'Jongerius moet akkoord openbreken, of opstappen '

De twee grootste bonden binnen de FNV stellen vandaag het leiderschap van voorzitter Agnes Jongerius scherp ter discussie. Ze eisen dat ze alsnog haar steun voor het pensioenakkoord opzegt. De voorzitters van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV noemen Jongerius' optreden 'ondemocratisch'. Ze heeft bewezen 'een zeer slechte onderhandelaar' te zijn.

Beeld anp

Die verwijten zullen de twee bonden haar vanmiddag in Den Haag voor de voeten werpen. De voorzitters van alle 19 FNV-bonden komen daar bijeen om over het pensioenakkoord te stemmen.

Het akkoord leek in kannen en kruiken nadat de bondsraad van FNV Bouw zaterdag 'voor' stemde. De bouwvakkers vinden de toezeggingen die minister Kamp (Sociale Zaken) vorige week deed, overtuigend. Abvakabo en Bondgenoten bleven tegen. De voorstanders van het akkoord hebben, volgens de interne regels van de FNV, een meerderheid in de 19-koppige federatieraad.

Democratische principes
Toch stellen Abvakabo en Bondgenoten dat Jongerius en de andere bonden lak hebben aan democratische principes. Door een speciale stemverhouding in de federatieraad hebben de twee bonden er samen geen doorslaggevende stem. 'Maar wij vertegenwoordigen wel 60 procent van de FNV-leden, we sluiten 90 procent van de cao's en onderhandelen met negen van de tien grootste pensioenfondsen', zegt de woordvoerster van Bondgenoten. 'Je zou dus verwachten dat onze stem in deze wel degelijk doorslaggevend is. Helemaal omdat in de ledenraadplegingen die er geweest zijn 145 duizend van de 1,4 miljoen FNV-leden tegen het akkoord stemden en slechts 16.500 voor.'

De woordvoerster verwijst ook nog naar een uitspraak die Jongerius eind juni deed in NRC Handelsblad: 'Strikt genomen beslissen de voorzitters van de 19 bonden in de federatieraad. Maar ik heb altijd gezegd de mening van alle leden heel belangrijk te vinden. Om hen gaat het immers. Ik kan me niet voorstellen dat de federatieraad groen licht geeft als de meerderheid tegen is.' Van die uitspraak is totaal niets meer over, stelt Bondgenoten vast.

Jongerius heeft volgens Abvakabo en Bondgenoten tijdens de onderhandelingen verkeerd ingeschat hoeveel ze nog had kunnen binnenhalen. Zij zei in juni al dat er een akkoord lag 'waar de FNV niets aan wil veranderen, waaraan werkgevers niets willen veranderen, en waaraan ook minister Kamp niets wil veranderen'. Vorige week bleek dat Kamp en de werkgevers op een aantal punten toezeggingen hebben gedaan.

Kritische opstelling
'Dit is te danken aan de kritische opstelling van Abvakabo, Bondgenoten en de Tweede Kamer. Niet aan de FNV-voorzitter', zegt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk. De toezeggingen zijn niet genoeg, vinden Van Brenk en Bondgenoten-collega Henk van der Kolk. Voor specifieke groepen lage inkomens blijft het onmogelijk straks eerder dan met 65 jaar te stoppen met werken; werkgevers dragen nog steeds amper risico voor slechtpresterende pensioenfondsen. Van Brenk: 'Wat Abvakabo betreft, bevindt Agnes Jongerius zich tot uiterlijk maandag in blessuretijd.'

De bonden kunnen geen vuist maken maar wel om een 'federatiecongres' vragen, in de FNV het hoogste beslissende orgaan. Of ze daar een meerderheid halen, is nog de vraag. Gezien de uitslag van de referenda onder de FNV-leden valt nog te bezien of de voorstemmers ook op zo'n congres in de meerderheid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden