Jongeren met stokken op straat in Tilburg na vloggersruzie, rapper Boef opgepakt

De populaire vlogger Boef is gisteravond aangehouden voor opruiing. De politie voorkwam een confrontatie tussen de vrienden van Boef en die van de Tilburgse rapper Para Soma. De twee groepen, in totaal meer dan honderd jongeren, liepen met stokken en staven door een wijk in Tilburg-Noord.

Rapper Boef toont zijn bebloede vuistBeeld screenshot

'Je bent uitgenodigd om te matten', hoor je de Tilburger Para Soma, echte naam onbekend, zeggen in een onduidelijke, verticaal gefilmde video, die eind augustus online verschijnt. Para Soma, capuchon op, rapt terwijl op de achtergrond uit krakerige computerboxjes iets van een beat klinkt.

Een disstrack, waarin rappers elkaar de maat nemen en uitdagen, is zo oud als hiphop zelf. De diss van Para Soma oogt vrij amateuristisch. De populaire rapper Boef, Sofiane B., ziet toch genoeg aanleiding om op de uitnodiging in te gaan.

Boef, sinds een tijdje ook woonachtig in Tilburg, is naast rapper een van de populairste vloggers van Nederland. Zijn filmpjes, waarin hij reist, rapt en op straat hangt, trekken zonder uitzondering honderdduizenden kijkers. In een video van zondagnacht zie je hoe hij met een groep vrienden op zoek is naar Para Soma. 'In je eigen wijk ben je een pussyboy. Waar ben je?'

Buurtbewoners zien tientallen mensen met stokken en staven door de straten lopen in Tilburg-Noord. Ze bellen rond 21.00 uur de politie. Die is dan al op de hoogte. Speciale eenheden, getraind om dit soort conflicten online op te speuren, hebben de politie van Tilburg getipt. 'Deze gasten zetten alles online. Dus zo moeilijk was dat niet. Daarnaast zijn er gelukkig altijd bezorgde burgers die de politie inlichten', zegt Eric Passchier van politie Tilburg.

De wijk wordt 'blauwgekleurd'. Met hulp van politiekorpsen uit Oost-Brabant en van de Landelijke Politie worden de groepen uit elkaar gedreven. Een politiehelikopter cirkelt boven de wijk. Om 23:00 uur is alles rustig.

De Tilburgse Para SomaBeeld screenshot

Geen Kidsco

Het alcohol- en rookvrije tienerfeest Kidsco dat 8 oktober in Tilburg zou plaatsvinden gaat niet door. De organisatie heeft het feest uit veiligheidsoverwegingen afgelast in verband met de arrestatie van Boef. Hij was de hoofdact van die avond.

Beeldvorming

Vermoedelijk zijn Boef en Para Soma later vannacht alsnog met elkaar op de vuist gegaan. Van de vechtpartij zelf zijn nog geen beelden opgedoken. Reacties van beide partijen zijn er wel. Want dat is net zo belangrijk als de vechtparij zelf: vloggers willen de beeldvorming in eigen hand houden. Zo zien beautyvloggers er altijd op hun best uit. Maar ook de uitkomst van een ruzie valt met zorgvuldig gekozen teksten en beelden makkelijk te manipuleren

Para Soma, met zichtbare verwondingen in zijn gezicht: 'Je bent 25 jaar oud, je kan mij niet eens aan'.

Een zwetende Boef schept op zijn beurt op dat hij het bloed van de Tilburger nog aan zijn vuist heeft. 'Je kreeg klappen in je eigen stad. En je eigen matties waren erbij. Niet meer zo stoer doen en disstracks gooien.'

Die laatste vechtpartij kan de politie niet bevestigen. Boef wordt een paar uur later na een optreden in Rotterdam alsnog opgepakt. Vanwege opruiing in een van de video's. Een woordvoerder van de politie Tilburg: 'We dringen er bij die andere jongen (Para Soma, red.) op aan om aangifte te doen als er echt een vechtpartij heeft plaatsgevonden. Aan een video hebben we niet genoeg.'

Angst voor gezichtsverlies

De verijdelde massale vechtpartij van gisteravond toont aan hoe snel het uit de hand kan lopen. Nieuw zijn dit soort afgesproken confrontaties allerminst, kijk maar naar hooligans. Maar hier lijkt meer aan de hand. Haantjes, met angst voor gezichtsverlies tegenover (tien)duizenden volgers op YouTube, Instagram en Snapchat.

'Het lijkt erop dat deze jongens zichzelf bijzonder serieus nemen. En misschien ook wel Amerikaanse voorbeelden kopiëren. Bragging and boasting was al in de jaren tachtig vast onderdeel van de rapcultuur', zegt Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur van de Universiteit Utrecht, verwijzend naar de disstrack van Para Soma, waarin hij Boef uitdaagt.

Ook Linda Duits, sociaal wetenschapper gespecialiseerd in jeugdcultuur en ook verbonden aan de Universiteit Utrecht, ziet parallellen met de Amerikaanse jeugdcultuur. 'Er is nog niet heel veel onderzoek naar gedaan, maar het doet erg denken aan de manier waarop gangleden in Amerika het internet gebruiken. Daarbij speelt identiteit een grote rol, het online uitdragen van je status. En bijvoorbeeld ook het claimen van een territorium. Zoals in dit geval Tilburg-Noord.'

Duits is niet bang dat door het vloggen dit soort confrontaties sneller escaleren. 'Die angst is er altijd bij nieuwe ontwikkelingen in de jeugdcultuur. Het is een herhaling van zetten. Volwassenen zijn bang omdat ze iets niet kennen. Dat zagen we al bij de strijd tussen rockers en mods in de jaren zestig en zeventig. En bij de gabbers in de jaren negentig. Ook dat escaleerde niet.'

Deze ruzies trekken wel veel kijkers op YouTube. En views zijn de heilige graal voor vloggers. Hoe meer kijkers, hoe meer reclame-inkomsten. Dat weet ook de Zaandamse vlogger Ismail ilgun. Zijn ruzie met raadslid Juliette Rot over een buurthuis in de Zaandamse wijk Poelenburg haalde vorige week de landelijke media. Hij mocht met zijn bezonnebrilde vrienden aanschuiven bij Jeroen Pauw, premier Rutte voelde zich genoodzaakt Ilgun en zijn vrienden te betitelen als het 'tuig van de richel'.

Ook Ilgun besteedde eerder ook meerdere vlogs aan een conflict met Boef. Het leverde hem honderdduizenden kijkers op. Onderzoekster Duits: 'En dat snap ik. Jongeren luisterden vroeger naar ruzies die door rappers werden uitgevochten met muziek en rapteksten. Nu kijken ze naar vlogs waarin vloggers elkaar uitdagen. Dat is voor, zeg, een witte puber uit Leeuwarden natuurlijk ook erg spannend.'

Internetbanging

Onderzoekster Linda Duits tipt een onderzoek over internetbanging, over hoe Amerikaanse gangleden het internet gebruiken om de eigen identiteit te versterken. Het onderzoek Internet banging: New trends in social media, gang violence, masculinity and hip hop is hier te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden