Jongeren houden van fuiven, drank en drugs

'Ik vind het vreselijk. De grootste ramp van m'n leven, uitgaande kinderen.' Je gaat er echt even voor zitten nadat de moeder van Lotte met deze uitspraak aan het begin van de een half uur durende documentaire is geïntroduceerd....

Happy Hours. Nederland 1, 18.56 uur

De verslaggever informeert bij Lottes ouders of de jeugd ernstig lijdt aan Weltschmerz. Of dat misschien met drank en drugs moet worden verdoofd. Moeder geeft het voorspelbare, weinig spectaculaire, maar waarschijnlijk enig juiste antwoord, dat het vooral te maken heeft met de moeilijke leeftijdsfase waarin haar puberende dochter verkeert.

En Lotte, een leuk ogende intelligente gymnasiumscholiere met de nodige zelfreflectie bevestigt dat ze onzeker is. 'Ik heb vaak het gevoel dat ik niks kan. Ik ben nergens erg goed in en probeer steeds iets nieuws. Andere sporten en uitgaan in andere steden.' Ook 'de jongens' brengen Lotte aan het twijfelen.

De schoolprestaties lijden duidelijk onder het gefuif. Of de keus tussen drank en uitgaan Lotte een schooljaar doubleren waard is, heeft ze al beantwoord met het plan om na Kerstmis niet meer naar het café te gaan.

Happy Hours bestaat uit twee delen. Vanavond De meiden van Alkmaar, en volgende week de jongens uit deze Noordhollandse provinciestad. Een blik op het uitgaansleven van jongeren is in het vooruitzicht gesteld, met vragen over het hoe en waarom. En vooral wat de functie van alcohol en drugs is.

In aflevering 1 gaat het om Amanda (14) en Lotte. Met veel beelden van aangeschoten jongeren in diverse feestelijke omstandigheden. De ene, zo te zien, upper middle class; de ander iets lager op de sociale ladder. Beiden houden van Marco Borsato.

Amanda, die op de lts zit, blowt graag hasj omdat ze dan meer moet lachen en het leven er 'leuker' uitziet. Haar moeder is bang dat Amanda overstapt op zwaardere drugs, en Amanda op haar beurt vindt dat haar ouders zelf 'niet zo goed' met alcohol kunnen omgaan.

De makers van de documentaire volstaan met het registreren van de jongeren en hun ouders, die openlijk en openhartig praten over het gebruik van de genotsmiddelen. Maar wat het standpunt van de makers is, blijft een raadsel.

Op de aftiteling staat het Preventiefonds als subsidiegever. Veel meer dan de Postbus-51-tekst Drank maakt meer kapot dan je lief is, valt er niet van te maken. Daar valt weinig tegen in te brengen. Maar de vraag of het gedrag van deze jongeren nu zo buitengewoon zorgwekkend is, wordt niet beantwoord. Kortom, iedereen kan er zijn eigen gelijk aan ontlenen.

Jan Westerhof

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden