Jongeren krijgen kans zich te bewijzen in kampioensteam

Over een paar jaar zullen flink wat oudgedienden het Nederlands honkbalteam hebben verlaten. Bondscoach Brian Farley laat jongeren nu ervaring opdoen.

HAARLEM - HONKBAL

HAARLEMSE HONKBALWEEK

Tijdens de Haarlemse Honkbalweek schotelt bondscoach Brian Farley de fans een fantasierijk Nederlands team. Met deze ploeg wil hij de eindstrijd halen, terwijl hij toch een verjongingsproces in gang heeft gezet. Over vier à vijf jaar, als flink wat oudgedienden van het toneel zijn verdwenen, zouden de nieuwelingen in zijn team in de opvolging moeten voorzien.

In het Pim Mulier stadion begon Nederland zaterdag met een 4-2 nederlaag tegen Puerto Rico, dat eerder al Cuba had verslagen. Pitcher Rob Cordemans had heel wat te stellen met tegenstanders die wisten hoe ze hem moesten bestrijden. Bovendien bleef de ploeg aanvallend met zes honkslagen onder de maat.

Ook zondag tegen Taiwan waren er maar zes rake klappen, maar die vielen op gunstiger momenten waardoor er drie keer kon worden gescoord. Omdat David Bergman op de heuvel de zaken goed onder controle had, won Nederland met 3-0.

Behalve Leon Boyd, die in de Canadese competitie speelt, bestaat het Nederlands team in Haarlem uit honkballers die in de hoofdklasse uitkomen. Twaalf van hen maakten deel uit van de ploeg die vorig jaar wereldkampioen werd. De Antilliaanse profs met een Nederlands paspoort die in de Amerikaanse profcompetities spelen en zo'n groot aandeel hadden bij het behalen van de wereldtitel, zijn er nu niet bij.

Voor dit soort evenementen krijgen ze geen toestemming van hun organisatie. In september komen er misschien wel een paar van hen als het EK in Nederland wordt verspeeld. Maar zoals het er nu naar uitziet, zullen er hooguit vijf worden vrijgegeven.

De basis van de huidige Nederlandse ploeg speelt zo'n zeven jaar samen en heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Met als hoogtepunt de stunt in Panama waar eind vorig jaar de wereldtitel werd veroverd. Prompt stonden in Nederland, waar een reguliere competitiewedstrijd in de hoofdklasse gemiddeld zo'n 150 toeschouwers trekt, honkbal en vooral Farley in het middelpunt van de belangstelling.

Interviews, lezingen, onbekenden die hem op straat aanspraken en om een handtekening vroegen. 'Iedereen wilde het verhaal van de underdog horen', zegt hij. 'Dat was leuk voor mezelf, maar ook voor het honkbal, dat meer aandacht kreeg dan de voorgaande tien jaar. Ik zou graag zien dat veel jongens nu gaan honkballen.'

De periode na het WK heeft Farley als leuk en waardevol ervaren. 'Ik heb meer kennissen en vrienden gekregen. Mijn netwerk is gegroeid. Heel positief allemaal. Je ontmoet mensen uit andere sporten. Dat helpt mij om mijn kennis als coach te vergroten.'

Nadat hij vier keer de Haarlemse Honkbalweek als pitching- en assistent-coach heeft meegemaakt, debuteert Farley nu als hoofdcoach.

Omdat Sydney de Jong, Reily Legito en Eugene Kingsale niet meer beschikbaar zijn en het afscheid van degenen die de 30 zijn gepasseerd niet zo heel lang meer zal duren, heeft hij jonge spelers opgeroepen om ervaring op te doen. 'Ze hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Die krijgen ze hier. Daar leren ze van. Misschien zijn ze dan over enige jaren op titeltoernooien voor ons van toegevoegde waarde.'

Dus krijgen Stijn van der Meer, Rafaël Jozefa, Bayron Cornelisse, Rashid Gerard, Quintin de Cuba, Rudy van Heydoorn en Kyle Ward in Haarlem de kans te tonen wat ze waard zijn. Farley en zijn staf bekijken of en hoe ze zich ontwikkelen. 'Belangrijk is dat ze leren van hun ervaringen.'

Of de wereldtitel druk legt op zijn spelers, kan Farley niet zeggen. Hij heeft er niet met hen over gesproken. 'Maar ze weten dat als je in Oranje speelt, dat een bepaalde druk oplevert. Misschien komt daar nu iets bij omdat we wereldkampioen zijn.

'Het is iets individueels waarin spelers moeten kunnen omgaan met een soort stress. Wij proberen te benadrukken dat je je vaardigheden toont, het spel speelt zoals het gespeeld moet worden.'

Zijn spelers moeten mentaal sterk zijn. 'Als je denkt aan wat er is gebeurd en wat er zou kunnen gebeuren, dan raak je in de problemen. Is dat onder controle, dan speel je zoals je kunt spelen. Alleen dan kun je prestaties leveren.

'Onze wereldtitel is daarvan het bewijs. Naarmate het toernooi vorderde, vielen de stukjes op hun plek. We keken niet meer uit naar de volgende bal of de volgende wedstrijd. Dat telde niet. Het ging alleen om het moment van nu.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden