Jongeren moeten legaal stoned kunnen 'raven'

Wie te moe is voor een avondje uit, maar nog niet wil gaan slapen, slikt een pilletje of snuift wat coke....

Volgens Newsweek bieden Noord-Amerikaanse en Europese reisbureaus zogenoemde avontuur-feestpakketreizen. Jongeren zouden niet langer lui op het strand willen liggen, maar dag en nacht willen raven. Inbegrepen in de pakketten zijn de reis en het verblijf, kaartjes voor de beste dansclubs op de plaats van bestemming en een discobus van het vliegveld naar het hotel. Dit soort vakanties gaat gepaard met veel drugsgebruik, met name ecstacy. Daarom zijn in de ziekenhuizen van sommige feestvakantiebestemmingen aparte afdelingen opgezet waar slachtoffers van een overdosis drugs behandeld kunnen worden. Deelnemers aan een feestvakantie moeten bij hun reisbureau een document ondertekenen waarin ze verklaren zelf verantwoordelijk te zijn voor excessen.

The Economist houdt een pleidooi voor legalisering van drugs. Het weekblad schrijft dat het wekelijks gebruik van verdovende middelen onder veel jongeren een onderdeel van het normale leefpatroon is geworden. De strijd van regeringen tegen, betoogt The Economist, is zinloos en kan niet voorkomen dat de verkoop ervan nog altijd toeneemt. Joints, pillen, poeder of een injectie van het een of ander: wie echt wil, weet het te vinden.

Het verslavingsgevaar moet niet overdreven worden, vindt het weekblad. De theorie dat het roken van een joint leidt tot chronisch gebruik van cocaïne klopt niet. Slechts een minderheid van de jonge gebruikers kan op latere leeftijd niet meer van de drugs afkomen. Wel lijkt er steeds meer bewijs te zijn dat drugs de hersenen aantasten.

De beste manier om de burger tegen drugs te beschermen, is volgens The Economist niet het verbod op drugsgebruik, maar juist de legalisering daarvan. Methadonprogramma's, de verstrekking van gratis naalden en heroïne op recept moeten voorkomen dat verslaafden in de criminaliteit belanden om hun drugs te kunnen bekostigen. Het liberale Britse tijdschrift roemt Zwitersland en Nederland om hun succesvolle gedoogbeleid en meent dat andere landen daaraan een voorbeeld kunnen nemen.

De bezwaren tegen legalisering van drugs zijn groot, maar de nadelen van het verbod erop zijn groter, schrijft The Economist. Bij legalisering zullen de prijzen van verdovende middelen dalen, wat vooral de verkoop onder jongeren zou kunnen doen stijgen. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen: in Nederland, waar marihuana gemakkelijk te verkrijgen is, wordt deze drug niet veel vaker dan in ander Europese landen gebruikt. Tenslotte kan er door de legalisering van drugs een betere controle op de kwaliteit van de middelen plaatsvinden.

Het Britse blad pleit ervoor het verbod op drugs langzaam af te schaffen. Regeringen kunnen beginnen met het bezit en de verkoop van cannabis en ampfetamines. Na de legalisering van softdrugs, is het de beurt aan harddrugs. Als landen de legalisering tegelijk doorvoeren en samenwerken, kunnen smokkel en drugstoerisme worden bestreden.

The Economist stelt dat burgers die mogen bungee-jumpen, een geweer bezitten, alcohol drinken en sigaretten roken, ook drugs moeten kunnen gebruiken als ze dat willen. Drugshandel mag dan immoreel of onverantwoordelijk zijn, het zou niet illegaal moeten zijn. En, zo vraagt het deftige blad zich tenslotte af, 'waar halen die jongeren anders de energie vandaan de hele nacht door te dansen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden