Jongen verdacht van terrorisme

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een 17-jarige jongen aangehouden in zijn ouderlijk huis in Amsterdam op verdenking van verboden wapenbezit en terrorisme....

Van onze verslaggevers

Volgens Wilders gaat het om een autochtone jongen die op 14-jarige leeftijd is bekeerd tot de islam. De jongen, wiens ouders van Nederlandse en van Britse afkomst zijn, wordt vandaag voorgeleid aan de kinderrechter.

Het OM wil niet ingaan op de concrete bedreiging aan het adres van Wilders. ‘Deze jongen beheerde een aantal chatrooms waarop bedreigende teksten, filmpjes en beelden waren geplaatst’, aldus het landelijk parket in Rotterdam. ‘Het is mogelijk dat hierop ook een bedreiging stond aan het adres van Wilders.’

Of dat zo is, is onderwerp van het onderzoek. Justitie kijkt ook of de jongen banden had met de Hofstadgroep, het netwerk van radicale moslims waartoe Mohammed B. behoorde.

Volgens een woordvoerder van het OM bestond de bom uit ‘een omwikkelde kartonnen staaf met kruit, kleine kogeltjes en een ontstekingsmechanisme’. De bom, gevonden op de kamer van de jongen, wordt onderzocht door experts van het Nederlands Forensisch Instituut.

Onderzoek naar de jongen heeft uitgewezen dat hij al enige tijd actief was op internet. Daar liet hij zich onder pseudoniem kennen als een aanhanger van het extremistische gedachtegoed. De jongen zou een van de makers zijn van een filmpje op internet waarin steunbetuigingen te zien zijn aan het adres van Mohammed B.

Aan het einde van dat filmpje waarover Wilders in februari aangifte deed, wordt ‘een cadeautje’ aangekondigd voor het Kamerlid. Onder de tekst ‘we hebben onze zwaarden al geslepen, hond’, is het geluid van messen te horen die worden geslepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden