Jongeren mogelijk geronseld voor jihad

De drie moslimjongeren uit Den Haag die sinds donderdag 17 november worden vermist, zijn vermoedelijk gerekruteerd voor de jihad...

De drie jongens, die rond de twintig jaar zijn, hebben hun mobiele telefoons thuis gelaten. Mogelijk willen zij niet worden opgespoord. Wel hebben ze hun paspoort meegenomen, kleding en contant geld. Ze lieten geen boodschap voor hun familie achter. De drie jonge moslims kwamen de laatste maanden bidden bij de As Soennah-moskee aan de Haagse Fruitweg.

As Soennah roept sinds woensdag 23 november via haar website bezoekers op zich met informatie over het drietal te melden bij de verontruste ouders of het moskeebestuur. Maar volgens ‘broeder’ Faouzi van de moskee heeft zich tot dusverre nog niemand gemeld.

Faouzi zegt dat de ouders ‘aanwijzingen’ hebben, maar geen hard bewijs, dat hun zonen zijn gerekruteerd voor de jihad. De jongens, Ramazan Keskin (21), Said El Massaoudi (18) en Driss van wie de achternaam niet bekend is, zouden contact hebben gehad met een Turkse verdachte van het tweede jihadproces in Rotterdam. Faouzi: ‘De man, die hier bekend staat als Ibrahim de Turk, is net als zijn elf medeverdachten vrijgesproken. Maar hij had nog altijd verkeerde ideeën.’

Aanvankelijk mocht ‘Ibrahim de Turk’ in de As Soennah-moskee slechts bidden. Faouzi: ‘Twee minuten voor het gebed mocht hij naar binnen, na het gebed moest hij het pand onmiddellijk verlaten.’ Uiteindelijk heeft het moskeebestuur hem de toegang geheel ontzegd.

Een woordvoerder van het korps Haaglanden wil alleen bevestigen dat de verdwijning wordt onderzocht en dat de politie ‘het onderzoek zo breed mogelijk trekt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden