Nieuws Armoedegrens

Jonggehandicapten nemen genoegen met uitkering onder armoedegrens

Duizenden jonggehandicapten nemen genoegen met een minimale uitkering onder de armoedegrens. Slechts tienduizend jonggehandicapten hebben een toeslag aangevraagd om hun uitkering tot het bestaansminimum aan te vullen.

Actievoerders demonstreren tegen de verlaging van de Wajong uitkering in november 2017 Beeld ANP

Dit blijkt uit de Januarinota waarin uitkeringsinstantie UWV een overzicht geeft van de sociale regelingen. Vorig jaar werd de uitkering van jonggehandicapten die geacht worden te kunnen werken maar dat nog niet doen, verlaagd van 75 procent van het minimumloon naar 70 procent. Het gaat om zo’n 75 duizend jonggehandicapten.

Door de verlaging komen zelfstandig wonende jonggehandicapten onder het sociaal minimum. Dan kunnen zij een toeslag aanvragen bij het UWV. Het UWV had verwacht dat zeker 30 duizend gehandicapten de toeslag zouden vragen. Daarvoor was 24 miljoen euro opzij gezet.

Nu blijkt dat vorig jaar maar tienduizend jonggehandicapten de toeslag hebben aangevraagd. De kosten van de toeslag komen uit op acht miljoen euro.

De jonggehandicapten die te maken kregen met de verlaging van hun uitkering, zijn door het UWV gewezen op de mogelijkheid een toeslag aan te vragen: een keer bij de vaststelling dat ze kunnen werken en nog een keer bij de aankondiging dat de uitkering zou worden verlaagd. Toen het aantal aanvragen vorig jaar achter bleef bij de raming zijn de jonggehandicapten in de zomer nog een keer op de toeslag gewezen.

Oorzaak van armoede

Het economisch onderzoeksbureau van de Universiteit van Amsterdam SEO, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Sociaal-Economische Raad hebben er herhaaldelijk op gewezen dat het niet-gebruik van aanvullingsregelingen een oorzaak van armoede is. Vaak worden als redenen genoemd de onbekendheid met de regeling en de veronderstelling dat men niet in aanmerking komt. Dat laatste zou hier een rol kunnen spelen omdat het om een aanvulling gaat die de net doorgevoerde korting op de Wajong-uitkering deels of helemaal ongedaan maakt.

Mensen die voor hun 17de of als student voor hun 27ste volledig arbeidsongeschikt zijn geworden kunnen een Wajong uitkering krijgen. De uitkering is 75 procent van het minimumloon. Jonggehandicapten die nog kunnen werken, kunnen sinds 2015 bij de gemeente bijstand aanvragen. Van degenen die voor dat jaar al Wajong kregen maar geacht worden nog te kunnen werken, is de uitkering verlaagd naar 70 procent van het minimumloon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden