Jongeren blijven langer bij hun ouders wonen

Jongeren blijven vaker thuis wonen. Dat heeft te maken met het nieuwe studiefinancieringsstelsel, het toenemend aantal migranten en met samenwonende jongeren die 'sneller dan vroeger hun relatie verbreken en teruggaan naar papa en mama'.

Studentenkamer in Tilburg Beeld Marcel van den Bergh

Dat concludeert UvA-hoogleraar en hoofddemograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de verhuiscijfers in 2016.

Nederlanders verhuisden de afgelopen twee jaar steeds vaker, met uitzondering van de 17- tot 22-jarigen. Afgelopen zomer (de studievrije periode waarin veel schoolverlaters en ouders met kinderen verhuizen) vertrokken 46 duizend jongeren tussen 17 en 22 jaar naar een andere gemeente. Dat is 4 procent minder dan in dezelfde periode in 2015. En in 2015 daalde het aantal verhuizende 17- tot 22-jarigen al met 14 procent ten opzichte van 2014.

In 2014 werd het nieuwe studiefinancieringsstelsel ingevoerd. Daarbij werd de basisbeurs als gift vervangen door een lening. 'We hebben niet naar specifieke oorzaken gevraagd, maar het studiefinancieringsstelsel moet wel haast een rol spelen', zegt demograaf Latten. 'Bij het uitbreken van de financiële crisis in 2008 daalde het totale aantal verhuizingen, behalve bij deze jongeren, want de crisis op de woningmarkt had geen effect op studenten. Maar sinds 2014 zie je het tegenovergestelde: iedereen verhuist weer, maar bij deze jongeren neemt dat aantal fors af.'

Vorig jaar daalde het aantal 19-jarigen dat verhuist het sterkst, met 7 procent. Syrische migranten flatteren dat cijfer, stelt Latten. 'Als je Syriërs die binnen Nederland verhuizen niet meerekent, is de daling van verhuizende 17- tot 22-jarigen niet 4 maar 7 procent, en die van 19-jarigen zelfs 10 procent.'

Krapte op de woningmarkt

Ook voor 2017 verwacht Latten dat jongeren vaker thuis blijven wonen. Dat komt niet alleen door het nieuwe studiefinancieringsstelsel. Ook algehele krapte op de woningmarkt belemmert jongeren zelfstandig te gaan wonen. De groei van betaalbare woonruimte blijft achter bij de vraag. Dat komt volgens de demograaf mede door het onverwacht toegenomen aantal asielmigranten die eveneens betaalbare woonruimte nodig hebben. Ook zijn er meer 'boemerangjongeren' die terugkeren naar hun ouders. Dat kunnen samenwonende studenten zijn die, sneller dan vroeger, een punt zetten achter hun relatie, maar ook studiestakers of afgestudeerden die nog geen baan hebben en uit financiële overwegingen terugkeren naar hun ouderlijk huis. Het aantal in 2016 verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen blijft volgens Latten achter bij de toenemende vraag naar betaalbare woonruimte als gevolg van de groei van huishoudens in 2017.

Van de universiteitssteden valt op dat het aantal verhuizingen naar Utrecht en Groningen sterk daalt.

De oorzaak daarvan heeft het CBS niet onderzocht. Latten: 'Het kan te maken hebben met de ligging - te dichtbij om te moeten verhuizen of juist te ver weg om de afstand vanuit het ouderlijk huis te kunnen bereizen - maar ook het studieaanbod kan een rol spelen.' Verder blijkt dat veel studenten pas in het tweede jaar van hun studie naar de studiestad verhuizen. 'Mogelijk blijven ze eerst thuis wonen om te kijken of de studie bevalt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.