NieuwsKabinetsformatie

Jongerenpartijen verenigen zich: geen nieuw kabinet met Rutte

De jongerenorganisaties van zes politieke partijen vinden een nieuw kabinet met Mark Rutte aan het roer geen optie. In een gezamenlijke brief roepen zij hun moederpartijen op die boodschap dinsdag uit te spreken, als ze met Kamervoorzitter Khadija Arib gaan praten over de vastgelopen formatie.

Redactie
Demissionair premier Mark Rutte  Beeld ANP
Demissionair premier Mark RutteBeeld ANP

De jongeren van D66 (Jonge Democraten), GroenLinks (DWARS), PvdA (de Jonge Socialisten), Partij voor de Dieren (PINK!), ChristenUnie (PerspectieF) en Denk (Oppositie) spreken in hun brief van ‘een beschamende week waarin de democratie een onmetelijke dreun heeft gekregen’.

De uitgelekte notitie uit de verkenning, waaruit bleek dat Rutte ondanks eerdere ontkenningen tóch over het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had gesproken, leidde vorige week tot een fel debat over Ruttes geloofwaardigheid. Het zet bij de jongeren kwaad bloed dat ‘prominenten’ van de VVD de afgelopen dagen fel van leer trokken tegen criticasters en zo kozen ‘voor hun eigen machtspositie boven het oordeel van de Tweede Kamer’.

‘De VVD kan haar rol in de aanstaande formatie nog altijd waardig spelen, maar met haar huidige houding komt ook dat op losse schroeven te staan’, aldus de jongerenorganisaties. ‘Wanneer de VVD het parlement niet serieus neemt, bezegelt zij het lot van de Nederlandse politiek. Dan rest volgens ons slechts een formatie zonder hen, of de stembusgang.’

Annemarie Jorritsma

De afgelopen dagen haalden VVD-prominenten hard uit naar politici die Rutte lieten vallen. VVD’er en oud-verkenner Annemarie Jorritsma richtte zich op Twitter tot jongerenorganisatie PerspectieF van de ChristenUnie, die al eerder aangaf niet met Rutte verder te willen. ‘Je moet maar durven om de lijsttrekker van de grootste partij die de verkiezingen net heeft gewonnen als jongerenorganisaties uit te willen sluiten’, schreef zij.

Dat Rutte vorige maand bij de verkiezingen zo’n twee miljoen stemmen kreeg, is voor de jongeren geen steekhoudend argument. ‘Het verkenningsdebacle speelde zich af ná de verkiezingsdatum, waarmee de electorale steun voor Mark Rutte niet als argumentatief schild kan dienen.’

Opvallend is dat de CDA-jongeren de brief niet hebben ondertekend. Zaterdag deden zij zelf al wel een vergelijkbare oproep aan het CDA. Ze zeggen nog steeds achter die oproep te staan, maar vinden de brief teveel een oproep aan de VVD, over wat die partij moet doen. ‘Dat is niet aan ons’, zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden