Jongeren zoeken vaker hulp vanwege XTC-gebruik

Het aantal jongeren dat hulp zoekt in verband met het gebruik van XTC, stijgt. Bij verslavingsinstellingen vroegen in 1994 29 XTC-gebruikers om hulp, in 1995 waren dat er 228, en in 1996 steeg hun aantal naar 428....

Van onze verslaggeefster

UTRECHT

Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Informatievoorziening Verslavingszorg (IVV). De toename van het XTC-gebruik is ernstig, meent de IVV, maar moet wel worden gerelativeerd. In 1996 stonden in totaal bijna 57 duizend mensen ingeschreven bij de instellingen voor ambulante verslavingszorg.

Van hen meldde zich slechts 0,8 procent vanwege problemen met XTC, en 1,5 procent in verband met het gebruik van andere 'uitgaansdrugs'. Het merendeel van de verslaafden zoekt hulp vanwege problemen met alcohol (38 procent), heroïne (33 procent), gokken (11 procent), cocaïne (8 procent) en cannabis (6 procent).

De risicogroep bestaat voornamelijk uit jongens die vaak XTC slikken en dit combineren met het gebruik van amfetaminen (pepmiddelen). Van de XTC-gebruikers slikt naar schatting 5 procent meer dan eenmaal per week het middel. Zij worden beschouwd als 'excessieve gebruikers'.

Vooral jongeren die niet meer dan een lagereschoolopleiding hebben voltooid, komen in moeilijkheden. Dit lijkt volgens de IVV op het patroon van heroïneverslaafden, onder wie ook veelal maatschappelijke losers zijn te vinden.

Gisteren werden ook de resultaten bekend van andere onderzoeken naar het gebruik en de risico's van XTC, die in opdracht van de regering zijn verricht. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er reden tot zorg over de lichamelijke effecten van XTC op langere termijn, maar er is nog te weinig bekend om conclusies te trekken.

Op grond van de overige onderzoeken is het duidelijk dat het huidige beleid ten aanzien van XTC moet worden voortgezet, meent het ministerie. Dat wil zeggen: houseparty's niet verbieden, omgeven met veiligheids- en controlemaatregelen en tegelijkertijd de productie en aanvoer van XTC bestrijden. Volgend jaar begint een grote campagne tegen XTC-gebruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden