Column

Jongens als Mids maken het goochelgebeuren sexy

Tommy Mids

Wacht, ik pak even mijn goocheldoos.

Veel kinderen vragen zich voor het inslapen af waarin ze zouden willen uitblinken. Drummen? Voetballen? Radicaliseren? Nee, jeugd. Het juiste antwoord is: goochelen.

En dan niet zoals Hans Klok, met een glitterfrak en het haar van Samantha Fox, dat was ooit, nee, goochelen als Victor Mids, de ideale schoonzoon naar wie Suzy en ik iedere week ademloos zitten te kijken. Mids is gedachtenlezer, zakkenroller, charmeur, waarzegger, loverboy, tovenaar, charlatan. Z'n tv-show heet Mindf*ck.

Zo maar wat voorbeelden. Op het strand van Scheveningen houdt Mids een leeg papieren visboerzakje op. 'Denk aan je favoriete visje.' Doen we. Een paar tellen later trekt hij glimlachend een broodje gerookte paling uit het zojuist nog lege zakje. Wat een service.

We staan op de ijsbaan. 'Neem een kaart.' Doen we. Mids legt onze schoppenboer op de baan, drukt er twee tellen met zijn magic handje op, en hup, de boer zit 5 centimeter diep onder het ijs en kijkt ons aan als Sjinkie Knegt die met opgestoken middelvingers in een wak is geschaatst.

En zo verricht deze jongen per uitzending meer wonderen dan Jezus in een heel boek.

Beteuterd houdt Suzy de wijnfles op z'n kop: leeg. 'Geef maar', zeg ik glimlachend als Mids, en leg mijn vlakke hand op de flessenmond en begin nog steeds glimlachend als Mids te schudden, ik blijf schudden en glimlachen als Mids, en dan zet ik de fles voorzichtig, niet knoeien, op tafel.

'Wil jij wat van die nootjes?', vraagt Suzy. Zonder naar mijn betoverde fles om te kijken, brengt ze de wijnglazen naar de keuken. Daarin raken Mids en ik elkaar: je weet al van te voren hoe onze trucs gaan aflopen.

'Wacht', zeg ik. 'Denk aan de nootjes die je gaat pakken. Niet zeggen wat voor nootjes, alleen dénken. Denk je aan de nootjes?' Ik kijk haar bezwerend aan, een Midsig glimlachje om mijn lippen, de spanning is werkelijk om te snijden.

'Zijn het zoute pinda's?'

Jongens als Mids maken het goochelgebeuren sexy, wat op zich al magie is, want de scene zat in een dip. Het was toch een beetje oom Fons die met z'n hoepels en konijnen kinderpartijtjes afstroopte, op verdenking van pedofilie. Wat Mids goed doet, is dat hij ontspannen de wijken in trekt en vooral: de reactie van zijn slachtoffers filmt. Die draaien half door, dit kán niet, je bent éng. Mids wandelt glimlachend weg.

Geen eigen vondst, overigens. Alles komt altijd maar overwaaien uit Amerika, behalve terrorisme. David Blaine is de man die street magic groot maakte. Kijk maar op YouTube. Blaine, uiterlijk een kruising tussen Prince en Mike Tyson, is cooler dan oom Fons. Cooler ook dan Mids, en cooler zelfs dan Snoop Dogg en Ricky Gervais, die bijna gillend wegrennen voor zijn bizarre trucs. (Geef Blaine een euromunt en hij neemt er een hap uit. Daarna spuugt hij die hap, flop, weer aan je euro. Ook steekt hij, tergend langzaam, een breinaald door zijn bovenarm.)

Ik zit te denken. Misschien is street magic klaar voor een eigen Tommy Cooper, de geniale Brit wiens goochelkunsten altijd deerlijk in de soep liepen. Met een rode fez de wijk in. Geef mij uw bril, dan stamp ik hem aan splinters! Hahaha! En daarna steek ik uw stropdas in brand!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.