Jongens en meisjes worden nog steeds seksegebonden opgevoed en te weinig als individu benaderd

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 21 november.

Saxofoniste Candy Dulfer treedt op tijdens de derde dag van North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam, 10 juli 2016. Beeld anp

Brief van de dag: talent is niet seksegebonden

Fijn dat wij, mannen en vrouwen, weer eens worden vergeleken met apen en leeuwen. In de Brief van de dag nog wel. De genetische overdracht van karaktereigenschappen, zoals ambitie, en van talenten, zoals uitstekende saxofoonkwaliteiten, is niet seksegebonden. En dat is een onweerlegbaar biologisch feit.

Dat dit bij vrouwen al eeuwen niet tot wasdom kon komen, heeft alles met de omgeving te maken. Tegenwoordig worden jongens en meisjes nog steeds vaak seksegebonden opgevoed en te weinig als individu benaderd. En dat leidt nog steeds tot aangeleerd gedrag.

Sylvia van der Werf

Niet twee keer voor hetzelfde

Het moge onjuist zijn het afschaffen van de wet-Hillen een aflosboete te noemen, even onjuist is het om handhaving van de wet-Hillen een subsidie te noemen. Het is een vrijwaring van de rijksbelastingen en die is zeer terecht. Er wordt immers al belasting geheven op het eigen huis en wel door gemeenten op grond van de WOZ. Maar daar heeft niemand het over. Laat hier ook gelden: Ne bis in idem.

Marja Pijl, Den Haag

Temperatuur

De temperatuurmethode was heel lang het enige voorbehoedmiddel dat door de rooms-katholieke kerk werd toegestaan. Omdat de methode erg onbetrouwbaar is, wordt zij ook wel 'Vaticaanse roulette' genoemd. Met het gebruik van de nieuwe Zweedse app, die ook gebaseerd is op de temperatuurmethode, zal het risico op zwangerschap weliswaar kleiner worden, maar het blijft een gok.

Pieter Stegeman, Monnickendam seksuoloog

De app Natural Cycles Beeld Facebook Natural Cycles

Lesbisch in Gouden Eeuw

Wat leuk, dacht ik bij lezing van het stukje over Sexperts, een positieve, vrolijke podcast over seks, gemaakt door vrouwen! En dan ook nog aandacht voor de vergelijking met andere tijden en culturen. Goed zo, meiden! Maar bij de zin 'Bovendien was het normaal dat vrouwen (in de Gouden Eeuw) seks met elkaar hadden' verslikte ik me bijna in mijn croissant en las de passage nog eens - het staat er echt.

De podcast wordt gemaakt door onder anderen historicus Judith Conijn, maar voor deze bewering kan zij geen historisch onderzoek hebben gedaan. Er is weinig bronnenmateriaal over lesbische seks in de Gouden Eeuw. Enkele rechtbankverslagen over berechting van vrouwelijke 'sodomieten' geven echter een ander beeld dan in het stukje geschetst. Lesbische seks vond ongetwijfeld plaats en is waarschijnlijk van alle tijden. Maar als deze niet heimelijk gebeurde, kwam je voor de rechter. Zie bijvoorbeeld Riskante relaties: vijf eeuwen homoseksualiteit in Nederland, 1233-1733 van de Leidse historicus Dirk-Jaap Noordam.

Ilia Neudecker, Leiden historicus

Islamisme

Willem Melching geeft in zijn gastcolumn een messcherpe analyse van de aantrekkingskracht van totalitaire ideologieën die hun aanhangers een economische heilstaat beloofden, zoals het nazisme en het marxisme.

Maar als hij concludeert dat het islamisme ten dode is opgeschreven, omdat het geen economisch succesverhaal te bieden heeft, verliest hij een belangrijk aspect uit het oog. Het islamisme spiegelt zijn volgelingen immers de beloning niet in deze wereld voor, maar in het hiernamaals. Dat is een marketingtruc die het christendom zijn enorme opmars heeft bezorgd en waarmee hele kruistochten uit de grond gestampt zijn.

Laten we het islamisme vooral niet onderschatten. De jonge Nederlanders die aan zijn lokroep gehoor geven, worden immers niet gedreven door economische motieven, maar zijn op zoek naar een waardering, misschien wel heldenstatus, die ze hier niet kunnen vinden.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Kernenergie

Opmerkelijk, dat verhaal over kernenergie in de Volkskrant van zaterdag 18 november. Kernenergie zou dus echt een goed bruikbare oplossing voor vervuiling en klimaatverandering kunnen zijn?

Mijn kennis en inzicht schieten tekort om alle implicaties te over-zien. Geldt dat ook voor wetenschappers en politici in Nederland? Waar blijft de brede discussie hierover?

Nico Cuppen, Haarlem

Poepen na de koffie

Ook ik heb me afgevraagd waarom ik altijd na een kop koffie in de morgen zo nodig moet poepen. Tijd voor wetenschappelijk onderzoek: zou ik zonder die kop koffie ook...? Inderdaad. Dat deed bij mij de vraag rijzen: zou het - na een nacht horizontaal - niet gewoon de zwaartekracht zijn?

Ina Ruijter, Amsterdam

Beeld Daantje Bons

Laat volk meepraten

Nu duidelijk wordt dat zo ongeveer heel Nederland tegen afschaffing van de dividendbelasting is, verzoek ik alle kabinetsleden het artikel 'Laat het volk echt meepraten' van David Van Reybrouck te lezen. Stel daarna jezelf de vraag: wie vertegenwoordig ik nou eigenlijk?

Jaco Kooijman, Westervoort

Maffiabaas

Opmerkelijk: de tot 26 keer levenslang veroordeelde maffiabaas Riina werd kunstmatig in coma gehouden. Om ook nog die 25 andere levens uit te zitten?

Cas Dings, Tegelen

Overdreven?

Wat zie ik nu? Twee hele pagina's in de Volkskrant over een jeugdtalent van Ajax? Is dat niet wat overdreven?

Peter Bonder, Enschede

Léon en Hans Bergsma. Beeld Guus Dubbelman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden