Jongen in Nepal na vijf dagen levend onder puin gehaald
Reddingswerkers in de Nepalese hoofdstad Kathmandu hebben een tienerjongen levend onder het puin vandaan gehaald. Hij zat vijf dagen vast tussen twee ingestorte vloeren van het Hilton Hotel.
Amerikaanse reddingswerkers van USAID waren een hele nacht bezig om de 15-jarige Pema Lama te bevrijden. Volgens Andrew Olvera, het hoofd van het reddingsteam, zat de jongen niet erg diep, maar kon hij geen kant op omdat hij zich tussen de brokstukken bevond. Gedraaide touwen van staal zorgden ervoor dat de enorme betonnen platen niet op de jongen drukten. 'De hele operatie is gevaarlijk', aldus Olvera. 'Maar het is risico versus gewin. Om een mensenleven te redden, riskeren we bijna alles.'
Het publiek joelde toen Pema Lama liggend op een brancard naar boven werd gehaald. Zijn gezicht zat onder het stof en in zijn arm zat een infuus geprikt. Om zijn nek was een blauwe brace aangelegd. De jongen keek verdwaasd om zich heen, zijn ogen knipperend tegen het zonlicht.
82 uur onder het puin
Dinsdag werd er ook al een man onder het puin vandaan gehaald. Hij had 82 uur vastgezeten. Op het moment van de aardbeving had Rishi Khanal (27) net een lunch genuttigd in zijn hotel en was hij op weg naar de tweede etage toen het gebouw instortte. Zijn benen lagen onder het puin. Hij kon geen kant op. Om hem heen lagen dode lichamen. De geur was ondragelijk.
Khanal overleefde door zijn eigen urine te drinken. 'Ik had een beetje hoop, maar gisteren gaf ik het op. Mijn nagels sloegen wit uit en mijn lippen waren gebroken. Ik was er zeker van dat niemand meer voor mij zou komen. Ik was er zeker van dat ik dood zou gaan', zei hij een dag na zijn redding vanuit zijn ziekenhuisbed tegen AP. Hij bleef met zijn handen tegen het puin aan kloppen, totdat er geheel onverwacht toch nog een antwoord kwam van een Frans reddingsteam.
Volgens de Verenigde Naties, die de hulp in Nepal coördineren, is het nog altijd topprioriteit om mensen onder het puin vandaan te halen, al vervaagd de hoop met het uur.
Reddingswerk verhinderd
Zware regenval hindert vandaag het werk van de reddingswerkers in Nepal. Helikopters konden de zwaar getroffen gebieden buiten Kathmandu niet bereiken. De autoriteiten achten de kans klein dat er nog overlevenden uit het puin worden gehaald.
Het dodental in Nepal is gestegen tot 5489. In de buurlanden China, Bangladesh en India zijn meer dan tachtig mensen gedood. Bijna 11.000 mensen zijn gewond geraakt. Veel mensen slapen nog steeds in de open lucht uit angst dat door nieuwe naschokken hun zwaar beschadigde huis alsnog instort.
Het Nederlandse team van USAR zoekt vandaag met twee reddingsgroepen in de Nepalese plaats Bahrabise door naar slachtoffers. De lokale autoriteiten hebben laten weten dat er in dat gebied in het noordwesten van het land nog een tiental vermisten zijn. Het team heeft inmiddels zestig plekken in Kathmandu onderzocht. Daar zijn geen overlevenden aangetroffen.
Het Nederlandse team heeft de afgelopen dagen, in opdracht van de Verenigde Naties, de algehele coördinatie gedaan van de zoekacties. De zoekgebieden zijn in kaart gebracht en in sectoren verdeeld. Formeel heeft de VN deze coördinatie nu op zich genomen, maar de Nederlandse afvaardiging blijft hierbij betrokken. 'De zoekacties gaan vandaag zeker nog door. De autoriteiten in Nepal beslissen wanneer de acties worden beëindigd', zei een woordvoerder van het reddingsteam USAR vandaag. Mogelijk zal dit vandaag al het geval zijn.
Rode Kruis in gesprek met overheid
Een team van het internationale Rode Kruis is in Nepal in gesprek met de overheid over de problemen op het vliegveld van Kathmandu. 'Omdat vliegtuigen nauwelijks kunnen landen kan de hulpverlening niet worden opgeschaald', zegt Merlijn Stoffels, één van de Nederlandse teamleden van het Rode Kruis in Nepal.
Verscheidene landen staan te trappelen om hulpgoederen af te leveren, maar veel vliegtuigen krijgen geen mogelijkheid om te landen. 'Dat is op dit moment een groot probleem', zegt Stoffels tegenover het ANP. Sinds de aardbeving is het een chaos op het vliegveld omdat veel mensen wachten om te kunnen vertrekken, terwijl er ook veel inkomend vliegverkeer is van hulpverleners.
Ondanks de landingsproblemen komen wel steeds meer hulpgoederen bij de zwaarst getroffen slachtoffers aan. Het gaat om de eerste lading. Stoffels en zijn team gaan vandaag 25.000 zuiveringstabletten afleveren in Bhaktapur, een stad in het centrum van Nepal. 'Daar is een groot gebrek aan schoon drinkwater', zegt Stoffels. Verder rijden er binnen en buiten de stad watertanks met schoon drinkwater af en aan.
De hulp is vaak moeilijk bij de mensen te krijgen, zeker in de buitengebieden. 'De hulpgoederen worden soms met auto's gebracht, maar ook wel op de rug van mensen en met brommertjes.'
Ondertussen wordt de sfeer onder de bevolking steeds grimmiger; klagen mensen over de overheid omdat die te weinig zou doen. Er is een ware run ontstaan op de nog schaarse hulpmiddelen die voorradig zijn.
Dragers ingezet in afgelegen gebieden
Om de noodgoederen bij de meest afgelegen dorpen te krijgen, is de hulp van zogenaamde 'dragers' noodzakelijk, zo zei hulpverlener Lex Kassenberg gisteren tegen de Volkskrant. 'Wegen naar de dorpen zijn deels geasfalteerd, maar op gegeven moment wordt de ondergrond steen of zand. Er is gewoon een pad gegraven. Vanaf dat moment ben je afhankelijk van dragers, mannen die spullen op hun rug naar boven dragen.'
Mount Everest
Nepalese regeringsfunctionarissen hebben vandaag laten weten dat bergbeklimmers volgende week de Mount Everest weer opkunnen. Door een lawine die het gevolg was van de verwoestende aardbeving van zaterdag, kwamen in het basiskamp op de berg achttien klimmers om het leven.
Regeringsfunctionarissen en groepen bergbeklimmers hebben vandaag informeel vergaderd. Zij kwamen tot de conclusie dat er 'geen extra risico' is voor mensen die de hoogste berg ter wereld op willen gaan. Tulsi Prasad Gautam, hoofd van de afdeling bergbeklimmen van het ministerie van Toerisme, zei dat een team, die de naam ijswandartsen draagt, binnen een week een route zal maken over de verraderlijke Khumbu-ijswand op bijna 5500 meter hoogte. Bergbeklimmers die vanuit de zuidkant de Mount Everest bestijgen, nemen die route.