineslang sloot niet goed aan op de auto en de tweede bleef met bedienend personeel en al hangen toen Coulthard het sein dacht te hebben gekregen weg te rijden. De struikelpartij liep wonderlijk goed af.

Dat het met Ferrari momenteel niet echt goed gaat, maakt tweede rijder Rubens Barrichello al in de training duidelijk. Hij kwam niet verder dan een 8ste plek die voor de Italiaanse fabriek minder dan schamel is en wilde dat in de allereerste ronde te snel en heftig verbeteren. Dat resulteerde in een spin die hem naar de allerlaatste plek deed duikelen. Hij haalde nog op tot een 7de plek op een ronde van de winnaar en dat kun je geen wapenfeit noemen waarop merk en rijder trots kunnen terugkijken.

Jos Verstappen had een van de meest zonderlinge ervaringen uit zijn lange carrière. Vrijdag stond hij met zijn Minardi zomaar op de voorlopige pole. Alle favorieten hadden in de regen of op een natte baan moeten rijden, maar bij de laatst startende deelnemers was het zienderogen opgeklaard. Verstappen maakte verrassenderwijs de snelste tijd. Het was een opsteker van jewelste voor het kleine en geplaagde Minarditeam dat met moeite het hoofd boven water kan houden.

Zaterdag waren 'we weer terug in de realiteit', aldus Verstappen. In de race ging het aanvankelijk heel redelijk op soms respectabele afstand van de traditioneel laatste of eennalaatste plaats. Maar mankementen aan het slot wierpen de Nederlander toch weer terug en ze lieten hem nu zelfs twee plaatsen achter zijn teamgenoot Justin Wilson finishen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden