NieuwsStemrecht

Jongere van 16 moet al kunnen stemmen, vindt Raad voor Openbaar Bestuur

De stemgerechtigde leeftijd moet in Nederland worden verlaagd van 18 naar 16 jaar. Dat vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), een belangrijk adviesorgaan van de regering en het parlement. Op die manier zouden jongeren beter bij de politiek worden betrokken.

Verkiezingsborden voor de Provinciale Staten en waterschappen in Rotterdam.Beeld ANP

Nederlandse jongeren geven minder om de politiek dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Dat kan veranderen door hen al op de middelbare school te laten stemmen tijdens lokale en regionale verkiezingen. Op die leeftijd wonen jongeren nog bij hun ouders en hebben ze minder aan hun hoofd dan wanneer ze al studeren of een baan hebben. Als ze op jonge leeftijd al kunnen stemmen, verwacht de ROB dat ze, ook in hun latere leven, vaker naar de stembus zullen gaan. 

De maatregel is daarmee dus op de langere termijn van invloed op de verkiezingsopkomst. Nu is de opkomst onder de groep jongvolwassenen die al wel mag stemmen (18 tot 24 jaar) relatief laag.

‘Machtsmisbruik’

In het advies schrijft de ROB dat politici beter naar jongeren zullen luisteren als ze stemrecht hebben. Daarmee wordt ‘machtsmisbruik’ door ouderen voorkomen op vraagstukken als het klimaat en pensioenen.

De ROB benadrukt in het advies dat de verlaging van de stemgerechtigde leeftijd wel moet samengaan met een andere manier van burgerschapsonderwijs. Nu is dit onderwijs vooral gericht op kennis, maar volgens de ROB moet het ook gaan over vaardigheden: hoe ga je in debat, hoe verwerk je informatie en hoe weeg je argumenten af. Ook zouden de burgerschapslessen, die nu in de bovenbouw van de middelbare school worden gegeven, eerder moeten beginnen.

Om 16-jarigen te laten stemmen, moet eerst de grondwet worden aangepast. De kans dat dit gebeurt is klein. Onder politieke partijen is weinig enthousiasme voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. In het vorig jaar verschenen rapport van de commissie-Remkes over democratische vernieuwing, werd dit ook niet geadviseerd, omdat er te veel twijfels waren over de effecten.

Meer over stemrecht

Deze drie voorstellen moeten de Nederlandse democratie volgens de commissie-Remkes weer bij de tijd krijgen.

Kinderen laten zien dat ze gehoord willen worden – geef ze stemrecht, schrijft Asha ten Broeke in haar column.

Geef 16- en 17-jarigen invloed op de beslissingen die hun toekomst bepalen, schrijft  Caesar Bast, voorzitter van de Nationale Jeugdraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden