Jongerius met hakken over de sloot commissaris bij PostNL

De aandeelhouders van PostNL zijn verdeeld over de toetreding van Agnes Jongerius tot de raad van commissarissen van het postbedrijf. De voormalig voorzitter van de vakcentrale FNV werd dinsdag met een relatief krappe meerderheid van 56 procent gekozen in de toezichthoudende raad van het postbedrijf.

DEN HAAG - De weerstand tegen de voormalige vakbondsvrouw onder de aandeelhouders van het postbedrijf kwam als een verrassing voor president-commissaris Piet Klaver. Voor de stemming plaatste geen van de aanwezige aandeelhouders kritische kanttekeningen bij de benoeming. Ook toen de stemuitslag bekend was, riepen beleggersvoorman Jan Maarten Slagter en Klaver de dissidenten tevergeefs op hun tegenstem te motiveren.


Jongerius neemt het stokje over van Wim Kok. Met het afscheid van PostNL zet de oud-premier een punt achter een tienjarige loopbaan als commissaris in het bedrijfsleven. Kok werd als commissaris hevig bekritiseerd toen hij in 2004 instemde met forse salarisverhogingen voor de top van ING. Bij zijn laatste optreden verlaagden de commissarissen de maximale beloning van de directeur van PostNL met ruim 3 ton tot 1,1 miljoen euro.


De loonsverlaging voor de directie van PostNL was een kleine overwinning voor hen na een jaar waarin er voor de aandeelhouders weinig te lachen viel. De reorganisatie mislukte, het bedrijf moest bijstorten in de pensioenkas van de postbodes, de topman Harry Koorstra stapte onverwachts op en na het afketsen van de overname van TNT, waarvan de aandelen nog deels in handen zijn van PostNL, daalde de beurswaarde van het bedrijf aanzienlijk.


Klaver voorkwam een clash met kritische aandeelhouders door het eigen falen direct na aanvang van de vergadering te erkennen. De president-commissaris stelde dat er bij de reorganisatie, die aanvankelijk elfduizend postbodes hun baan zou kosten, van de verkeerde aannamen was uitgegaan. 'Achteraf hadden we als raad van commissarissen dieper moeten spitten.'


Klaver beloofde in het vervolg om een second opinion te vragen. De president-commissaris wilde niet meegaan in de suggestie van enkele aandeelhouders dat accountant PWC steken heeft laten vallen. 'Als er iemand heeft zitten pitten, dan valt dat ons te verwijten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden