Jongen die vriendin in brand stak, toont spijt

'Ik heb verdriet', zingt de jongen die zijn vriendin vorige week tot twee keer toe uit jaloezie in brand stak....

'Vet triest.' Slaat nergens op.' En: 'klinkklare onzin', oordelen vijf vrienden van het slachtoffer die voor V en D in de Friese provinciehoofdstad staan. Ze hebben het nummer 'Hoe kan dit' inmiddels gehoord, op één jongen na die het ook niet wil horen, zegt hij.

Ze kennen de rappende verdachte, een jongen van Iraaks-Koerdische afkomst die zich Awa noemt niet als een jongen die in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gehandeld. Alleen al het feit dat hij zijn vriendin twee keer in brand heeft gestoken, zegt hen voldoende.

Ergens tussen het in brand steken van zijn vriendin en zijn arrestatie vorige week vrijdag heeft hij het nummer opgenomen en via internet verspreid. De tekst in een bizarre mengeling tussen een liefdesverklaring ('ik wil je niet kwijt', 'je weet hoe veel ik van je hou'), een bekentenis ('ik pakte terpentine en ik kreeg het zwart voor me. Het ging vanzelf, de duivel zat in me') en een spijtbetuiging ('als ik steeds eraan denk, begin ik te huilen').

Het lied is gezongen op de muziek van de raphit How come van de Amerikaanse groep D-12, waar onder meer Eminem in rapt. Awa maakte met de groep L.O.R.D.S wel vaker eigen teksten op bekende rapnummers, en trad daar ook wel eens mee op in Leeuwarden.

Onder de jeugd in Leeuwarden stond hij bekend als extreem agressief, vertellen de jongens bij V en D. Jongens die ruzie met Awa kregen, werden vaak buiten school opgewacht door hem en zijn vrienden. Want het was iemand die alleen niks durfde, zeggen de jongens.

Hoe het slachtoffer zo onder de invloed van Awa is geraakt, weten ze niet. Sinds het meisje vier maanden geleden verkering met hem kreeg, hebben ze haar nauwelijks meer gesproken. Volgens hun omdat Awa het contact verbood.

De jongens willen geen problemen, ze willen daarom ook niet met hun naam in de krant en besloten dus maar geen contact te zoeken: 'Als hij daarachter was gekomen, dan hadden wij problemen gekregen, en zij ook.'

De vijf jongens zitten op dezelfde vmbo-opleiding als het slachtoffer, maar kennen haar voornamelijk via haar vorige vriendje, die weer een vriend van hun is. 'Zij is een hele lieve meid, die nooit een vlieg kwaad zou doen.'

Het verbaast de jongens niet wat er met hun vriendin is gebeurd: 'Jongens uit die landen zien een vriendin gewoon als bezit. Dat gaat wel verder dan gewone jaloezie. Awa schijnt vaker vriendinnetjes mishandeld te hebben. Al hadden we dit natuurlijk nooit kunnen voorspellen.'

Volgens Spencer was Awa niet zo'n kwaaie jongen als nu in Leeuwarden beweerd wordt: 'Ik ken hem als een straatjongen.'

Wat hij gedaan heeft, bewijst volgens Spencer dat Awa een puber is die hulp nodig heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden