Jongeren uit jeugdzorg leven op latere leeftijd vaak van uitkering

Jongeren die in aanraking komen met jeugdzorg doen op latere leeftijd vaak beroep op de Wajong, bijstand en zorg. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat maandag verscheen.

Redactie
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het aanbieden van jeugdzorg. Beeld anp
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het aanbieden van jeugdzorg.Beeld anp

Het CPB heeft voor het rapport 'Op eigen benen?' alle jongeren die in 2011 hun achttiende verjaardag vierden geanalyseerd. Drie jaar later blijkt dat 80 procent van de Wajong-ontvangers uit deze groep uit de jeugdzorg komt. Bij de Wet langdurige zorg, de oude AWBZ, is het percentage zelfs 90 procent. Verder doen vier van de tien jongvolwassenen die als kind met jeugdzorg te maken kregen beroep op de bijstand.

Gemeenten

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Volgens het CPB moeten zij flink actie ondernemen om een verandering teweeg te brengen. Niet alleen moeten zij zorgen dat de zorg optimaal is, maar ook dat de vormen daarvan goed met elkaar verbonden zijn. Het onderzoeksbureau adviseert de gemeente ook een samenwerking met het speciaal onderwijs. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat jongeren uit het speciaal onderwijs later vaak gebruik maken van de bijstand en de Wajong.

Verder wordt erop gewezen dat jongeren met een achtergrond in jeugdzorg relatief vaak verhuizen naar een andere woonplaats, maar wel vaak binnen de regio blijven wonen. Dit vraag volgens het CPB om afstemming van de hulpverlening op regionaal niveau.

Kinderombudsman

'Kinderen moeten steeds langer wachten op de juiste jeugdhulp. Een kwart van de hulpzoekende kinderen belandt op lange wachtlijsten en ruim de helft ervaart veel moeite om passende hulp te vinden. '

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden