Jongens, Lebanon, Precious

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Kevin Toma
Jongens Beeld .
JongensBeeld .

Jongens (Mischa Kamp, 2014)
Zaterdag, NPO 3, 20.10 uur

Het zindert tussen Sieger en Marc, die elkaar leren kennen als ze met hun hardloopteam voor een belangrijke estafettewedstrijd gaan trainen. Sieger (16) probeert zichzelf wijs te maken dat hij op meisjes valt, maar tevergeefs. Regisseur Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas, Tony 10) weet in deze telefilm Siegers innerlijke onrust mooi te treffen, zonder dat het er te dik bovenop ligt. Ondanks alle problemen heeft Jongens opmerkelijk genoeg een fijn ontspannen vakantiesfeer.

Lebanon (Samuel Maoz, 2009)
Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur

Je kunt een oorlog op veel manieren verfilmen, maar geen enkele film doet het zoals deze autobiografische Gouden Leeuw-winnaar. Met de hoofdpersonages, vier Israëlische soldaten die in 1982 Libanon binnenvallen, zitten we gekluisterd in hun tank. Beelden van buiten dringen via het vizier binnen. Een auto die recht op de tank afrijdt, rondrennende burgers, een kapotgeschoten ezel: de wereld wordt getoond via die op dood en vernietiging ingestelde blik. Soms wat bombastisch, maar de oorlogsverschrikkingen komen via dat benauwende perspectief extra hard aan.

Precious (Lee Daniels, 2009)
Zaterdag, Canvas, 00.05 uur

In het getto van Harlem, anno 1987, torst Claireece 'Precious' Jones zich over straat, 16 jaar oud en 180 kilo zwaar. Een op het eerste gezicht ondoordringbaar hoofdpersonage, maar debuterend actrice Gabourey Sidibe buit het minimale dat haar aan mimiek ter beschikking staat perfect uit. Als gruwelsprookje houdt Precious zich ergens op tussen karikatuur en sociaal realisme; met een alle zintuigen bespelende beeldenroes dompelt regisseur Daniels zijn publiek onder in een afgestompt milieu van seksisme, incest, onbenullige tv en geelbruin verkleurd vettig behang.

Cosmopolis (David Cronenberg, 2012)
Zondag, BBC 2, 22.50 uur

De jonge multimiljardair Eric Parker (Robert Pattinson) oogt als een mannequin. Of beter: een machine. Uitdrukkingsloos spreekt hij in afgemeten zinnen over geld en seks, terwijl hij zich in een lange, smetteloos witte limousine door New York laat rijden. De casting van Pattinson blijkt een meesterzet in deze originele en actuele film over het onbegrip rond de financiële wereld.

L'enfant d'en Haut (Ursula Meier, 2012)
Zondag, TV 5, 00.00 uur

Simon (12) zit in het helersvak. Hij ziet meteen wat de waarde van een snowboard is op de zwarte markt; als een vriendje bepaalde ski's wil hebben, hoeft Simon maar even in het wintersportresort rond te hangen om de bestelling binnen te slepen. L'enfant d'en haut (in Nederland uitgebracht als Sister) maakt meteen duidelijk waarom Simon steelt: het geld verdwijnt in het schamele huishouden dat hij runt met zijn oudere zus Louise (Léa Seydoux), ergens in een Zwitsers gehucht. Schrijnend, aangrijpend, mooi gefotografeerd en uitstekend gespeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden