Jongensfilm vol moralisme

The Mighty van Peter Chelsom. Met Kieran Culkin, Elden Henson, Harry Dean Stanton, Sharon Stone, Gena Rowlands. In twintig tehaters, waaronder Tuschinski 2 en Cinecenter Amsterdam, Tuschinski 2, Den Haag, Pathé 6 Rotterdam....

PETER VAN BUEREN

Maxwell Kane (Elden Henson) is de Dik Trom van de buurt. Hij woont bij zijn grootouders, toevallig wél Harry Dean Stanton en Gene Rowlands, en blijft altijd zitten omdat hij nauwelijks kan lezen of schrijven en bovendien groot en dik is. Een gemakkelijke prooi voor alle pestkoppen uit de klas.

Er verandert wat in zijn leven als hij zijn nieuwe buurjongen Kevin (Kieran Culkin) leert kennen, met zijn lieve moeder Sharon Stone. Kevin is schriel, gebocheld, beweegt zich strompelend voor met beenbeugels, maar is buitengewoon pienter. Hij vindt allerlei dingen uit en heeft een grote held: King Arthur, de ridder van de Ronde Tafel.

En nu? Het Lichaam en de Geest sluiten een verbond en kunnen samen de hele wereld aan, zou je denken. En inderdaad, zo gaat het. Je kunt merken dat de film gebaseerd is op een boek (Freak the Mighty), want het gegeven krijgt veel vertakkingen.

Zo is er de vader van Maxwell, een vuige misdadiger die aanvankelijk nog in de gevangenis zit, over de dodelijke ziekte die Kevin dreigt te vellen, over het King Arthur-boek dat bijbelse alllure krijgt. En dan is er ook nog veel ruimte ingeruimd voor moralisme over vriendschap, elkaar nodig hebben, elkaar helpen, ridderschap en alles kunnen als je maar wilt.

Genoeg moois voor een warm jongensavontuur, maar voor Peter Chelsom is niets genoeg: alles wordt verteld in een grote boog. Te beginnen met een vertellersstem, zijnde die van dikke Maxwell, en eindigend met een leeg boek dat gevuld gaat worden met de in een grote flashback vertelde geschiedenis die we net gezien hebben.

Ingewikkeld en onnodig veel bochten. Wat een boeiende, fantasierijke jongensfilm had kunnen zijn, wordt niet meer dan een niet echt uit de verf komende morele vertelling met enkele mooie momenten, ook nog eens storend aangedikt door romantische muziek. Zonde.

PvB

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden