Jongeren uit grote steden testen op chlamydia

Iedereen tussen de 15 en 29 jaar uit grote en middelgrote steden zou moeten worden gescreend op chlamydia, de meest voorkomende geslachtsziekte....

Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte. Jaarlijks krijgen 60 duizend mensen een infectie, een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen.

De besmetting is eenvoudig te behandelen, maar vaak verloopt de infectie zonder directe ziekteverschijnselen, vooral bij vrouwen. Een niet behandelde chlamydia kan bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Soa Aids Nederland schat dat jaarlijks duizend vrouwen onvruchtbaar worden.

Het afgelopen jaar is een onderzoek gedaan in vier regio's waarbij 21 duizend personen tussen de 15 en 29 jaar zijn uitgenodigd voor een onderzoek. Ruim 40 procent deed mee. Van hen was 2 procent besmet, vrouwen vaker dan mannen. Omdat de geslachtsziekte vijf keer zo vaak voorkomt in de grote steden dan op het platteland (3,2 tegen 0,6 procent), is het advies gegeven alleen in de steden (pakweg boven de 100 duizend inwoners) op te roepen. Een algehele screening is te duur.

Buiten de steden komen alleen personen in aanmerking die aan een risicoprofiel voldoen, zoals meerdere seksuele partners hebben, van Surinaams-Antiliaanse afkomst zijn, een lage opleiding genoten hebben en zonder condoom vrijen. Ook die personen krijgen een brief met een scorelijst waarop ze zelf kunnen bepalen of het nodig is om urine op te sturen voor onderzoek.

SOA Aids Nederland stelt het ministerie van Volksgezondheid voor te beginnen in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Heerlen. 'De bedoeling is dat we meer leren over het onderzoek en vaststellen hoe vaak de screening moet worden herhaald', zegt directeur Ton Coenen van het SOA Aids. Met de eerste fase is voor de komende twee tot drie jaar zeven miljoen euro gemoeid.

Het screenen op ziektes komt in Nederland mondjesmaat voor. Vrouwen worden onderzocht op borstkanker en baarmoederhalskanker. Er wordt gedacht om 50- tot 70-jarigen een onderzoek naar darmkanker aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden