Jongeren vrezen effecten xtc en stappen over op cocaïne

Het gebruik van xtc lijkt over zijn hoogtepunt. De nadelige lichamelijke en psychische effecten van xtc wegen voor de jongere gebruikers steeds zwaarder....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit het jaarlijkse Antenna-rapport van de Jellinek-kliniek in Amsterdam. In dit rapport wordt melding gemaakt van ontwikkelingen rond het drugsgebruik onder jongeren. Volgens het rapport klagen xtc-gebruikers over vermoeidheid en dips, en duurt het dagen om van het gebruik te herstellen. Ook de slechtere kwaliteit van de pillen is voor velen een reden om ze niet meer te slikken.

Cocaïne is bezig aan een geleidelijke opmars, aldus de Jellinek-kliniek. Het witte poeder wordt betrouwbaarder bevonden dan de xtc-pil en gebruikers hebben het gevoel minder last te hebben van een kater. De Jellinek-kliniek vindt een zorgelijke kant van cocaïne dat het gebruik ervan mogelijk niet beperkt blijft tot het weekeinde.

Volgens de cijfers in het Antenna-onderzoek gebruikte tot nu toe ongeveer 20 procent van het uitgaanspubliek xtc en 6 procent cocaïne. Van de bezoekers van houseparty's slikte 60 procent de xtc-pil.

Uit een enquête onder veertienhonderd scholieren in het voortgezet onderwijs blijkt dat alcoholgebruik en gokken onder oudere leerlingen (gemiddeld 17 jaar) in het algemeen minder voorkomt. Volgens de Jellinek-kliniek wordt er minder gedronken als gevolg van de toename van allochtone leerlingen. Turkse en Marokkaanse jongeren gebruiken nauwelijks of geen alcohol.

Ongeveer 3 procent van de derdeklassers (gemiddeld 15 jaar) heeft een riskant drankgebruik. Als ze alcohol gebruiken, drinken deze leerlingen gemiddeld negen glazen per keer.

Oudere leerlingen drinken veel alcohol. Bijna een kwart van de drinkers dronk bij de laatste gelegenheid acht glazen of meer.

Het gokken onder oudere leerlingen is duidelijk afgenomen. In 1993 had nog 26 procent van de ondervraagden de laatste maand op een gokkast gespeeld. In 1997 lag dit percentage op 17. De Jellinek-kliniek concludeert hieruit dat het gemeentelijke beleid om speelautomaten uit snackbars te weren, vruchten begint af te werpen.

Het rookgedrag blijft stabiel en neemt toe met de leeftijd. Ongeveer 17 procent van de derdeklassers steekt dagelijks een sigaret op. Bij de oudere leerlingen ligt dat percentage op 30.

Van de derdeklassers blowt 7 procent riskant, blijkt uit het Antenna-onderzoek. Deze leerlingen roken dagelijks of een paar keer per week hasj of wiet, en roken dan gemiddeld vier joints per keer. De Jellinek-kliniek zegt dat met jongeren meer gepraat moet worden over het gebruik van softdrugs. De jongeren zouden hun keus om met blowen te beginnen beter moeten overwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden