Jongste garde degradeert Van Velde tot figurant

Gerard van Velde, de sprinter die vijf jaar eenzaam streed om Nederland enig internationaal aanzien te geven, werd vrijdag bedankt voor bewezen diensten en verliet Thialf met de vrees dat een derde Olympisch optreden vermoedelijk een utopie zal blijven....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

HEERENVEEN

Wie op het nationale podium geen hoofdrol kan vertolken heeft volgens de strenge wetten van NOCNSF op het olympische podium in Japan al helemaal niets te zoeken. In het moderne topsportklimaat dat de sportkoepel tracht te creëren, is geen plaats voor sentimenten en telt het verleden dus niet. Dat Van Velde vijf jaar geleden in Albertville een fractie tekort kwam voor olympisch eremetaal zal hem dus nu, in tijden van crisis, geen clemente behandeling van NOCNSF opleveren.

Nederland is, binnen een tijdsbestek van een jaar, een toonaangevende sprintnatie geworden, een ontwikkeling geëntameerd door twee youngsters, Bos en Wennemars, die vorig seizoen onder leiding van Leen Pfrommer de kneepjes van het vak leerden. Bos schreef gisteren een nieuw hoofdstuk in die successtory door de 500 meter in 36,20 te voltooien, sneller dan ooit een Nederlander op vaderlands ijs is geweest.

Niet dat zo'n prestatie overigens automatisch tot tevredenheid leidt. Bos heeft zich van een timide talent dat vorig seizoen doorbraak ontwikkeld tot een zelfbewust kampioen, met een kritisch oog voor de eigen verrichtingen. 'Eigenlijk had ik gehoopt hier een 35'er te rijden, dit valt een beetje tegen', zei hij. Zelfkritiek kenmerkt ook Wennemars. 'Ik was weer te woest, ik kom m'n heupen in de bocht niet goed indouwen.'

Bos voert de olympische sprintequipe in Nagano aan, met in zijn kielzog Wennemars en zeer waarschijnlijk ook Jakko Jan Leeuwangh. Laatstgenoemde is weliswaar officieel nog niet zeker van deelname in Nagano, maar zijn derde plaats gisteren en het grote verschil met nummer vier Van Velde maakt discussie vrijwel overbodig. Bovendien heeft Leeuwangh in de achterliggende weken laten zien ook internationaal zijn mannetje te staan.

Vier startplaatsen mag Nederland op de 500 meter innemen in Nagano, maar Van Velde moet vrezen dat het enige resterende ticket aan zijn neus voorbij gaat. Slechts de 1000 meter, morgen, biedt hem nog houvast. Indien hij op dat nummer olympische selectie afdwingt, bestaat de kans dat NOCNSF hem ook een optreden op de 500 meter gunt. Maar Van Velde weet dat de concurrentie op de 1000 meter moordend is.

Zijn laatste glansrijke optreden dateert van ruim een jaar geleden, toen Van Velde het seizoen begon met een zege op de kilometer bij de wereldbekerwedstrijd in het Zuid-Koreaanse Chonju. Coach Peter Mueller, nota bene aangetrokken om het 'eeuwige talent' tot ontbolstering te brengen, mijmerde hardop over internationale roem maar een vervolg op de Koreaanse explosie bleef uit. Bos en Wennemars namen de macht geleidelijk over, niet in de laatste plaats dankzij de klapschaats.

Juist het nieuwe materiaal stelt Van Velde voor onoverkomelijke problemen. Jan Bos, welhaast een magiër op de revolutionaire ijzers, geeft zijn tobbende teamgenoot regelmatig welgemeende adviezen, maar merkt keer op keer dat de colleges Van Velde niets wijzer maken.

'Hij schaatst te wild en zet niet genoeg zijwaarts af.' Wat de gevolgen zijn weet Van Velde inmiddels maar al te goed. 'Mijn afzet vliegt weg; ik kom maar tot 80 procent van de snelheid die anderen met klapschaatsen kunnen ontwikkelen.'

En de tijd om het geheim te ontrafelen dringt. Op de 1000 meter vecht Van Velde morgen voor het vervolg van zijn carrière, daarbij hevige concurrentie ondervindend van opnieuw Leeuwangh, Hersman, Postma en Straathof. Een aanval op Bos en Wennemars had Van Velde gisteren al wijselijk uit zijn hoofd gezet. 'Zij zijn echt wereldtop.'

Dat Leeuwangh en Hersman hem dit seizoen bij de World Cup in Roseville en Calgary ook het nakijken gaven, doet vermoeden dat Van Velde morgen afzwaait als de ruwe diament die nimmer glansde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden