'Jongerenprotest is terecht en verdient bijval'

Het is noodzakelijk dat de belangen van jongere werknemers, zeg onder de 50, behartigd gaan worden in de onderhandelingen over de pensioenen. Dat stelt Martin Pikaart, voorzitter van het Alternatief voor Vakbond.

CNV Jongeren voeren actie en bedelen voor solidariteit omtrent de pensioenen bij de bij de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. © ANP Beeld
CNV Jongeren voeren actie en bedelen voor solidariteit omtrent de pensioenen bij de bij de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. © ANP

Econoom David Hollanders reageert op Volkskrant.nl op het initiatief www.pensioen-opstand.nl. Hij valt de politieke jongerenorganisaties en het Alternatief voor de Vakbond volledig bij en stelt dat ons protest 'volkomen terecht' is. Vervolgens meent Hollanders dat het protest te eenzijdig is en ook werkgevers en beleggingsorganisaties moet treffen.

Hollanders heeft een punt wanneer hij stelt dat werkgevers in het verleden veel te weinig premie hebben betaald en dat ze goed wegkomen door de premie te stabiliseren.

Veel pensioenfondsen hebben inderdaad jarenlang veel te weinig premie geïnd in de jaren '80 en '90. Werkgevers en vakbonden hebben hiermee ingestemd en zowel werkgevers als werknemers hebben hiervan destijds geprofiteerd. Indien Hollanders wil proberen dat geld alsnog te innen, heeft hij onze morele steun, maar het is noodzakelijker dat de belangen van jongere werknemers, zeg onder de 50, behartigd gaan worden in de onderhandelingen.

Linksom of rechtsom
Het andere punt waar de werkgevers volgens Hollanders te goed wegkomen is het stabiliseren van de premie op de huidige niveaus. Dit heeft twee aspecten. Ten eerste, indien werkgevers meer gaan betalen zal dat linksom of rechtsom uit de loonruimte komen, hetgeen lagere lonen tot gevolg heeft. Hogere premies komen derhalve altijd weer op het bordje van de (jonge) werkenden.
Ten tweede is de extra premiebijdrage die nodig is om de fondsen echt uit de problemen te halen dermate groot, dat, al zouden we de jongere generatie daarmee willen belasten, dit simpelweg onbetaalbaar is.

Neem als voorbeeld Metalektro, het pensioenfonds voor de grootmetaal. De dekkingsgraad is 91,5 procent op 31 augustus 2011. De premie-instroom bedraagt circa 1 miljard op een vermogen van circa 21 miljard. Om de dekkingsgraad naar 100 procent te tillen - waarmee het fonds overigens nog lang niet uit de problemen zou zijn - is dus een extra premie-bijdrage nodig van circa 1.7 miljard. Een eenmalige extra premie bijdrage die neerkomt op veel meer dan een (eenmalige) verdubbeling van de pensioenpremie. Niet alleen is dit geen haalbare kaart, het lost het probleem bij lange na niet op.

Meebeslissen
Tenslotte stelt Hollanders dat we voorbijgaan aan de rol van vermogensbeheerders. Het klopt dat we die niet expliciet noemen. Echter, de vermogensbeheerders doen niets anders dan de contracten uitvoeren die ze met de pensioenfondsbestuurders hebben gesloten. Dat is dus des te meer een argument om zo snel mogelijk de gesloten structuren van de pensioenfondsen open te breken en ook jongere generaties en organisaties toe te laten. Dan kunnen degenen die de grootste risico's dragen direct meebeslissen over deze contracten.

Het is prima dat Hollanders constateert dat we volledig gelijk hebben, maar zijn eindconclusie dat door de onvolledigheid onze voorstellen 'onbruikbaar' zijn raakt werkelijk kant noch wal.
Het is niet voor niets dat minister Kamp al één dag na het openstellen van de site www.pensioen-opstand.nl ons uitnodigt om aan tafel te gaan. De minister ziet dat de gedane voorstellen, in tegenstelling tot het pensioenakkoord, wel bijdragen aan het oplossen van de problemen.

Martin Pikaart is voorzitter van AVV (Alternatief voor Vakbond)
mede namens Dwars, JD, JOVD, JS, SGPJ.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden