Jongens pleegden ontucht met kleuter

De twee jongens van 10 en 12 jaar die vorige week in het Friese Ee werden opgepakt, worden verdacht van seksueel misbruik van drie meisjes van 4 en 9....

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

Normaal gesproken brengt de politie geen zedenzaken naar buiten. Nu wel, omdat de zaak veel onrust veroorzaakt in het dorp boven Dokkum (zo’n 1000 inwoners).

Twee van de drie slachtoffertjes zijn inmiddels verhoord door gespecialiseerde agenten in een speciale verhoorstudio. Uit deze verhoren lijkt te volgen dat de meisjes het afgelopen jaar meerdere malen het slachtoffer zijn geworden van ontuchtige handelingen. De politie denkt in eerste instantie niet dat er meer aanhoudingen zullen worden verricht. De verdachte jongens zijn thuis bij hun familie en gaan gewoon naar school. Zij zullen binnenkort gehoord worden. Ook de ouders van alle betrokken kinderen worden gehoord.

Volgens politiewoordvoerder Kees Gunnink kunnen de verdachten niet worden ingesloten vanwege hun jeugdige leeftijd. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft al aangekondigd de 12-jarige jongen niet te gaan vervolgen. De 10-jarige kan niet worden vervolgd, omdat vervolging pas mogelijk is vanaf twaalf jaar. De politie legt in het onderzoek naar de ontuchtige handelingen de nadruk op de hulpverlening.

Vorige week donderdag bezochten ouders een informatieavond op christelijk-nationale basisschool de Gearing in het dorp. Daarbij waren medewerkers van onder meer de GGD, Slachtofferhulp, de politie en maatschappelijk werk betrokken. Deze partijen blijven betrokken bij het hulpverleningstraject voor zowel slachtoffers als verdachten.

De zaak doet veel stof opwaaien in de gemeenschap. Afgelopen weekeinde nog kwam het tot een schermutseling. Twee mannen waren verwikkeld in een hevige discussie.

De politie kwam erbij en een derde man begon zich in de discussie te mengen. Een van de eerste twee mannen kreeg een klap van de derde in het gezicht. De derde werd meegenomen naar het bureau.

Volgens woordvoerder Gunnink wordt Ee niet extra in de gaten gehouden. ‘We nemen het mee in onze reguliere surveillance.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden