'Jongerenimam' Elforkani stopt als woordvoerder CMO

'Jongerenimam' Yassin Elforkani (32) is opgestapt als woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). In combinatie met andere werkzaamheden vormt deze functie een te zware belasting van zijn privéleven, zei Elforkani als (enige) toelichting bij zijn besluit. Hij zal wel actief blijven als imam.

Yassin Elforkani, toen nog woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), ontving een groep Marokkaanse imams die op Schiphol was geland. Beeld anp

Als woordvoerder van het CMO, dat wordt geacht 380 moskeeën in Nederland te vertegenwoordigen, genoot Elforkani ook buiten de eigen geloofsgemeenschap veel gezag. In die hoedanigheid vertolkte hij gematigde standpunten en hamerde hij op de eigen verantwoordelijkheid voor moslims in de Nederlandse samenleving. Die taakopvatting maakte hem ook kwetsbaar.

Voor Nederlanders die de multiculturele samenleving geen warm hart toedragen, gold hij als wolf in schaapskleren - als iemand die slechts als gematigde moslim poseerde. Onder radicale moslims werd hij gehekeld als 'schoothondje van de AIVD' of 'Charlie Elforkani'. Eind vorig jaar heeft Elforkani na bedreigingen uit - vermoedelijk - radicaal islamitische hoek enige tijd moeten afzien van publieke optredens. Sindsdien werd hij bewaakt.

Daar kwam bij dat Elforkani als partner van een adviesbureau voor multiculturele vraagstukken twijfel wekte aan zijn onkreukbaarheid. In NRC Handelsblad werd hij onlangs genoemd als ondernemer die geld verdient met zonnige rapporten over Turkse internaten.

Grote druk

'Hij is zo iemand die het nooit goed kan doen', zei jongerenwerker Ibrahim Wijbenga enige weken geleden in de Volkskrant. In eigen kring genoot hij volgens Wijbenga onvoldoende rugdekking. De waardering voor de Nederlandse overheid voor Elforkani was ingegeven door de illusie dat hij 'de islamitische gemeenschap' vertegenwoordigde. Van die irreële verwachting is een grote druk op Elforkani uitgegaan, zei Wijbenga. Als woordvoerder van het CMO heeft Elforkani volgens ingewijden standpunten moeten uitdragen 'waar hij zelf niet achterstaat'.

Dat gold bijvoorbeeld voor de overkomst van 45 Marokkaanse imams naar Nederland gedurende de Ramadan (die vandaag begint). Elforkani gaf toe dat dit 'niet de beste maatregel' was tegen de radicalisering van jonge moslims maar dat het tekort aan Nederlandse imams het CMO geen andere keuze liet. Met deze zuinige formulering wist hij zijn eigen reserves nauwelijks te maskeren. Anders dan de Marokkaanse importimams preekt Elforkani in het Nederlands. Wijbenga sprak de vrees uit dat de incompabilité d'humeur tussen 'de oude mannen' van het CMO en Yassin Elforkani tot diens vertrek zou leiden. 'En wie neemt dan het stokje over', vroeg hij zich af. 'Iemand die nauwelijks Nederlands spreekt?'

Elforkani wordt jongerenimam genoemd omdat hij zich in zijn preken vooral tot jeugdige gelovigen richt. Hij houdt hun voor dat ze hun eigen leven moeten vormgeven en dat ze de Nederlandse samenleving niet de schuld kunnen geven van het eigen falen. Hijzelf kende op zijn achtste de complete Koran uit z'n hoofd. Van zijn tiende tot zijn veertiende bezocht hij een Koranschool in Marokko. Voor hij imam werd, was hij claimbeoordelaar bij UWV en jongerencoach bij de gemeente Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden