Jongeren toch naar kliniek na dreiging met kort geding

Onder druk van een kort geding heeft justitie drie jongeren onder gebracht in een psychiatrische jeugdkliniek. De jongeren zaten sinds vorige zomer in de Groningse jeugdgevangenis Het Poortje in afwachting van een plaats....

Van onze verslaggeefster

Opmerkelijk, vindt Liesbeth Poortman, advocaat van de jongeren. De twee meisjes (14) en de jongen (15) kregen deze week een plaats in de jeugdinrichtingen Huize Alexandra in Almelo, de Veenpoort in Veenhuizen en de Heldringstichting in Zetten.

Poortman vermoedt dat de vrije plaatsen er kwamen dankzij het dreigende kort geding, maar dat wil ze niet hardop zeggen. 'Dat mag u zelf invullen.' Nu er geen spoedeisend belang meer is, heeft ze het geding ingetrokken. Via een gewone rechtszaak zal ze proberen een schadevergoeding te krijgen voor de jongeren.

De jongeren kwamen tussen juli en september 2004 in de jeugdgevangenis terecht. Poortman: 'Volgens de psychologe die hen onderzocht was deze periode traumatiserend en bracht het extra psychische schade toe.'

Door de wachtlijsten in psychiatrische centra zitten in Nederland honderden niet-criminele jongeren in een jeugdgevangenis tussen jongeren die strafrechtelijk zijn veroordeeld. Onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut bracht aan het licht dat in 2003 meer dan helft van de jongeren in jeugdgevangenissen niet crimineel was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden