Jongerenorganisaties komen met eigen Catshuisakkoord

Wat de echte leiders nog niet is gelukt, hebben hun jeugdige tegenpolen wel klaargespeeld. Een opmerkelijke coalitie van politieke jongerenorganisaties is gisteren op de valreep met een eigen Catshuisakkoord gekomen.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen in de tuin van het Catshuis. Beeld anp

De afgelopen weken onderhandelden de jongerenafdelingen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie intensief over een eigen voorstel voor de miljardenbezuinigingen. Uiteindelijk gingen alle partijen akkoord, behalve de jongerenafdeling van GroenLinks. Het akkoord wordt later vandaag gepresenteerd.

Met hun plan willen de jongerenorganisaties laten zien dat er een breed politiek draagvlak is voor ingrijpende hervormingen om de economie 'sterk en gezond' te maken. Tegelijk willen ze de druk op de onderhandelaars van VVD, CDA en gedoogpartner PVV opvoeren om hervormingen door te voeren. Volgens de jongeren is dit nodig om de economie op termijn gezond te houden.

De gedoogcoalitie onderhandelt intussen al meer dan vijf weken in het Catshuis over noodzakelijke besparingen van minstens 9 miljard euro. Het kabinet moet flink bezuinigen om in 2013 te voldoen aan de Europese norm voor het begrotingstekort.

De politieke jongerenorganisaties hebben een pakket samengesteld waarmee in 2013 ruim 11 miljard kan worden bezuinigd. Door hervormingen kan er uiteindelijk jaarlijks zelfs meer dan 27 miljard worden bespaard. Een aantal 'vooraanstaande' economen heeft de cijfers gecontroleerd.

Pensioenen
De grootste hervorming raakt het pensioenstelsel. De AOW-leeftijd moet volgens de jongeren al vanaf 2013 jaarlijks met een half jaar stijgen tot maximaal 69 jaar. Het kabinet is veel voorzichtiger; de pensioenleeftijd stijgt pas in 2020 naar 66 jaar. Vijf jaar later moet dat 67 jaar worden.

De jongerenafdelingen hebben ook overeenstemming bereikt over zware hervormingen in de woningmarkt. Zo moet de hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd worden versoberd naar de laagste belastingschaal. Ook het ontslagrecht moet op de schop. Er zou één wettelijke ontslagregeling voor iedereen moeten komen en werknemers met een tijdelijk contract en zzp'ers zouden meer rechten moeten krijgen.

Opvallend is dat de jongeren het budget van ontwikkelingssamenwerking gelijk willen houden. De onderhandelaars in het Catshuis overwegen het budget met 1 miljard te verminderen.

Woensdag leek het er even op dat de onderhandelingen alsnog zouden mislukken. Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, liet weten toch niet akkoord te kunnen gaan met het voorgestelde bezuinigingspakket. Daarop besloten de andere afdelingen zonder de GroenLinks-jongeren verder te gaan. Het akkoord is daardoor politiek gezien wel een stuk minder waard geworden. De resterende coalitie zou in de Tweede Kamer geen meerderheid meer halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden