Jongere verdraagt geen kritiek

Zelfvertrouwen geven en corrigerend optreden zijn twee handelingen in het pedagogisch handboek. De afgelopen decennia is de verhouding tussen deze twee instrumenten drastisch veranderd....

Haarlem Henny Jellema

Stimuleren, positief beoordelen is nu het dogma van de nieuwe pedagogiek. Op pedagogische academies leren studenten dat een leerkracht altijd zijn aandacht moet schenken aan de goede prestaties van een leerling. De docent moet de slechte wel noteren, maar mag de leerling er niet mee confronteren. Goede beoordeling, positieve waardering kan een kind niet genoeg te horen krijgen!

Naar nu blijkt zijn er jonge mensen die absoluut niet kunnen omgaan met zelfs de allerlichtste vorm van kritiek. Kinderen doen natuurlijk dingen fout binnenshuis en buitenshuis. Maar als ze dat binnenshuis en op school nooit te horen krijgen, raken ze buitenshuis gedesoriënteerd. Er zijn jonge mensen, blijkt nu, die geleerd hebben dat ze zo perfect zijn dat ze denken dat een heel erg speciaal iemand zijn. Zo speciaal dat ze een ander, die dat speciale niet ziet, dood slaan.

Als we wat aan zinloos geweld willen doen, moeten we bij de theoretische pedagogen beginnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden