Jonge wolven overleven hun koetsreis naar Nederland niet

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Tarascon, 27 juli 1807

In de laatste tien dagen van ons verblijf wierd een gedeelte van den avond doorgebracht met het aanhoren der gaven van den heer Pierrin, musiekmeester van Montpellier. In weerwil van alle deze aangewendde middelen tot tijdkorting was de verveeling op een ieders aangezigt te leezen.

Alvorens dezen oord te verlaten waren wij nog in de gelegenheid om ons van nabij te overtuygen dat er zig wolven in den omtrek ophielden als waarvan er kort na het vertrek des konings twee, beide nog jong, dog niettemin gemuilband aan ons te koop wierden aangeboden.

Het uitzigt op de praemie, welke op het vangen van deze dieren is uitgeloofd, draagt niet weinig bij om de bergbewoners daartoe aan te wakkeren. Hoe vreemd het nu ook schijnen moge dat er van het gedaane aanbod gebruik gemaakt wierd, was zulks nogtans werkelijk het geval.

De heer Giraud, eerste chirurgijn des konings, kogt de beide dieren en plaatste ze in eenen grooten mand boven op de koets waarmede hij de koning volgen moest, hoopende dezelve op die wijze naar Holland te zullen overbrengen om aldaar op het paleis van 't Loo bewaard te worden welke hoop nogtans, vermits beide binnen weinig dagen kwamen te sterven, verijdeld wierd.

Van beeren had men ons tevoren niet gesproken, maar het geval der wolven gaf aanleiding om ons te verzeekeren dat ook de andere hier niet vreemd waren, edog zig zelden dan bij den winter in de nabijheid vertoonden, hebbende echter nog onlangs elf koeyen, die op het gebergte weidden, aangevallen en gedood.

Willem Frederik Röell (1767-1835), dienaar van koning Lodewijk Napoleon van Holland.
Ingekort fragment uit A.M. Elias: Een minister op dienstreis. De Bataafsche Leeuw, 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden