Jongere komt simpel aan drank

Het verbod op de verstrekking van alcoholische dranken aan jongeren wordt nauwelijks nageleefd. Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Nieuwe Revu....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De wet verbiedt de verkoop van alcoholische dranken aan jongeren onder de 16 jaar. Aan tieners van 16 en 17 jaar mogen alleen zwak-alcoholische dranken als wijn en bier worden verkocht. Omdat het drankgebruik onder jongeren stijgt, stelde minister Borst van Volksgezondheid onlangs voor de minimumleeftijd te verhogen naar 18 jaar. Maar dat plan haalde het niet na protesten uit haar eigen partij (D66) en de lobby van bierbrouwers, drankenhandel en horeca.

Deze branche beloofde minister Borst wel de controle op de alcoholverkoop te verscherpen. Ook wordt overwogen om een speciale identiteitskaart in te voeren, waarmee de houder kan bewijzen dat hij meerderjarig is.

Uit de test van het tijdschrift blijkt dat het merendeel van de bezochte cafés, slijterijen en supermarkten zich niet aan de wet houden. In Amsterdam, Hilversum, Maastricht, Rotterdam, Sittard, Sweikhuizen en Zwolle werden in totaal 45 tests uitgevoerd.

Slechts in vier gevallen werden de gevraagde alcoholische dranken geweigerd. Daarnaast moest een van de 'testteams' - Rosa en Sophia, beiden 13 jaar - eenmaal liegen om de gevraagde coctails te krijgen. De twee meisjes mochten bij een andere gelegenheid niet naar binnen omdat ze te jong waren.

Directeur Claes van Koninklijke Horeca Nederland zegt in een reactie dat hij de horecaondernemers nog een keer op hun verantwoordelijkheid zal wijzen. De directeur kondigt aan nog deze week een oproep in de vakbladen te zullen doen.

'We gaan er zeker iets mee doen, want ik vind dat dit echt niet kan', aldus Claes in Nieuwe Revu.

Een woordvoerder van Albert Heijn en Gall & Gall zegt dat de managers van de supermarkten en slijterijen nogmaals zullen worden geïnstrueerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden